Je možné nově montovat 3+PE zásuvky?
Jiří Kantner:
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 20:59
Nejsem elektrikář ani RT, takže nevím jak bych jej zakončil, aby to bylo košér, jestli to vůbec jde - nechám se asi podat.
Vážený tazateli. Na jednu stranu přiznáváte, že se v dané problematice vůbec neorientujete a na druhou chcete polemizovat s lidmi, co mají jak znalosti tak zkušenosti a dělat si to po svém.
Věřte, že se vám tu dostává dobrých rad. Jsou momenty, kdy se vyplatí udělat rekonstrukci rozvodu elektřiny. A když už se dělá, má být podle norem a ten kdo ji navrhuje má myslet trochu do budoucna. Jinak vás další rekonstrukce nebo přibastlování čeká za pár let znova. Takhle na dálku bez posouzení současného stavu nikdo žádný projekt nenakreslí.
Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 20:59
Nejsem elektrikář ani RT, takže nevím jak bych jej zakončil, aby to bylo košér, jestli to vůbec jde - nechám se asi podat. Nabízí se vytvořit nějaký smotek zakončený izolací (což je dle mne špatně), nebo jej odstřihnou (což je myslím taky špatně), navíc s rizikem, že pak už může chybět při napojování nové 5p zásuvky. Domnívám se však, že na 4p zásuvce je uvedeno, že je určena pro připojení 4vodičů, takže 5vodič tam pak nemá co dělat..stejně jako jiné nežádocí věci....nepřed pokládám, že výrobce uvedl, že do zásuvky můžete zavést další vodiče (či předměty) pro případ co kdyby, a tak jak se vždy odvoláváte na to, že co neumožní výrobce je špatně, tak bych rád viděl někde napsané že nezapojený N vodič tam, být může. Pokud tam ten vodič fyzicky nepřivedete, tak jsme u původního dotazu o který mi jde. Lze pro připojení 4p zásuvky použít 4žílový kabel? ... O vás jsem dostal odpověď, že to má být plný počet vodičů...a na dotaz zda to jsou 4vodiče jsem dostal odpověď PE + N + L1-3 . Kdybyste napsal lze ale doporučuji nachystat 5žílu, tak bylo jasno hned.
Vím, že takové diskuze berou mnoho času, nebylo proto ani mým cílem rozvinout takovou debatu, zvlášť když jsem laik. Myslel jsem, že dostanu stručnou a pro mne jasnou odpověď.
Trochu jsem nadsadil, ale když požadujete pro 4p zásuvku 5žílový kabel, tak asi počítáte, že tam nebude věčně ne?
Pokud budu akurátní i z pohledu vzniku přepětí, tak onen modrý pospojím na "zem".
Pozor v rozvaděči také.
Důležité bude tento stav popsat pro případné další zásahy, doslova přiznat barvu (dance)
Na tomto vlákně se na 100% potvrzuje teorie nepřímé úměrnosti mezi hodnotou problému a uhlíkové stopy.
Jiří Kantner:
Spojení na zem jak v rozvaděči tak v zásuvce nelze nic vytknout jen při praktické realizaci může nastat problém jak to provést na dané svorce zásuvky jestli je tam možné dát 2 vodiče. Já osobě bych nezkrácený PE vodič ukončil smršťovací bužírkou s lepidlem aby se zabránilo náhodnému kontaktu s jakýmkoliv jiným vodičem a v rozvaděči bych nechal N na sběrnici N klidně s popiskem nezapojeno. Elektrikář nebo i elektrozedník co přijde někdy potom bude mít méně práce a nemá co zkazit. Když k Vaší přípravě pro 5kolíkovou zásuvku přijde "jouda" a zapojí jen zásuvku (do rozvaděče nepoleze) tak obejde chránič a z PE směrnice vyrobí PEN. A přitom se "motor točí" takže to přece musí být správně... ;D
Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří Schwarz 21.12.2021, 07:32
Kolikrát něco takového budete muset ještě číst než pochopíte to hloupé omezení kvůli pár ušetřeným desetikorunám?
V tomto vlákně jsem položil stručný dotaz (odpověď 4) né protože řeším instalaci své zásuvky, ale protože mne zarazilo proč VYŽADUJETE a ne jen DOPORUČUJETE 5žílový kabel do 4p zásuvky, přestože to je třeba jen krátká a snadno vyměnitelná odbočka z vedlejší 5p zásuvky. Takže opravdu nehledám řešení abych ušetřil atd, zajímalo mne zda je to příprava na upgrade (v hodně případech pochopitelný a rozumný požadavek) nebo nějaká normou vynucená nutnost. Když to zjednoduším, tak dle odborníků je pitomec každý kdo by uvažoval nad 4žílou, protože 5 je universálnější .
Citace: Jiří Kantner 21.12.2021, 09:14
Já osobě bych nezkrácený PE vodič ukončil smršťovací bužírkou s lepidlem...
Hmm...nezapoji t PE ? Skoro bych řekl, že i laik ví, že u 4kolíkové zásuvky PE musí být zapojen ;-)
Jiří Kantner:
Citace: Zdeněk Dančák 21.12.2021, 10:30
Hmm...nezapoji t PE ? Skoro bych řekl, že i laik ví, že u 4kolíkové zásuvky PE musí být zapojen ;-)
Omlouvám se, myslel jsem N vodič....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana