Lze provozovat 15kW elektrokotel s jištěním 3x16A?

<< < (4/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Johannes  18.11.2021, 00:28

Ad kabeláž. Nemám důvod mít nedůvěru výrobci kotle, který parametry kabelu uvedl pro každou výkonovou variantu kotle. S ohledem na to, že se bude tahat kabel zcela nový, není důvod se odchylovat od doporučení výrobce.

K tomu ještě poznámka. Výrobce uvádí nejmenší možný doporučený průřez kabelu. Nebere v potaz délku vedení a jeho uložení. Správný návrh je pak alfou a omegou bezpečné instalace. Držíte se jedné (minimální doporučené) hodnoty, aniž by jste bral v úvahu všechny proměnné a to že je to jen na pár dní v tom nehraje žádnou větší roli. Často najdeme v podobných případech poměrně dost důvodů k té odchylce od doporučení výrobce. Samozřejmě směrem nahoru  ;)

Citace: Johannes  18.11.2021, 10:28

Nevím, zda správně rozumím funkci jističe, ale řekl popsal bych to takto: Pakliže pustím kotel na větší výkon, půjde přes jistič víc ampérů a ten vypne. Jinými slovy mi jistič řekne "tolik proudu mi nepouštej". Vypne se pouze vedení ke kotli, zbytek domu jede dál. Takové řešení mi zcela vyhovuje.

Problém je ale v tom, že na hlavním jističi se pak potkají a sečtou všechny spotřeby v domě a s velkou pravděpodobnos tí vypadne hlavní jistič dříve, než ten samostatný pro kotel. V případě chaty bych to předpokládal třeba při sepnutí bojleru, vaření na elektrice a podobně, samozřejmě v souběhu s tím kotlem. Jinak by to mělo vydržet a ve vašem případě (pokud to tak opravdu bude) to hrozí jen párkrát do roka.
Nicméně je zapotřebí vzít v potaz i pořizovací cenu kotle a jeho životnost. Nebyl by jste první kdo chtěl mít jistotu a zbytečně utratil více peněz za silnější kotel, který nikdy nevyužil. Pak když na to přišlo, už byl na hranici životnosti a stejně došlo k jeho výměně za nový.

Johannes:
Citace: Jan Franěk  18.11.2021, 16:57

Držíte se jedné (minimální doporučené) hodnoty, aniž by jste bral v úvahu všechny proměnné a to že je to jen na pár dní v tom nehraje žádnou větší roli.
To je velmi relevantní připomínka. Nebyl jsem v tomto formulačně přesný. Kabel se bude natahovat nový a šetřit na něm nemusím. Co kdyby přišlo za 10 let na kotel s vyšším výkonem.

Citace: Jan Franěk  18.11.2021, 16:57

Nicméně je zapotřebí vzít v potaz i pořizovací cenu kotle a jeho životnost.
Cenový rozptyl dle výkonu je u toho kotle v řádu vyšších stokorun, čili není to zcela zásadní faktor pro rozhodování. Nicméně není třeba utrácet zbytečně.

Peter Lovacký:
Ešte poznámka,..keď výrobca píše o istení, tak píše o takom ktoré zaručí bezproblémový chod jeho výrobku,.. a keď píše v návode o vodičoch, tak v podstate píše o kuse kábla od vypínača v EI pri kotli do kotla, ktorý je vo všeobecnosti najlepšie uložiť na vzduchu...

Kábel v dome z rozvádzača chalupy do kotolne je už iná vec do ktorej ho nič nie je, i keď úzko súvisiaca,..kľudne to môže byť aj prívod do podružného rozvádzača v suteréne, (príklad)..

Jeden príklad návodu, situácia zapojenia je tam pekne zakreslená aj s relé, ističmi a vypínačom kotla...
https://www.atria.sk/soubory/170/navod%20na%20obsluhu%20Raja.pdf
a nezabudnite na odľahčovacie relé,...kým si dobre rozmyslíte luxus napr. 3x32A na víkendovú chalupu...

Jan Franěk:
Protože se jedná o rekreační objekt, měl bych obavu i o ten přívod od elektroměru k rozvaděči. Zde to bývalo často velmi podceňováno, protože to na víkend stačí .... :-X . Nicméně nemáme všechny dostupné informace o místních podmínkách a je možné, že to opravdu "ještě pár let vydrží". Rozhodně je potřeba i jeho kontrola.

Dále píšete že potřebujete revizi pro HDO. Ta projde pouze v případě, pokud splníte podmínky vaší místní distribuce. Vždy doporučuji oslovit místního elektrikáře, případně rovnou RT, který s tím pomůže. Jinak jsou tyto podmínky většinou volně ke stažení na stránkách distribuce energie. Pravděpodobně to bude znamenat úpravu el. měr. místa. Úprava spočívá v přípravě místa pro HDO a přípravu blokování spotřebičů signálem HDO, dle VT a NT. Nicméně zároveň s tím, by možná bylo rozumné navýšit hlavní jistič na 20A. Po jednorázovém poplatku, je například měsíční navýšení u  ČEZ cca 30 kč, což mi osobně nepřijde tak strašné, abych si nezvedl komfort.
Také je možné, že vaše měření už podmínkám distributora odpovídá a postačí revize odběrného místa. Tedy pro přiznání sazby a osazení HDO. Další revize by měla proběhnout po přípravě, případně rovnou po zapojení elektrokotle.

Citace: Peter Lovacký  17.11.2021, 17:41

To ale predsa nebola vôbec nijaká rada p. Franek,... to bolo len celkom obyčajné odčítanie z charakteristik y ističa v bežnej situácii preťaženia.... či podľa vášho je preťaženie nebezpečný stav ktorý viete oprieť o konkrétny článok normy?

Nepsal jsem o nebezpečném stavu, ale o tom, že dlouhodobé přetěžování obvodů zkracuje jejich životnost (a životnost dalších komponent - viz bimetal) a z hlediska provozních nákladů je nesmyslné. Tedy proč o tom vůbec psát jako o možnosti, obzvlášť laikům kteří nemohou mít dostatečné technické znalosti, aby to dokázali vhodně a bezpečně využít.

Citace: Peter Lovacký  17.11.2021, 17:41

A že to nie je rozumné?...šak som to aj napísal,..asi ste si len nevšimol..

Ale všiml, Jen mi to přišlo po "schvalování" pravidelného přetěžování okruhů, už trochu zbytečné.  To vidím jako téma na akademické debaty elektrikářů, ne jako rady laikům.

Peter Lovacký:
Ja som vás p. Fanek pochopil tak, že považujete hoci aj vyrazné preťažovanie za niečo čo je za hranou...
Citace: Jan Franěk  17.11.2021, 16:45

NAvíc jsem velmi neochoten navrhovat, nebo schvalovat cokoliv na hraně, případně dokonce za hranou.

Podľa môjho to až tak zlé nebude,..
Či už zavesíte na 16A istič 1kW, alebo 40kW, tak napr. s max. oteplením 2.5ky to v Sichri ani nehne...Ja si myslím, že v labákoch sa s pomerom prúdu a času vo vzťahu k otepleniu vyhrali dosť...

A bimetal?...ten sa predsa unavuje "správnym"  smerom..
Jak som písal, v takom ER je celkom bežne dlhodobo preťažovaná aj 25ka,..a z praxe vieme koľko toho vydrží..

Intenzívne používanie hocičoho samozrejme skracuje životnosť všetkému, ..to je fakt, ktorý tak dajak patrí k veci,..k hocijakej ..
Najdôležitejši e ale furt je, aby bola bezpečnosť zabezpečená až do konca životnosti..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana