Jakým způsobem odměřit délku kabelu před odchodem ke klientovi?

<< < (3/4) > >>

David Hruda:
Na některých CYKY kabelech bývá značená metráž (na UTP, koaxech a pod. téměř vždy).
Pokud není značení, nebo je nečitelné, bereme to někdy odhadem, kolik na cívce zbylo, někdy vážíme 100m cívku, zvážíme zbytek a spočítáme.
Ale "kvalifikovaný odhad" je častější...  :)

Václav Třetí:
Zbytky kabelů měřím a počítám na klubku, pokud není příliš rozházené a zdeformované následovně.

Změřím délku nejkratšího a nejdelšího závitu (obvod) a udělám průměrnou hodnotu, kterou vynásobím počtem závitů na klubku. Obvyklá chyba je v řádu jednotek procent (při občasné kontrole takto doměřených klubek se chyba nikdy nedostala nad 5% i při poněkud horším návinu klubka). K měření používám ocelový svinovací metr a krejčovský gumoplátěný metr - ten je poddajnější a výhodnější při měření vnitřního obvodu kubka.

Martin Kurka:
Dnes jsou digitální mincíře docela laciné a přesné. Stačí změřit 100m klubo před a po, stejně jde jen o poměrové měření. Cena mědi - cena za klubo - se mění jako ponožky, na jedné zakázce se může posunout třeba 3x.

Paradoxně nejlepší značení mají v instalaci kabely s nejmenším poměrem mědi na 1m - datové kabely. Tam se to u správné instalace hlídá, aby nevznikaly odrazy, nebo nebyly překročeny mezní délky bez aktivního prvku, proto jsou na plášti nejen metrové značky, ale i vytištěné délky od konce kluba.

A vážili jste si někdy zbytky? Kolik míváte prořez u rozvaděče na jeden vývod, nebo na položené kabely?

Já mám zkušenost, že posun rozvaděče o 50cm  dokáže ovlivnit procenta prořezu často mnohem více, než zvyklosti montéra, jaké dělá rezervy.

Funkce umístění rozvaděče metodou "gumových" kabelů kdy myší chytnete v plánu rozvaděč a hledáte v domě nebo místnosti nejlepší místo pro podružný nebo hlavní rozvaděč a přitom vidíte hned jak se hýbe souhrnná cena kabelů a pokládky, to je myslím funkce, která firmě dovede takový drahý projekční software zaplatit.

David Hruda:
Ještě jsem si vzpomněl na https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42919.0.html, kde jsem zmiňoval:
Finest 900TDR Měřič délky kabelů
který byl za velmi zajímavou cenu, jenže ten už není dostupný a nic podobného se mi nedaří najít.

Jaromír Táborský:
Citace: David Hruda  11.12.2021, 21:59

Ještě jsem si vzpomněl na https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42919.0.html, kde jsem zmiňoval:
Finest 900TDR Měřič délky kabelů
který byl za velmi zajímavou cenu, jenže ten už není dostupný a nic podobného se mi nedaří najít.

Dobrý odkaz! Vím, že podobným zařízením černá komanda odhalují černé odbočky :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana