|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 17.11.2021, 13:42 » |
|
Všiml jsem si, že ve výstroji bývá svorka 2,5, přičemž použitá klema je CY 6, sice se do svorky vejde, ale o řádném utažení nemůže být řeč. Osobně je automaticky měním, stejně tak jistič 2A pro HDO (pro mne exotický nejasný původ), mám jen smůlu na konkretní serii, nebo je to standard? Dotaz na výrobce zůstal bez odpovědi (v minulosti jsem je asi nazlobil dotazy kolem chlupacení povrchu skříní).
Milane, zkus sem hodit foto. Já Ivančické paskvily nikdy neinstaloval a ze zásady nenavrhuji. Myslím, že jsi četl rozsáhlou diskusi o jejich výrobcích, která tu probíhala a nikdo z Ivančic se nehodlal obtěžovat s reakcí i když o to byli několikrát vyzváni. Jen mě zajímá, proč nahrazuješ jistič hodnoty 2A za vyšší. Měl jsi s tím někdy problém? Já ne.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.11.2021, 15:46 » |
|
On ten Tostr, co do toho dávají, do výměny pilíře vydrží. Smutné je, žr obdobný shit tam dává i DCK, takže už jen proto, aby to nějak vypadalo, tam dávám stejný typ, jako hlavní. Co se svorkovnice týče, upřimně, pokud se nerozpadne při utahování, nechám ji tak, v opačném případě výměna.
A přitom je na světě tolik krásných nerezových rozvaděčů, za velmi podobné peníze...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 17.11.2021, 20:00 » |
|
Nikoli za vyšší, ale za solidního výrobce, většinou pl7.
Při pohledu na přiložené foto Tě naprosto chápu.
|

Vnitřek RE.jpg (70.45 KB, 1210x908 - prohlédnuto 580 krát.)
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.11.2021, 20:09 » |
|
Při pohledu na přiložené foto Tě naprosto chápu.
Ten jistič je rozšklebený jak kdyby sežral citron. Hnus, osobně bych toto nikdy nepustil. Navíc ten můstek PEN (tj.jeden z nejdůležitější ch spojů v domu vůbec) ve mne velkou důvěru také nevzbuzuje.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 17.11.2021, 20:29 » |
|
Navíc ten můstek PEN (tj.jeden z nejdůležitější ch spojů v domu vůbec) ve mne velkou důvěru také nevzbuzuje.
Ten můstek je menším zlem, než 100 let vyráběný keramický můstek s krytem 25A, který se hojně montuje (montoval) na premixové elektroměrové desky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.11.2021, 21:02 » |
|
Ten jistič je rozšklebený jak kdyby sežral citron. Hnus, osobně bych toto nikdy nepustil. Navíc ten můstek PEN (tj.jeden z nejdůležitější ch spojů v domu vůbec) ve mne velkou důvěru také nevzbuzuje.
Tenhle můstek je ještě fajnový, taková ta kostička co se začala objevovat v DCK, tu je lepší vyhodit. Dávám UVB 100A nebo HLAK 25//1C. Tuplovaný spoj má větší důvěru, hlavně u vyšších hodnot jističe. Ten jistič k HDO nemá smysl komentovat, sice asi vydrží ale líp vypadá když je to od stejný značky jako hlavní jistič.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.11.2021, 05:13 » |
|
Ten můstek je menším zlem, než 100 let vyráběný keramický můstek s krytem 25A, který se hojně montuje (montoval) na premixové elektroměrové desky.
Keramický můstek 25A v provedení s mosaznými můstky je bezproblémový, má však svá omezení. Je konstruován na 25A a vodiče průřezu 6mm 2, což dnes většinou nevyhovuje. Když tam vidím nacpanou měď desítku nadávám, když jsem tam viděl narvanou hliníkovou šestnáctku, která byla ze stran ještě připilovaná, aby se tam vůbec vešla, tak mě asi bylo slyšet až do vedlejší vesnice! To je řemeslo dnešních dní. Můstky nové, děravé jak ementálský sýr a z mizerné mosazi, snadno praskají. Svého času jsem jich vyměňoval hodně v několika rozvaděčích. Všechny praskaly, a to v nich byly převážně sesvorkované vodiče 1,5 a 2,5, pouze vyjímečně 4 a přívody byly 6 mm 2. Tyto můstky se mezi sebou dost liší, základní materiál je různého rozměru, od 6 x 8 mm až do 6,5 x 10mm a jsou v něm navrtány otvory pro vodiče o průměru od 4,5 do 6mm a vyzávitovaný otvor pro šroubek M4 nebo M5, tak mnoho materiálu pro vedení proudu v nejslabším místě nezbývá. To je třeba ještě uvažovat, že mosaz má horší vodivost než měď a některé použité slitiny jsou silně ošizené (méně mědi, více zinku a materiál je výrazně křehčí a lámavější) a podle našich ČSN je za mosaz považovat nelze. Když jsem u některých praskajících můstků měřil materiál v nejslabším místě, tak jsem dospěl k průřezu kolem 12mm 2. To je velmi málo z elektrického hlediska a mechanicky zcela nedostačující, proto tyto můstky při utažení vodičů praskají. Prohlédněte si můstky, které máte v zásobách a vezměte na pomoc šupleru a bohužel dospějete ke stejným nebo podobným závěrům.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.11.2021, 08:10 » |
|
Můstky nové, děravé jak ementálský sýr a z mizerné mosazi, snadno praskají. Svého času jsem jich vyměňoval hodně v několika rozvaděčích. Všechny praskaly, a to v nich byly převážně sesvorkované vodiče 1,5 a 2,5, pouze vyjímečně 4 a přívody byly 6 mm2.
Taky mě kvalita těchto můstků nenadchla. Mají všcky nectnosti "obyčejné čokolády" - vodiče 1,5mm2 se v nich dají spolehlivě při utahování ustřihnout (záleží na tvaru konce šroubu). Říkán si, že by to bylo zralé na přidání kontaktního plíšku a utahování momenťákem. Průřezy 6 a 10mm2 jdou sice utáhnout bez tohoto rizika ale kromě prasknutí můstku hrozí ještě problém s nedotaženým spojem. Jakmile se totiž v takový silný vodič vystaví mehcanickému namáhání například při výměně nebo doplnění rozvaděče, tak se ten dotažený spoj celkem snadno uvolní - vymačká se v místě utažení malou čelní plochou šroubu. Keramický můstek má své nedostatky - nejde umístit na DIN lištu a není navržen na průřez 10mm2. I když mi přijde spolehlivější i s 10mm2 vodiči než ta dnešní rádobymosazná děravá kolejnice. Vyhřátý keramický můstek stačilo dotahnout a byl klid, dnes se nataví plast okolo, konce izolace: Radost z takové práce nebere konce.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|