Je možné nově montovat 3+PE zásuvky?
Karel Bělohlávek:
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 09:44
Čemu nerozumíte na - plný počet vodičů? PE + N + L1-3 . To že N nepoužijete, v ten okamžik , je úplně jedno. Dle neurčitého dotazu, se pravděpodobně jedná o RD. V průmyslu se budeme pak bavit o něčem jiném, například viz dotazy p. Lovackého
V tomto případě je otázkou, zda bude použitím čtyř-žilového kabelu něco porušeno (např. článek normy). Domnívám se, že nikoliv, a to i v případě RD.
To, že použití pouze čtyř žilového kabelu může být nevhodné, např. z důvodu omezené možnosti budoucího rozšíření instalace nebo připojování jiných zařízení, je samozřejmě pravda a takový kabel bych také zřejmě nedoporučil instalovat. Záleží však na konkrétní situaci.
Jan Franěk:
Citace: Karel Bělohlávek 20.12.2021, 12:24
V tomto případě je otázkou, zda bude použitím čtyř-žilového kabelu něco porušeno (např. článek normy). Domnívám se, že nikoliv, a to i v případě RD.
Zkuste se podívat na ČSN 33 2000-5-52........
V tom ostatním jsme v souladu.
Nicméně připomínám ohledně RD ještě jednu věc a tou je potřeba nasazení PCH na tyto zásuvky. Což ve finále znamená, že pokud se pokusí připojit něco jiného než cirkulárku s vačkovým přepínačem, bude mu ta zásuvka bez vodiče N k ničemu. I koupě nové/jiné cirkulárky, s ovládáním pomocí stykačů, bude průserové a mi tady budeme řešit zas jak ojebat platné předpisy a jak to vyřešit pomocí rozvaděče a tak dále, což je mnohem dražší (a furt na houby), než koupě kabelu s plným počtem vodičů nyní. Prostě mi hlava nebere to nesmyslné obhajování zdánlive "levnějšího" kabelu se 4 vodiči.
Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 09:44
Čemu nerozumíte na - plný počet vodičů? PE + N + L1-3 ....
....
Redukce se normálně vyrábějí a nestojí nesmysl. Proto nevidím důvod proč by s tím měl mít kdokoliv problém. Ale opět platí že vše bude provedeno v souladu s platnými předpisy.
Z Vaši reakce jsem pochopil, že vždy je správě jen 5žil,
Já u 230V mám jako plný počet 3žíly (OK, o té zatím řeč nebylo),
u 3x400V+PE mám jako plný počet 4žíly
u 3x400V+N+PE mám jako plný počet 5žil
a dělají se i 7p zásuvky :-), které by měly 7žil
ale ano souhlasím, že pokud je možnost natáhnout 5žílový kabel, tak je v některých případech blbost táhnout jen 4žílový, zvlášť když je to neměnný proces. Nicméně z Vaší reakce jsem si nebyl jistý zda 4p zásuvku z nějakého důvodu nezakazujete, resp zda u ni nevyžadujete přivést nelogicky 5žílový kabel za všech okolností. Typicky příklad je například umístěné 4p zásuvky vedle existující 5p. Nebo instalace zásuvky na již existující 4 žílový kabel.
U té redukce mám jen poznámku, že je poměrně nešťastná z hlediska mechanického poškození zásuvky/redukce. Přeci jen normální vidlice snese bez poškození i menší boční zatáhnutí za kabel. U této dlouhé redukce více boční síly může znamenat poškození zásuvky, které celou bezpečnost degraduje. Já vím, za kabel se nemá tahat nebo zakopávat, ale v ideálním světe by nebyly potřeba ani pojistky, takže bych tu mechanickou odolnost zohlednil a raději viděl na zdi 5p a vedle 4p zásuvku než tuto redukci.
Pokud budete chtít připojit nějaké divoké vytuněné samodomo, které má v sobě spojeno N+PE, případně poruchu a svod mezi L a PE, tak nebude fungovat na žádném systému s PCH, tím chci jen říct, že redukce vám z 5p zásuvky nevytvoří nechráněnou 4zásuvku ...tu na které ta cirkula doteďka fungovala - samozřejmě to není chyba instalace, ale chyba stroje, který je zřejmě životu nebezpečný.
Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Franěk 20.12.2021, 12:52
... pokud se pokusí připojit něco jiného než cirkulárku s vačkovým přepínačem, bude mu ta zásuvka bez vodiče N k ničemu. I koupě nové/jiné cirkulárky, s ovládáním pomocí stykačů, bude průserové ....
Můžete mi vysvětlit proč by stroj konstruovány na provoz na 3x400V bez potřeby N měl být průserový? Naopak takové stroje jsou mnohem spolehlivější, přitom nejsou méně bezpečné jak stroje s připojeným N. Spolehlivost je vyšší, protože nevyužívají žadné L-N napětí 230V, které se nějakým zavlečením fáze na N (jasně závadou) může změnit na 400V a zničit část zařízení.
Peter Lovacký:
Asi by stálo zobrať do úvahy aj to, že požiadavka na plný počet vodičov (žíl) sa čo viem vzťahuje ku rozvodom podľa typu siete (TI, TT, TN-C, TN-S) a platí teda len v pevnej EI...a na prívody ku spotrebičom a vývody mimo pevnú EI sa už nevzťahuje...
Ku zásuvke 4p ako ku koncovému bodu v pevnej EI by teda mal byť plný počet vodičov 5, a od zásuvky 4...alebo i menej, podľa situácie..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana