Mám vhodné nářadí? Co mi chybí?
Rozvodak:
Citace: Josef Pinta 17.11.2021, 19:42
Moderátor: Opakované téma viz níže ...
Vystudoval jsem obor elektrikář, který mě velice baví a chtěl bych se tím živit.
Toto nářadí jsem si koupil za peníze z prázdninové brigády.
Chtěl bych vědět váš názor prosím.
Jaké věci byste doplnili a co mi chybí?
Co dokoupit?
Chtěl bych mít vše potřebné a i něco navíc klidně.
Ty kufříky nejsou vidět z venčí.
Na můj vkus bych začal s koženou montér-brašnou, na zabordelenou stavbu. Tam bych naházel sádrování, majzlíky, kladiva a základní cajky. Ty kufříky nechat na kompletování.
Citace: Milan Hudec 17.11.2021, 21:28
No ať jen nefilozofuji, sice to není nářadí, ale naprosto mne v poslední době nadchla hmoždinka duotec, ježíšmarjá ta ušetří času a nervů.
Vypadá to na dobrý tip, budu muset zkusit.
Citace: Jiří_Hrubý 17.11.2021, 22:10
Nevidím tam základní pomůku, bez majzlíku se elektromontér obejde, bez vadasky už hůř...
Zkoušečka a obyč klešťák je základ.
Jan Bocek:
Citace: Josef Pinta 17.11.2021, 19:42
Moderátor: Opakované téma viz níže ...
Vystudoval jsem obor elektrikář, který mě velice baví a 1) chtěl bych se tím živit.
Toto nářadí jsem si koupil za peníze z prázdninové brigády.
Chtěl bych vědět váš názor prosím.
2) Jaké věci byste doplnili a co mi chybí?
Co dokoupit?
3) Chtěl bych mít vše potřebné a i něco navíc klidně.
Udělal jsem si takový malý test a začal vyhledávat 4 dílné kufry naplněné nářadím Knipex. Je neuvěřitelné jaké množství najdeme kombinací..... .no, jako základ celkem dobré.
Vše již zde bylo řečeno a pro inspiraci a opakování i ty odkazy.
1) Tak od toho se to bude odvíjet. jsou v podstatě dvě možnosti. Ta prvá je nechat se zaměstnat a tak ten problém s nářadím bude na zaměstnavateli . Pokud to bude OSVČ anebo s.r.o., pak opravdu záleží na zaměření. Velké kufry jsou určené pro montážní činnosti. Tam obvykle se předpokládá montážní vozidlo. Na příklad po vyučení jsem nastoupil jako poruchový elektrikář ve velké firmě válcovny, kde bylo 500 jeřábů. Stačila mi malá brašna se základním nářadím a vadaskou. Jako brigády ( vedlejší činnost) jsme dělali bytečky a domečky. Na hrubou práci byly opravdu dobré kbelíky( zde říkáme kyble) kde byly majzle, různé kladiva, fangle a špachtle a kelně a hřebíky a hřebíky. Teprve na kompletace byl fajnový vercajk. Když jsem dělal v montážní dílně, kde se kompletovaly rozvaděče, tak jsem měl úplně jiný vercajk. A při montáží strojů v terénu a na montážích zase jiný vercajk. A pak jsem dělal servis točivých strojů a zkušebního technika a zase jiný vercajk. No a po "převratě" přišla nabídka na budování bezdrátových sítí pro internet a MT. A najednou spousta dalšího vercajku. Na příklad terenní vůz a žebříky, horolezecká výstroj a mnoho speciálního vercajku pro VF techniku. A to by bylo na román. Dneska jako revizní technik specifické techniky v průmyslu mám více měřáků a málo vercajku.
2) Podle zaměření jsem si vždy dal otázku, kolik do toho budu investovat. Maximální doba návratu u mne byla stanovená jeden rok. Lepší je dva měsíce. Mohl bych zde napsat dlouhý seznam co mi zde schází. Ale byl by to jen osobní pohled po šedesátileté praxi. Dělám hodně do elektroniky a do VF techniky a proto v dílně a laboratoři je specifický vercajk. A do terénu je jiný vercajk v autě. To se nesmí zaměňovat. Při prohlídce "kufrů" jsem viděl rozsah od tisícovky až po padesát tisíc. Pokud bych zaměstnával elektrikáře, tak bych jim dopřál ten nejlepší wercajk co je na trhu. Samozřejmě musí se na to vydělat a umět také vybrat. V každém velkém kufru je 20-30% zbytečností i šmejdů....
Jan Bocek:
pokračování.
3) To zde již bylo řešeno. Ale časem si člověk zvykne na to, že když vidí skvělý vercajk a lepší než ten co mám v šuplíku, nebo v brašně, tak neodolám musím to mít. A tak na příklad mám několik krimpovaček a používám již jen hexa. Anebo mám možná desítku stripovacích kleští, ale nakonec si zvyknu na jedny ty nejlepší i když určitě jsou ještě lepší. Ale nestripují každý den, tak je to i s dutinky v autě a ne v kufru. Anebo mám desítky zkoušeček a multimetrů. Vloni zde na elektrice byl typ z Parkside ( Lidl) na klešták PZM 2A2. Prvně jsem si říkal no za 2-3 stovky co to může být. A najednou jej mám v brašně na servis. Je malý a měří vše potřebné.
Takže multimetry jsou dobré pro práci na stole, ale v terénu malý a mechanicky hodně odolný.
Pro začátek je to dobrý start. Dokonce elektrický šroubovák je velkým pomocníkem. My starší potřebujeme také lupu, dobrou čelovku, pinzety a foťák ( dobrý mobil). A štípačky jsme vždy testovali, zdá to ustřihne rožek z A4 papíru anebo vlas. Aha, dobré nůžky, které ustřihnou i DPS anebo plech a kebelové nůžky na malé i tlusté vodiče s kolmým střihem na příklad KT3 od Weidmullera
A s Wercajkem je někdy problém, protože často platí, že když mám, tak jsem....viděl jsem spoustu montérů, kteří měli honosný wercajk, ale levé ruce.
Václav Třetí:
Stejně jako kol. Honza Bocek mám za mnoho let nashromážděný vercajk a různé měřící pomůcky a přístroje. Podle toho, co se právě dělá je třeba použít správnou výbavu.
A když vidím, že mi něco chybí, nebo, že je něco šikovné a pomáhá, urychluje nebo zlepšuje práci, tak neváhám a pořídím. Přestože jsem starý dědek, tak se nespokojím jen s tím co mám, je třeba jít s dobou, byť se občas člověk s pokorou vrátí k něčemu, co má již mnoho let.
Na závěr - je třeba si vercajk hlídat, udržovat a čistit. Také nedoporučuji nářadí půjčovat, protože dost často platí, co půjčíš, o to přijdeš. Dotyčný ho nevrátí nebo zničí.
František Šohajda:
Já osobně mám nářadí několik kufříků, podle toho co právě jdu dělat.
Na sádrování mám jednu (bývá plná prachu), na montáže jinou, dále na spec. práce které nedělám každý den (telefony,UTP zakončení,TV a pod...)..Jinou (malou) pro revizní činnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana