Je možné provést napájení společných prostor z jednoho odběrného místa?
Petr_3125:
Je možné provést napájení společných prostor bytového domu o 5-ti vchodech z jednoho odběrného místa?
Každý vchod má vlastní HDS ze které jsou napájeny byty v daném vchodě. V současné době každý vchod má vlastní elektroměr pro měření spotřeby společných prostor. Majitelé by chtěli napájení z jednoho místa. (Jedno odběrné místo, jeden jistič atd.).
Je toto možné a není to v rozporu třeba s HZS, kdy by po vyjmutí pojistek z HDS nedošlo k odpojení elektriky v daném vchodě?
Jiří Schwarz:
Zastavte se s dokumentací u hasičů... Ale mám dojem, že se jim to vůbec nebude líbit.
Ono by to v případě jejich zásahu muselo být dost jasné že si musí vypnout společné prostory " v jiné části objektu" a to nevím jak jim to označit
Petr_3125:
, (poklona) za reakci. A právě o to jde, jsme ve fázi plánování a zvažování možností. Samozřejmě s projektovou dokumentací se obrátíme na HZS a to i ohledem na umístění rozvaděčů atd. Chtěl jsem se ale zeptat zda-li s tím již někdo zde ve skupině nesetkal. Zvažuji možnost blokace obvodů. Mám namysli něco jako Central stop pro obvody společné. ( v tomto případě by šlo pouze o napájení světel na chodbě a rozvaděče pro zvonky a dom. telefony. ).
Jiří_Hrubý:
Vezměte to z druhý strany, společná spotřeba bude z prvního vchodu. Při požáru tento hasiči vypnou a ve druhém vchodu si někdo zláme hnát na schodišti, protože tma.
Jan Franěk:
Mě to osobně přijde, promiňte mi ten výraz, jako pitomost.
Vždy se nechá najít technické řešení, které ale musíte nechat schválit hasiči. To je jasné. Nicméně přes snahu ušetřit něco peněz za běžný provoz a možná i za realizaci tím, že pro více vchodů připravím jeden rozvaděč, to nepovažuji za šťastné řešení. V případě problému v jednom vchodě, dojde k vypnutí ostatních vchodů a ti, aniž by se jich ten požár přímo dotýkal, budou omezeni na využití svých vchodů. Ať už jde o světla, výtahy, ....... To mi nepřijde moudré. Vždyť jde i o jiné požární úseky. Ještě bych tuto myšlenku pečlivě zvážil. Ale ano, i tyto problémy se možná nechaji technicky dořešit. Ovšem v případě složitějšího požádu to může skončit rychlým vypnutím sekerou, bez ohledu na všechna technická řešení. To si asi nepřejete.
Edit: Kolega byl rychlejší ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana