Je možné nově montovat 3+PE zásuvky?
Jiří Kantner:
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 16:49
Můžete mi vysvětlit proč by stroj konstruovány na provoz na 3x400V bez potřeby N měl být průserový? Naopak takové stroje jsou mnohem spolehlivější, přitom nejsou méně bezpečné jak stroje s připojeným N. Spolehlivost je vyšší, protože nevyužívají žadné L-N napětí 230V, které se nějakým zavlečením fáze na N (jasně závadou) může změnit na 400V a zničit část zařízení.
Ono je to složitější, bez stykačového ovládání nezabezpačíte že v prípadě výpadku napájení a následném obnovení se stroj samovolně neuvede do provozu. A to v případě některých strojů moc bezpečné není. Stykačové ovládání lze také řešit stykačema s cívkama na 400V a nebo na malé napětí typicky trafem na 24V.
Vaše srovnání poruchovosti jsem nějak nepochopil. Izolační porucha je buď mezi fázovými vodiči nebo mezi fázovým vodičem a PE. Nevidím zásadní výhodu v absenci N. Pokud k tomu nepřistupuju tak, že čím méně vodičů tím je zařízení lepší.
Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 16:49
Můžete mi vysvětlit proč ....
ALe jo. Až si můj vámi citovaný příspěvek přečtete celý, alespoň 2x za sebou. ;D
Zdeněk Dančák:
Citace: Jiří Kantner 20.12.2021, 17:52
...stykačové ovládání lze také řešit stykačema s cívkama na 400V a nebo na malé napětí typicky trafem na 24V....
Ano, předpokládal jsem použití stykačů a transformátorů na 400V, což je v 3F strojích běžné. Z hlediska bezpečnosti je 230V a 400V podobně nebezpečné.
Citace: Jiří Kantner 20.12.2021, 17:52
...Vaše srovnání poruchovosti jsem nějak nepochopil....
Když máte ve stroje zařízení (trafo, stykač...), které funguje na napětí 230V, tj je napájená vodičem L a N (= vyžaduje N s napětím okolo 0V) a pokud se náhodu N někde přeruší, tak vlivem zavlečení fázového napětí se vám na N může dostat jiná fáze, která vám zajistí, že původní zařízení konstruované na 230V se napájí napětím až 400V a shoří. Pokud by to samé zařízení bylo dělané na sdružené napětí 400V tak přerušením nějakého vodiče tam nikdy vyšší napětí než 400V nedostanete ať už tam ze sítě 3x400V zavlečete cokoliv.
Přesně takto se nám ve firmě spálila jedna nová strojní vrtačka od české firmy (mám za to, že je to kompletní česká výroba). Měli volnou jednu N svorku uvnitř svého rozvaděče, který byl součástí stroje a díky tomu shořel frekvenční měnič - na reklamaci uznali. Jsem si však vědom, že některé zařízení N mohou potřebovat, kvůli referenčnímu napětí. Myslím však, že míchačka, cirkula, hoblovka, 3f svářečka atd se bez něj umí obejít bez vlivu na bezpečnost.
Prostě chci jen aby se na 4p zásuvku nehledělo jako na nějaký odpad. Nevím jak je to legislativně, ale pokud je povolená, tak mi přijde především z mechanického hlediska a z hlediska počtu spojů bezpečnější než 5p zásuvka + redukce.
Jinak já mám v garáži zatím jen jednu zásuvku a to 5p zapuštěnou. Takže rozhodně neobhajuji 4p kvůli tomu, že jsem se na "lepší" nezmohl.
Citace: Peter Lovacký 20.12.2021, 17:29
...
Ku zásuvke 4p ako ku koncovému bodu v pevnej EI by teda mal byť plný počet vodičov 5, a od zásuvky 4...alebo i menej, podľa situácie..
Nechápu přivedení N vodiče, když jej stejně nezapojíte. Naopak musíte řešit problém jak ho ukončit.
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 19:10
ALe jo. Až si můj vámi citovaný příspěvek přečtete celý, alespoň 2x za sebou. ;D
četl jsem 3x a nechápu. Takže můžete podat vysvětlení, věřím, že to pro vás nebude problém. Pokud nepochopím, tak alespoň pro jiné. Dikuji
Jan Franěk:
Instalace 4P zásuvky vás silně omezuje ve výběru připojovaného zařízení. Ve firmě máte odpovědnou osobu, která elektrickým zařízením a strojům rozumí a koupě jakéhokoliv dalšího zařízení předchází výběr odborníkem. Naopak u rodinného domu toto nemůžete čekat a jak jsem psal, nebude to dlouho trvat, majitel si koupí novou pilu, cirkulárku, štípačku, ....... a najednou zjistí že potřebuje vodič N v zásuvce. CO pak bude dělat? Sekat? ROvnou odpovím, nebude. Bude se to nějak snažit ojebat a na 100% vznikne bastl, který bude velmi rizikový. Přitom rozdíl mezi 4 a 5 žilovým kabelem u zásuvek do 32A, je minimální.
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 19:23
Nechápu přivedení N vodiče, když jej stejně nezapojíte. Naopak musíte řešit problém jak ho ukončit.
Já zase nechápu toto vaše prohlášení. Jaký je problém s ukončením volného vodiče N v 4P zásuvce? Můžete být konkrétnější?
Citace: Zdeněk Dančák 20.12.2021, 19:23
Prostě chci jen aby se na 4p zásuvku nehledělo jako na nějaký odpad.
A to tady někdo tvrdí? Opravdu? Kde prosím?
Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 20:06
Já zase nechápu toto vaše prohlášení. Jaký je problém s ukončením volného vodiče N v 4P zásuvce? Můžete být konkrétnější?
Nejsem elektrikář ani RT, takže nevím jak bych jej zakončil, aby to bylo košér, jestli to vůbec jde - nechám se asi podat. Nabízí se vytvořit nějaký smotek zakončený izolací (což je dle mne špatně), nebo jej odstřihnou (což je myslím taky špatně), navíc s rizikem, že pak už může chybět při napojování nové 5p zásuvky. Domnívám se však, že na 4p zásuvce je uvedeno, že je určena pro připojení 4vodičů, takže 5vodič tam pak nemá co dělat..stejně jako jiné nežádocí věci....nepřed pokládám, že výrobce uvedl, že do zásuvky můžete zavést další vodiče (či předměty) pro případ co kdyby, a tak jak se vždy odvoláváte na to, že co neumožní výrobce je špatně, tak bych rád viděl někde napsané že nezapojený N vodič tam, být může. Pokud tam ten vodič fyzicky nepřivedete, tak jsme u původního dotazu o který mi jde. Lze pro připojení 4p zásuvky použít 4žílový kabel? ... O vás jsem dostal odpověď, že to má být plný počet vodičů...a na dotaz zda to jsou 4vodiče jsem dostal odpověď PE + N + L1-3 . Kdybyste napsal lze ale doporučuji nachystat 5žílu, tak bylo jasno hned.
Vím, že takové diskuze berou mnoho času, nebylo proto ani mým cílem rozvinout takovou debatu, zvlášť když jsem laik. Myslel jsem, že dostanu stručnou a pro mne jasnou odpověď.
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 20:06
...A to tady někdo tvrdí? Opravdu? Kde prosím?
Trochu jsem nadsadil, ale když požadujete pro 4p zásuvku 5žílový kabel, tak asi počítáte, že tam nebude věčně ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana