Jak odhalit příčinu padání proudového chrániče litografického stroje?
Hynek Čermák:
Situace: rodinný dům, částečně z hořlavých materiáů tedy na vstupu použit proudový chránič 300mA, za tímto chráničem je připojen celý dům včetně litografického stroje NS07.
Stroj někdy vybavuje proudový chránč 300mA ale nevždy většinou pří zapnutí pojezdu a potom při dojetí na konec a reverzaci do původní polohy, nedělá to vždy ale tak 50 na 50 %.
Pokud se přidají kovové válce tj.větší zatížení motoru dělá to častěji.
Izolační stav všech motorů a ovládání nad 100Mohm, stroj přilojen 3 fáze + PE.
V motoru zapojena brzda mezi L2-L3/a střed hvězdy motoru.(viz foto)
Proud v ochranném vodiči PE naměřen maximálně cca 37mA-při sepnutí pojezdu nebo revezaci (ale patrně impuls může být větší za normálního provozu tedy při chodu pojezdu cca 1,5mA).
Samozřejmě jsem také zkoušel za chráničem nechat připojený pouze samotný stroj - vypnuté ostatní obvody v domě, výsledek stejný.
Nemáte někdo ponětí na co se zaměřit? Moc se mi nechce dávat stroj bez chrániče 300mA.
Změřil jsem všecho možné a nějak mi docházejí nápady.
Jiří Schwarz:
Nechci nic tvrdit jen tak odhadem, ale za kontrolu a posouzení by to stálo:
jsou mezi chráničem a strojem nebo ve stroji nějaké přepěťové ochrany?
Ono je fajn mít chránič selektivní nebo zpožděný, za chráničem mít ochrany jen 1+1, resp. 3+1, ale občas je v nějakém zařízení T3 mezi pracovními vodiči a PE a ta reakce při zapínání nebo vypínání něčeho, co může mít indukční charakter, tak trochu svádí k myšlence svedení nejen špičky z L do PE
Hynek Čermák:
Ne ve stroji ani po cestě žádné přepěťovky nejsou, jsou už před hlavním chráničem a dále v podružném rozvaděči v patře (ale v době zkoušení byl vypnut). Hlavní chránič je normální AC, Eaton 40A/300mA, možná by to vyřešil chránič G, ale ten už není za pár korun......
Divné mi přijde zapojení té brzdy motoru která je jakoby dvojitá (mezi L2 a středem hvězdy motoru a L3 a středem hvězdy motoru viz foto výše zelený a bílý vodič)
M S:
Ponúka sa otázka - je chránič v poriadku?
Hynek Čermák:
Ano v pořádku
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana