Lze použít pocínované dutinky na pevné hliníkové vodiče nižších průřezů?

<< < (4/9) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz  09.12.2021, 20:33

Mohu něco udělat "lépe" než požaduje norma?

A o čo sa také, v podstate svojvoľné konanie, dá oprieť?...má na to dajaký elektrikár osvedčenie?..či mu stačí len jeho presvedčenie?...

Skúšanie patrí do skúšobne a nie do prevádzky,...ono v princípe predpisov ide furt o postup bez typovej a kusovej skúšky určeného výrobku, čo je úplne zbytočné riziko,... a z pohľadu právnej ochrany zlepšovateľa je to viac chyba jak osoh...

O prínose takého svojvoľného postupu je viacmenej presvedčený len sám zlepšovateľ, a to je v rovine všeobecnej bezpečnosti furt dosť málo..
Môže to robiť akurát tak pre seba, a nikdy nikoho k tomu nepustiť..no a to je načo dobré? ?..

Milan Hudec:
Celý systém napojování Al vodičů je postaven na zkušenostech montérů, počínaje jističem před EM (pokud tam uvidíte něco jiného nežli SEZ nebo Bonega, je to špatně),   po poslední svítidlo, jehož připoj.svorky také nebudou mnohdy pro Al certifikovány.
Každý si pomáhá jak může.

Miroš Jan:
Teda Páni kolegové, já zírám. :o

Použít dutinku na AL vodič, mě nikdy nenapadlo.

Václav Třetí:
Pro zpevnění vodiče bych proti tomu asi mnoho nenamítal, ovšem s ohledem na oxidaci - korozi spoje to asi není dobré řešení. Někdy vyzkouším a dám vědět výsledek.

Citace: Milan Hudec  10.12.2021, 07:51

... jistič před EM - pokud tam uvidíte něco jiného nežli SEZ nebo Bonega, je to špatně,   po poslední

Běžně se vidí FaG-Moeller-Eaton, LSN, LPN, naopak Bonega nebo SEZ málokdy. Žádný z techniků RZ neprotestoval a nechtěl výměnu.

Citace: Milan Hudec  09.12.2021, 15:39

Starší jistě vzpomenou na čokošky vybavené mosazným plíškem, který byl zamýšlený pro slaněné a Al vodiče kvůli mechanické ochraně.

Plíšky byly ocelové cínované nebo zinkované, mosaz (ani např. pocínovanou) jsem snad nikdy neviděl.

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  10.12.2021, 14:34

Pro zpevnění vodiče bych proti tomu asi mnoho nenamítal, ovšem s ohledem na oxidaci - korozi spoje to asi není dobré řešení. Někdy vyzkouším a dám vědět výsledek.

Běžně se vidí FaG-Moeller-Eaton, LSN, LPN, naopak Bonega nebo SEZ málokdy. Žádný z techniků RZ neprotestoval a nechtěl výměnu.

Plíšky byly ocelové cínované nebo zinkované, mosaz (ani např. pocínovanou) jsem snad nikdy neviděl.

To mne u vás překvapuje, mosazné byly dle mého standatd.
Ale jistě si vzpomenete na bakelitovou čoko pro větší průřezy, která nešla lámat se dvěma samost.klecsvo rk, a volným spojem tvořeným mosazným silnějším plíškem, a nebo i svorkou PE na věnečku, která byla původně také mosazná, všechny tyto mosazné komponenty certifikovány pro Al vodiče.
U koroze dvou různých materiálů je potřeba rozlišit, který z kovů bude ovlivňovaný a který ovlivňující, není tedy vůbec jednoduché některou kombinaci materiálů zavrhnout bez hlubších znalostí chemie.
Typ.příklad mosazný hřebík na pozink plechu vs.železný hřebík na cu plechu, nebo stékání vody z cu krytiny do pozink okapu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana