V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?

<< < (6/24) > >>

Kvita Ladislav:
Citace: Jan Bocek  25.03.2026, 08:12

svou pozornost zaměřme na hlavu IV a §158, kde je uvedeno.....

Citace: Jan Bocek  25.03.2026, 08:13

A ve vyhlášce 131/2024 v příloze 11 je rozvinutý komentář k §158 Z 283/2021 o obsahu dokumentace a zjednodušené pasportizaci stavby...

A právě to Vámi citované jen potvrzuje to, co jsem uvedl já:

Citace: Kvita Ladislav  24.03.2026, 23:20

...protože se jedná o dokumentaci stavebně konstrukčního řešení stavby. Zjednodušeně řečeno. Plus, je-li to vyžadováno,  geodetické zaměření stavby za účelem evidence v KN a v DTM.

Ostatně, zkuste si nějaký ten pasport najít na internetu. Z pasportů, které jsem dohledal já, ani jeden neobsahoval dokumentaci technických zařízení. Vždy se jednalo o zjednodušenou dokumentaci stavebně konstrukčního řešení doplněnou zakreslením stavby v katastrální mapě. A jednalo se vesměs o pasporty schválené stavebními úřady, což znamená to, že by měly být v souladu s platnou legislativou.
A firmy nabízející pasportizaci se vůbec nezmiňují o nutnosti zpracování dokumentace technických zařízení v rámci pasportizace, ani tuto činnost nenabízejí.

Radim Strycharski:
Vidím to podobně. Pasportizace je proces nahrazující standardní povolovací proces stavby, ve kterém figuruje projektová dokumentace pro stavební povolení, která stejně RT nezajímá, protože RT požaduje dokumentaci skutečného provedení, nikoli nutně dokumentaci projektovou. RT je jedno, jestli je stavba legální, chce jen doklad o skutečném stavu elektroinstala ce, který z principu být nemusí v žádném typu povolovací dokumentace. Sám § 167 stavebního zákona v písmenu d) rozlišuje dokumentaci skutečného provedení a pasport jako dvě různé věci. Stejně tak se na to jako na dvě různé věci pohlíželo ve vyhl. 499/2006 Sb.   

Jan Bocek:
Pokusme se oprostit od stavebního řízení až po kolaudaci, ale co říká stavební zákon provozovateli  na udržení stavby a jakou má mít DSPS, neboli provozní dokumentaci.

Stále se bavíme o dokumentaci skutečného provedení stavby s EI i po 10-20 létech po kolaudaci.
Máte udělat revizi EZ střední firmy a budete vyžadovat z DSPS:

1. Průvodní zprávu elektro, kde bude uvedeno napájení, měření EE a rozsah EZ
2. Souhrnné zprávy elektro, kde bude na příklad zařazení do tříd EZ I.,  nebo II.
3. Situační výkresová dokumentace,  kde bude mapa pracoviště a PVV, rozmístění RM
4. Podrobná výkresová dokumentace, jednopóláky rozvodu, obvodové sch.,  VRZ, PRZ, MPBP, případně řad údržby a protokoly o kontrolách dle NV 378/2001, anebo i databaze EZ ( pasportizace EZ)
5. Geodetické zaměření stavby, mne jako RT nebude zajímat. Jako auditora ISO ano.

Zapomeňme na "pasport, ale který jiný zákon než SZ, nám nabízí aby měl provozovatel DSPS v aktuálním stavu a aspoň trochu použitelný pro údržbu i revize EZ.

P.S. členění i názvosloví je převzato z vyhlášky o dokumentaci staveb

Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski  25.03.2026, 15:08

Vidím to podobně. Pasportizace je proces nahrazující standardní povolovací proces stavby, ve kterém figuruje projektová dokumentace pro stavební povolení, která stejně RT nezajímá, protože RT požaduje dokumentaci skutečného provedení, nikoli nutně dokumentaci projektovou. RT je jedno, jestli je stavba legální, chce jen doklad o skutečném stavu elektroinstala ce, který z principu být nemusí v žádném typu povolovací dokumentace. Sám § 167 stavebního zákona v písmenu d) rozlišuje dokumentaci skutečného provedení a pasport jako dvě různé věci. Stejně tak se na to jako na dvě různé věci pohlíželo ve vyhl. 499/2006 Sb.   

Mrkni do odůvodnění 131.
Tj.buďto kmenová dokumentace sedí a vyhovuje, nebo se tvoří pasport a to jak v případě změn, tak v případě nedohledatelno sti původní.
Navíc na MMR snad leží další vyhláška, která pojem DSPS lépe vymezí.
Chápu to tak, že zakonodárce tak dlouho předvařoval až mu došel plyn (dance)

Pavel Horský:
Mě tedy z celé této diskuse vychází, že při absenci dokumentace skutečného stavu provedení je závada pod kódem C1 a ta znamená, že elektroinstala ce není schopna.
Pak tedy lituji ty revizní techniky, kteří žijí jen z revizí a mají ve svém dlouholetém seznamu spousty staveb z 80 let minulého století a starší.

Příklad...celý profesní život reviduji objekt, který už za ta léta dokonale znám a "najednou" šmitec, konec, pá pá a šáteček.
Ano, jistě, když ten objekt dokonale znám, proč si nenechám vytvořit dokumentaci?
Kdo ji udělá. Já to neumím a nemám k tomu nic, v čem bych ji vytvořil a projektanti jsou vytíženi na 1000%.
Co s tím?

Celý tento text je vlastně jakýmsi přepisem diskuse několika revizních techniků, kterou jsem zaslechl na školení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana