Kde hledat historické pákové a strojní vypínače?

(1/2) > >>

SedlakI:
Hledám informace o historických pákových vypínačích a krom asi dvou článků s nákresy se mi nepodařilo nic moc zjistit. Věděl by někdo do kdy se tohle u nás používalo, jaké byly typy a zda se dá ještě něco takového sehnat do sbírky? Pamatuju si jeden takový jako kluk v jakési staré stodole, ale od té doby jsem naživo nic podobného neviděl.

Rozvodak:
Pákové vypínače se používaly od počátku elektrifikace.

Ty starší kousky měly mramorovou destičku jako základnu a černý papírový kryt (dielektrický papír). Novější byly bakelitové.

Existovali i pojistkové skříně s pákovým vypínačem pro stroje.

Na původních sítích 3x120V se někde osazovali i HDS s vestavěným pákovým vypínačem před trubkovou pojistkou. Všechno na mramorové desce, v litinové skříňce s odlitým znakem EP na dvířkách s patentním zámkem. To na pár adresách lze najít jako relikvii dávných časů.

Zajímavé je provedení a preciznost zpracování detailů a propojky ze zadní strany. Zatím mám za nejhezčí přístroje od firmy Ignis, to jsou skvosty.

Jirka Údržbář:
Pákové vypínače jsou popsány v knížce "Elektrické přístroje a stroje pro střední průmyslové školy elektrotechnic ké" od K.Jarolíma  a F.Růžičky.

Miroslav Minařík:
Nebo ...

Citace

Pákové vypínače strojové sestávají z iso­lované rukojeti, z t. zv. nožů a z pérových kontaktů, mezi
které se nože při zapínání zasunou. Dle toho, přeruší.ne-li vy­pínačem jedno, dvě nebo tři vedení současně, rozeznáváme vypínače jedno-,  dvou a třípolové. Při vypnutí proudu po­vstane v bodu přerušeni jiskra, po případě elektrický oblouček, který jest tím silnější, čím větší jest napětí a čím silnější proud vypínačem přerušujeme. Tento oblouček má za následek rychlé upalování kontaktů v místech kde přechází; upalování kontaktů zamezuje se tím, že proud přerušíme co možno nejrychleji. Za účelem docílení tohoto rychlého přerušení proudu v každém případě, tedy ku př. i když vypínač zvolna vypí­náme, jest vypínač opatřen momentním vypínáním, což zna­mená, že jest kromě hlavního nože A (obr. 29.) opatřen ještě nožem pomocným B; oba nože spojeny jsou perem C. Při vy­pínání vysune se nejdříve nůž hlavní, spojený pevně s ruko ...

Zde,  respektive odtud.

Jirka Údržbář:
Viz příloha.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana