Znáte někdo vnitřní zapojení motoru s označením DD/D?

(1/2) > >>

Jan Poles:
Jako dědictví jsem získal motor neznámé značky. Na štítku je motor označen jako
DD/D, 220/380 V, 21.5/12.5 A. Docela by mě zajímalo, vnitřní zapojení motoru. Myslel jsem, že se jedná o Dahladerovo zapojení, ale tento konkrétní typ nikde nemůžu dohledat.
Jde mi o to zjistit co je to za motor, případně jaké je jeho charakteristic ké použití. Nebo jestli je dobrý jen do sběrných surovin. Podle posledních informací jej zesnulý normálně používal u cirkulárky. Nicméně ta, už je jinde a s ní i kabeláž a zapojení.

Martin Kurka:
V literatuře je zapojení popisováno jako Double Delta.
Zapojení se používá v USA na síti 120/200V jako náš ekvivalent rozběhu Y-D

váš motor lze zapojit na naší 400/230V sítí pouze v režimu DD - cívky do série, tj. v příloze uvedené zapojení START používané v USA pro rozběh motoru.

V tomto zapojení bude na naší síti motor startován i provozován s přímým rozběhem.
Ale rozběhový proud tohoto 6kW motoru při přímém rozběhu připojením na síť natvrdo bude na běžnou domácí instalaci velmi veliký (cca 60A)  a jiný laciný rozběh bez elektroniky možný není.

Vzhledem k vyfocenému vnějšímu stavu motoru je jeho využití bez generálky diskutabilní, kdoví jak je na tom vinutí s izolací a ložiska se stavem. Po otevření svorkovnice bývá někdy hned jasno, jak je motor na tom, zejména když z pod víčka vyteče rezavá voda, nebo je v ní bahno z mokrých pilin.

Nový 7kW motor s možností rozběhu Y-D stojí cca 9000Kč.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin Kurka  04.01.2022, 00:10

váš motor lze zapojit na naší 400/230V sítí pouze v režimu DD - cívky do série

Nemají to na štítku označené obráceně?

Jan Poles:
nenapadlo mě hledat zapojení v angličtině jako "Double Delta"

V tomto zapojení bude na naší síti motor startován i provozován s přímým rozběhem.
Ale rozběhový proud tohoto 6kW motoru při přímém rozběhu připojením na síť natvrdo bude na běžnou domácí instalaci velmi veliký (cca 60A)  a jiný laciný rozběh bez elektroniky možný není.

pokud vím žádná elektronika (soft start apod.) k motoru nebyla. Prý pouze vačkový přepínač Y/D. A právě proto mi nebylo vůbec jasné zapojení motoru. Domovní rozvody taky nejsou nic extra, hlavní jistič je klasika 25A B

váš motor lze zapojit na naší 400/230V sítí pouze v režimu DD - cívky do série,

Tady bych si dovolil rozporovat Vámi zaslaný obrázek. Řekl bych, že v síti 400/230V je možné provozovat tento motor v režimu D podle obrázku níže.
To by mi asi i odpovídalo označení DD - 220V - cívky paralelně, D - 380V cívky sériově

Václav Třetí:
Citace: Jan Poles  04.01.2022, 08:54

Řekl bych, že v síti 400/230V je možné provozovat tento motor v režimu D podle obrázku níže.
 380V cívky sériově

To je pravda, překážkou bude ovšem velký proudový náraz v okamžiku zapnutí, který bude hlavním problémem. Na běžné jističe B 25A tento motor přímo nerozeběhnete.

Nevím, jak má váš motor provedenou svorkovnici, ale pokud budu vycházet ze schematu dodaného kol. Kurkou a v něm barevně znázorněných svorkovnic, tak lze celkem snadno použít dolní verzi schema zapojení s cívkami zapojenými do serie. Motor lze zapojit tak, že ho bude možné rozbíhat na 400V v režimu Y/D.

Pokud si rozdělíme svorkovnici pomyslně na horních a dolních šest svorek, tak je jednoznačné, že spodních šest svorek zůstane zapojených tak, jak je naznačeno, ty nebude třeba přepojovat. To jsou  spojené středy seriově zapojených vinutí.

V horní části svorkovnice máme vývody, které je třeba zapojit na síť. Pokud odstraníme propojky, které jsou z našeho pohledu zapojené netradičně (přeházené vývody proti standardnímu zapojení u nás používaných motorů D/Y 400/690V),  tak máme šest vývodů vinutí jako u obyčejného motoru. Pokud zapojíme k této části svorkovnice správně přepínač Y/D, tak bude možno motor spouštět bez problémů přepínáním Y/D a mělo by to umožnit i jistění B25A. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana