Kterým okamžikem se z elektromateriálu stává VTZ?
Jan Franěk:
Citace: Michal Čeleda 07.12.2021, 13:43
Za sebe bych skoro řekl, že ta hranice bude někde u odkrytí mědi/hliníku/FeZn/... u kabelu/vodiče/svodu/.... Sekání a sádrování drážek, krabic, přidělání lišt/trubek, ... asi práce na VTZ nebude.
Jen taková myšlenka. Pokud výrobce zásuvky a vypínače píše v návodu o instalaci osobou s elektrotechnic kou kvalifikací, lze předpokládat že už tuto činnost považuje za práci na VTZ. Jak k tomu došel? Neví o zákonech s tím spojených více než já? Hodlám riskovat problém?
Sám nedokážu určit hranici mezi pomocnými pracemi a práci na VTZ, ani se o to nebudu pokoušet. Moje hranice je tam, kde jsi sem jistý svými znalostmi a zkušenostmi tak, abych se zbytečně nevystavil riziku případného soudu.
Vlado Konrád:
Citace: Michal Čeleda 07.12.2021, 13:43
Za sebe bych skoro řekl, že ta hranice bude někde u odkrytí mědi/hliníku/FeZn/... u kabelu/vodiče/svodu/.... Sekání a sádrování drážek, krabic, přidělání lišt/trubek, ... asi práce na VTZ nebude.
Kde je rozpor, ak výrobca jasne napísal, že pred montážou musí byť inštalácia odpojená od napätia, teda ide o VTZ a teda odpojiť a inštalovať môže len osoba s el. kvalifikáciou?
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 07.12.2021, 13:32
Nemyslím si, že by vaše vysvětlení bylo v souladu s jeho návodem
Ten návod je v poriadku a môj názor s ním nijak nie je v rozpore...
Výrobca v ňom dosť jasne popisuje montáž svojho výrobku ako VTZ do EI, ktorá už je v stave prevádzky,...šak načo by žiadal vypnúť dačo, co ešte nikdy nebolo nezapnuté...vý robca tento stav v návode jednoducho nerieši..
A ten stav pred uvedením do prevádzky som už spomenul....v inej debate .
Kebyže môže do svorky v zásuvke strčiť odizolovaný kus drôtu naozaj len elektrikár s osvedčením, tak jak potom chceme pripraviť chlapcov do elektrikárskeh o života, keď im ešte pred skúškami zakážeme zobrať do ruky elektroinštala čný materiál ..? ?
Citace: Miroš Jan 07.12.2021, 14:33
Takže, co dovoluje připojit elektroinstala ci RD pod napětí, nebo uvedením do provozu?
VRZ elektro. ;)
Hej,... no to nestačí,..plus ešte ostatná zákonná dokumentácia.. .
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 07.12.2021, 15:02
Jen taková myšlenka. Pokud výrobce zásuvky a vypínače píše v návodu o instalaci osobou s elektrotechnic kou kvalifikací, lze předpokládat že už tuto činnost považuje za práci na VTZ. Jak k tomu došel? Neví o zákonech s tím spojených více než já?
Každý nech sa rozhoduje za seba,...to je v pohode..
Ja sa len furt pýtam, že čo ja jak elektrikár mám spoločné s návodom hocijakého výrobcu....
Pre mňa predsa platia zákony a normy,.. z nich mám skúšky, nie z návodov,... a zodpovedám sa inšpektorátu práce...
Nič proti schémam v návodoch nemám, no mne jak elektrikárovi napr. pri spotrebičoch naozaj musí stačiť označenie ich svoriek a pri elinstalačnom materiály technické listy výrobkov (čo návody naozaj nie sú)...
A čo sú pomocné práce?...to by mohla byť zaujímavá debata. .
Michal Čeleda:
Jan Franěk: instalací se rozumí samotné osazení vypínače BEZ zapojení a bez napětí? Nebo i připojení vodičů? Určitě nechci polemizovat, rozporovat návod nebo snad někoho přesvědčovat. Spíš jen, že ta hranice je asi neurčitelná (či spíše "plovoucí"), v případě prů...u bude holt záležet na umu advokáta. Ale do této fáze se nechceme dostat nikdo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana