Lze použít pocínované dutinky na pevné hliníkové vodiče nižších průřezů?
Václav Třetí:
V uvedené diskusi toto napsal kol. Hudec. On je známý experimentátor . Uvidíme, zda si toho zde všimne a vyjádří se, popř. přidá nějakou zkušenost. Příspěvek je již starší, mohl by být tedy nějaký výsledek od té doby.
Milan Hudec:
Musím to říct šalamounsky za sebe.....
Pro moje účely připojení Al vodiče průřezů kolem 2,5mm do můstků či čokolád tento způsob používám, bo na nic lepšího jsem nepřišel.
Starší jistě vzpomenou na čokošky vybavené mosazným plíškem, který byl zamýšlený pro slaněné a Al vodiče kvůli mechanické ochraně.
Nejstarší moje spoje jsou tak 15let, a stále bez problému, některé i ve venkovních podmínkách.
Vzpomeňme též na Cu šíny s pozink šrouby a pod nimi Al vodič stočený do oka, pokud byl rozvaděč v suchu, tak tyto kombinace slouží bez degradace 50let.
František Šohajda:
Citace
Vzpomeňme též na Cu šíny s pozink šrouby a pod nimi Al vodič stočený do oka, pokud byl rozvaděč v suchu, tak tyto kombinace slouží bez degradace 50let.
Také si to pamatuji, dělal jsem takto objekty pro výrobu barev a laků a ředidel....
Tak se to připojovalo do rozvaděčů...Cu vodiče byli v tomto prostředí povinné ale CUPAL podložky nebyli....ješt ě pozink. podložky a pérovky, které vodič tlačily.
Dodnes jsou a fungují bez závad (cca 45 let)
(Údajně toto zapojení bylo u některých objektů posvěceno inspektorátem-nezkoumal jsem to, tehdy jsem se moc nezajímal o výjimky z těchto dob.)
Václav Třetí:
Pamatuji všechny tyto rozvaděče, dodnes jich je po vsích v provozu dost a stále fungují. V zemědělských provozech byly vodiče i šíny většinou hliníkové, ale kolikrát nebyly šrouby ani matice a podložky zinkované, protože prostě nebyly k mání. Občas v nich něco opravuji, na jednom statku stále přežívá rozvaděč ze začátku 70. let v objektu, na který ještě nedošla rekonstrukce. Před léty jsem tam udělal nějaké opravy, doplnily se ukradené kabely, vyměnil jsem rezavé šrouby za nové a dodnes na něj objekt funguje bez zásadnějších problémů. Je to sice skansen, majitelé pomalu stárnou (stejně jako já), takže sil ubývá, tak uvidíme, zda se na rekonstruikci vůbec dostane.
Jiří Schwarz:
Mohu něco udělat "lépe" než požaduje norma?
Mohu si myslet že to dokážu, otázkou je jak moc je to pravda a jak moc egoismus.
A už jsem dutinky na Al vodiče také cpal, jsou svorkovnice, kde má šroubek ostrou hranu a stačí málo aby doŠlo k dost výraznému zaříznutí do Al vodiče, takže taM jsem si sám pro sebe vybral dutinku jako něco, co mi zlepší mechanickou pevnost spoje.
Ale bylo to moje rozhodnutí v konkrétním případě a rozhodně to NEBERTE JAKO NÁVOD NEBO ODBORNOU RADU
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana