Je možné nově montovat 3+PE zásuvky?

<< < (7/8) > >>

Peter Lovacký:
Nedá mi,...hľadám v normách presný konkrétny čl. o plnom počte vodičov pre každý obvod v EI, a dajak sa mi nedarí...ani v 5-52ke...

Tak sa mi vidí, že či tá podmienka „plného počtu vodičov“ sa netýka len povinného ochranného vodiča PE vo vedení ku EZ II. triedy, ..a i to len tam, kde je povinný chránič,..
Šak aj kábel je EZ ktoré môže produkovať nedovolené úniky...
No a tam kde chránič na vedenie netreba, tam v podstate na 1. poruchu stačí aj ochranné opatrenie dvojitá izolácia...bez doplnkovej..

Kebyže na to idem „od lesa“,  tak začnem definíciou EI v 2000-2ke, čl. 826.01.01,., ,no a potom sa pýtam: je koncový bod jak tá zásuvka 4p súčasťou EI? ?...podľa môjho jednoznačne áno...
Potom keď pozriem do 2000-1ky obr. 31A1 pre sieť TN-S, tak je tam ukážka pripojenia neživej časti 3L+PE...(čiarkovaný obdĺžnik vpravo).. a že taký obdĺžnik nie je aj v obr. 31B1pre TN-C-S, by som teraz neriešil...
No a keďže norma platí len pre EI, tak ten obdĺžnik nebude neživá časť spotrebiča, ale znázorňuje EZ v EI napr. práve tú zásuvku 4p, ktorá je súčasťou EI...

A keďže v EI sú možné rôzne kombinácie pripojenia EZ rôznymi káblami (aj vypínač bez N a PE je EZ),  tak mi z toho vychádza, že v PD zas nemusí byť 4 žilový kábel s funkciou 3L+PE pre zásuvku chybou...možno len zažitým nezvykom..

No jak píšem,... keď existuje taký článok o povinnosti plného počtu vodičov aj ku EZ ktoré plný počet vodičov nepožadujú, tak to čo píšem treba brať len jak úvahu...

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  21.12.2021, 08:38

Pokud budu akurátní i z pohledu vzniku přepětí, tak onen modrý pospojím na "zem".

Ako dačo navyše a s dôkladným ošetrením v označení (modrý by bol funkčne ochranný),  by to asi ani vadiť nemuselo,...

Osobne by som štandardné zapojenie nekomplikoval, bo podľa môjho aj kebyže ostane N na konci vo vzduchu, tak správne koordinované vzdialenosti medzi jednotlivými stupňami SPD zabránia preskoku aj na konci vývodu,...na začiatku samozrejme jak píšete musí byť zapojený...

Jan Šus.:
Diskuze je to hezká ale jeden příklad  praxe.
Kamarád si obejdnal do dílny nový hever. Jednoznačně upozornil, že je přívod 4drát (bez N). dodali hever s ovládáním N, přijel ektrikář od dodavatele a řekl, že to nejde zapojit. Jako poučený laik, jsem mu řekl, že musí vyměnit trafo a dát místo trafa 230 V trafo mezifázové. Takže to udělal a najednou to fungovalo (bohužel už aspoň 15 let není v rozvaděči na heveru pojistka na druhou fázi kterou nedoplnil, chtěli to zaplatit, jednoznačně jsem řekl kamarádovi ať to neplatí - druhý výjezd technika a to druhé trafo. Po kratší korespondenci reklamaci uznali. Po cca 10 letech druhý hever od druhé firmy stejný problém, ale firma řekla že to předělávat nebude. V tu chvíli já bych jim řekl, ať hever demontují a odvezou si ho zpět. Bohužel kamarád podlehl (potřeboval vydělávat peníze) a oni tam přivedli ze zásuvky 230 V nulu cca 1 metr samostatný drát, zapojili a napsali revizi. měl jsem 100 chutí revizáka nahlásit. Řekl jsem mu, že na heveru dělat nebudu dokud to nepředělá, tak jsme z rozvaděče natáhli nový kabel pro hever 5ti žilový a sami přepojili - po roce jeho stálý revizák udělal klasickou revizi a je to OK. Co je lepší? Zapojit si to doma sami dobře a bezpečně bez oficiálních zkoušek a vzdělání, nebo se spolehnout na elektrikáře, který má všechny papíry v pořádku, ale práci zfušuje a hrozně se diví že na jižní moravě je jiné zapojení než v čechách (TT sít s centrálním fíčkem)?

Jan Franěk:
Citace: Jan Šus.  22.12.2021, 08:00

Co je lepší? Zapojit si to doma sami dobře a bezpečně bez oficiálních zkoušek a vzdělání, nebo se spolehnout na elektrikáře, který má všechny papíry v pořádku, ale práci zfušuje a hrozně se diví že na jižní moravě je jiné zapojení než v čechách (TT sít s centrálním fíčkem)?

Preferuji jinou cestu, kterou zde bohužel nedáváte k výběru. Pozvat skutečného odborníka, ne toho nejlevnější co to o sobě  pouze prohlašuje. Nabízíte nám jen špatnou a ještě horší cestu.

1 - Mám na to "papír" a tím jsem chráněn před zákonem. V druhém případě se naopak vystavuji nepřiměřenému riziku. Obzvlášť pokud jde o podnikání a zaměstnance.
2 - mohu reklamovat provedení
3 - jak si mohu být jist tím že to mám provedené dobře, když nejsem elektrikář? Jako po dotazech a odpovědích z nějakého webu, od neznámých lidí, kdy většinou tito lidé nejsou odpovědni za své, někdy i nebezpečné rady? To jako opravdu?

4 - Preferuji vydělej a dej vydělat. byť to umím, taky si sám nepřehazuji gumy, brzdové destičky a tak podobně.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  22.12.2021, 08:50

4 - Preferuji vydělej a dej vydělat. byť to umím, taky si sám nepřehazuji gumy, brzdové destičky a tak podobně.

To je velice vznostná myšlenka, ovšem ekonomicky to dává smysl od koeficientu cca1,5 rozdílu násobku příjmu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana