Čím na hlavním přívodu nahradit starý 22A jistič?
Zdenek alias milajda:
Předělávám starý rozvod el. v domu ale narazil jsem na problém :-[
Na hlavním přívodu je starý 22A jistič, proto jsem se chtěl zeptat, chci (tedy musím) dát 3f chránič, jenže jsem nikde nenašel B20A chránič, vždy buď B16A a nebo B25A - nevíte co s tím, aby mě revizák nevyhodil?
Václav Třetí:
Jistič označený č.22-U je jistič 16A, charakteristik a přibližně odpovídá dnešnímu B.
Miroš Jan:
To jako že chceš vyměnit ten jistič před elektroměrem, bez souhlasného stanoviska ČEZu?
Pokud nemáš v ruce souhlasné stanovisko, tak do toho nešťourej.
:)
Václav Třetí:
Pán tomu příliš nerozumí, ale předělává elektroinstala ci. Někteří jedinci jsou příliš odvážní. Chránič se zapojuje do měřené části instalace a dnes se nepoužívá pouze jeden. Chránič v elměrném rozvaděči nebo desce (spolu s jističem, oboje zaplombováno) bývala záležitost sítí TT pouze na jižní Moravě.
Výměna hlavního jističe za stejnou hodnotu, lépe řečeno za hodnotu, která je uvedena na výročním vyúčtování je možná pouze po ohlášení opravy - rozplombování, ovšem elektrikářem. To je bráno jako oprava.
Změna hodnoty hlavního jističe nebo typu sazby je pouze na základě podané žádosti a následného vyjádření distributora. Ten stanoví technické podmínky a také případný poplatek za navýšení možného příkonu.
Juraj Rojko:
Pán nic nepíše o výměně jističe, zřejmě chce jen přidat chránič a zjevně nerozumí významu hodnoty proudové zatížitelnosti chrániče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana