Jak pomoci svorkovnice typu cokolada prakticky splnit PE-PEN a PE-N?

(1/7) > >>

Jirka K:
Teoreticky dotaz. Predstavme si, ze nam ze stropu visi identifikovany vodic PEN a L, tedy mame sit TN-C. Predstavme si, ze v rukou drzime lustr, ktery je pripraven pro sit TN-S. Ma tedy vodice L, PE a N. Spojeni faze lustru na fazi stropu je jasne (L-L). Uceni s vyhlaskou 50 a take teorie dale veli propojit PEN stropu s PE lustru a PE lustru propojit s N lustru. To najdeme na mnoha diskusich a teoreticky je to zrejme. To co mne ale budi ze spanku dlouhe mesice je jak prakticky tohoto stavu dosahnout za pomoci lustrove svorkovnice typu cokolada (wago ted uvazovat zamerne nebudeme),    to uz se jasne nerika. Napada mne nekolik variant zapojeni a jsem presvedcen, ze i mnohde realitovanych. 1) PEN na jedne strane cokolady, PE naproti. Z PE propojka vedle do druhe cokolady, kde naproti bude N. 2) PEN a PE na jedne strane cokolady, naproti N. (povolme si nyni moznost vice vodicu na jedne zdirce cokolady). 3) PEN na jedne strane, naproti PE. Propojka z PEN na druhou cokoladu, kde naproti bude N. 4) Na jedne strane PEN, na druhe N, od N propojka do druhe cokolady, kde na druhe strane bude PE.
Ktere z techto 4 ukazkovych zapojeni splnuje teoreticky pozadavek propojeni PEN s PE a PE s N? Ktere zapojeni nesplnuje pozadavek, protoze se propojilo PEN s N a N s PE - v jakem pripade dojde zde k nebezpecne situaci?

Jan Bocek:
Na jedné straně učitel 3. ročníku na učňáku a na druhé straně učeň.
Anebo jako mistr odborného výcviku v předmětu "zapojovačky"dává učňům test.

A vyhodnocení?
Ti, kteří v testu neměli správně za 3)
tak po vyučování budou kreslit 100 x a barevně.....ja k je to správně

Poznámka: i když zdánlivě všechno bude fungovat, ale jsou nějaká pravidla pro připojování:
1. pravidlo je, že přívody budou na jedné straně svorkovnice a odvody na druhé straně
2. pravidlo říká, že vodič PE bude propojený s vodičem PEN první bez propojek
3. Wago jste již pochopili, to bylo v minulém testu  [ kde pořadí bude PE,N, PEN ( přívod, odvod]

P.S. Před vánoci jsem tetě v paneláku, kde byla elektrika z roku 1955 připojoval nový lustr polské výrovy. Svorkovnička s PE-N-L ale na vodiče 1 mm2. Ze stropu trčí starý dvojdrát AY 2x4 mm4[/sup. Použitá lámací svorka se třemi svorkami pro uvedený kvadrát drátu, identifikace fáze L a propojka mezi PEN a střední svorkou. Z druhé strany připojený prodlužovací vodiče na lustr do svorkovnice PE-N-L. To z toho důvodů, že jakýkoliv pohyb z tvrdými vodiči AY ze stropu je nebezpečný pro ulomení.  ]

GL do další poloviny ročníku

Jiří_Hrubý:
Citace: Jirka K  30.12.2021, 02:36

To co mne ale budi ze spanku dlouhe mesice je jak prakticky tohoto stavu dosahnout za pomoci lustrove svorkovnice typu cokolada (wago ted uvazovat zamerne nebudeme),     to uz se jasne nerika.

A můžem za svorkovnici typu čokoláda považovat i OBO 7205703 či Kopos 8595568932129 ? ono ve spojení s 7205700 by to byla zajímavá kombinace.

Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý  30.12.2021, 19:37

A můžem za svorkovnici typu čokoláda považovat i OBO 7205703 či Kopos 8595568932129 ? ono ve spojení s 7205700 by to byla zajímavá kombinace.

Kolego, za cenu těch svorek budu raději potmě.
Proboha, proč je kousek keramiky a mosazi tak drahý?

Jiří_Hrubý:
Asi otázka nabídky a poptávky, čínský shit co zarezne z pouhé páry, se prodává jak na běžícím pásu a tudíž cena je nízká. Paradoxně asie je dnes velmoc ve výrobě porcelánových komponent pro elektrotechnik u, jen jsem ještě nějak nepropad aliexpresu, abych začal objednávat ty na pohled velmi lákavé kousky.
Smutné je, že málokdo už do toho porcelánu dává plíšky pod šroubky.
Po keramice je mi nejsympatičtěj ší Weidmüller řada MK.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana