Lze provozovat 15kW elektrokotel s jištěním 3x16A?

<< < (3/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  17.11.2021, 14:34

Šak ono tých 15kW mu podrží nejakú dobu aj cez 10 minút kým si nevyžíha bimetal,..

Fakt dobrá rada  ;D

Návod výrobce slouží například k tomu, aby stanovil "pravidla" za jakých je bezpečné výrobek provozovat a za jakých je ochoten držet zákonou záruku. Nejde o žádné ohýbání norem. TO je hovadina. Toť asi tak v kostce vše. KAždý se s tím srovná podle svého.
NAvíc jsem velmi neochoten navrhovat, nebo schvalovat cokoliv na hraně, případně dokonce za hranou. Naučil jsem se nikdy nespoléhat na to, že provozovatel (především laik) nezapne další stupeň v elektrokotle když mu bude chladno a podobně. Tolikrát se mi to už vymstilo, že na další opakování nemám chuť. Už přece dávno víme, že přetěžováním zkacujeme životnost produktů (viz třeba ten bimetal, izolace kabelu, kontakty stykače, .....) a navíc třeba slabší kabel se více hřeje a to je energie, kterou nepoužijeme tam kde chceme, ale ztráta vyzářená do země, zdi, nebo lišty. To odporuje zdravému rozumu.

Pozval bych svého elektrikáře nebo RT, ať provede kontrolu už od elektroměru a případně navrhne správné řešení, pod které se bude ochoten podepsat.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  17.11.2021, 16:45

Fakt dobrá rada  ;D

To ale predsa nebola vôbec nijaká rada p. Franek,... to bolo len celkom obyčajné odčítanie z charakteristik y ističa v bežnej situácii preťaženia.... či podľa vášho je preťaženie nebezpečný stav ktorý viete oprieť o konkrétny článok normy?

A že to nie je rozumné?...šak som to aj napísal,..asi ste si len nevšimol..

Johannes:
Citace: Peter Lovacký  17.11.2021, 14:34

Šak ono tých 15kW mu podrží nejakú dobu aj cez 10 minút kým si nevyžíha bimetal,.. a 12kW síce IT16A udrží bez výpadku, no odporúčať tento stav dlhodobo je naozaj nerozumné...no vyzerá že pán si je toho vedomý..

Já opravdu nechci jít do extrému a zkoušet, co a jak dlouho jistič vydrží. Východisko je zřejmé, na domě je jistič 3x16 a přes to nejede vlak.
Pokud chci záměrně využívat spotřebič na 1/2 nebo 2/3 maximálního výkonu, přijde mi to jako akceptovatelné a reálné na rozdíl od opačného scénáře, kdy by měl jet na 110%.
Čili elektrokotle mají několik výkonových stupňů, pro můj případ je maximum 9kW a počítám, že na 9kW pojede kotel mnohem méně času než na 6kW.
Pokud bych z nějakých důvodů pustil kotel na více než 9kW, tak by mne měl ochránit jistič před elektrokotlem. Jak jsem to přibližně počítal, jistič 3x14A by stačil, ale ten se nedělá, takže 3x13A, leč tam projde maximálně 8.97kW, což je hraniční hodnota. Inu nevím.

Ad kabeláž. Nemám důvod mít nedůvěru výrobci kotle, který parametry kabelu uvedl pro každou výkonovou variantu kotle. S ohledem na to, že se bude tahat kabel zcela nový, není důvod se odchylovat od doporučení výrobce.
Ještě bych dodal, že dům mám pro víkendové pobyty a v zimě se tam dostanu na cca 5 dnů. Po zbytek roku není třeba hodně topit. Resp.stačí krbová kamna.

Peter Lovacký:
Citace: Johannes  18.11.2021, 00:28

Pokud bych z nějakých důvodů pustil kotel na více než 9kW, tak by mne měl ochránit jistič před elektrokotlem.

Takto neuvažujte,..ističom si totiž nechránite kotol, ale vedenie k nemu..( ste zatiaľ nenapísal jaký je pôvodný kábel)

S preťažením ističa ráta každý výrobca kábla, a norma zas toto istenie upravuje vzhľadom ku uloženiu kábla v konkrétnom prostredí...vá š kotol si teda len cucne len to, čo mu kombinácia istenia a vedenia bezpečne pustí..
Istič 16A je jak gumička 16cm,..na 20cm ju roztiahnete bez následkov, na 70 max.,  no pukne hneď, a na 1m nikdy...
Preťažovaniesí ce nikto nemá rád, no veľa ľudí ani len netuší jak často si preťažujú hl. istič pred elektromerom..(no elektromer to už dneska vie.. :))

Kus teórie o využití potenciálu vedenia, čo by mohol poradiť aj elektrikár na mieste:
Tipnem si, že máte ku kotlu zdravý CYKY4x2,5ku, ..v omietke...ulož ený samostatne a okolo neho nebude viac jak 25 stupňov...
Táto kombinácia umožní istič 20A, a cca 13kW aj bez preťaženia... a súdobosť kotla oteplenie len vylepší...

Viem že máte hlavný 3x16,..no písal ste, že nie je problém ani 3x32,..odporúčal by som začať s rekonštrukciou (prehodnotením) prípojky, on ten celkový potenciál vnútorných rozvodov je často obmedzený hlavným ističom, a ich kapacita prenosu je o dosť vyššia..

Aj z vyššie uvedených dôvodov ja ku každému pevne pripojenému spotrebiču nad 16A odporúčam zvlášť vypínač (namiesto zásuvky) na jednoduché bezpečné odpojenie spotrebiča od pevných rozvodov priamo na mieste...a ku novému kotlu hoci aj v pôvodnej EI si dajte dorobiť aj odľahčovacie relé, citujem z jedného návodu:
"Pomocou odľahčovacieho relé je možné riadiť výkon kotla v závislosti od zaťaženia rozvodu elektrickej energie v objekte, kde je kotol nainštalovaný. Pre tento spôsob ovládania môže byť napr. použitý „Trojfázový odľahčovač prúdovej záťaže“. V praxi sa kotol s týmto zariadením správa tak, že pri nadmernom zvyšovaní zaťaženia el. siete (práčka, sporák, rýchlovarná kanvica atď.) príde k automatickému znižovaniu výkonu kotla. Pri poklese zaťaženia el. siete sa naopak výkon kotla spätne zvyšuje na potrebnú hodnotu. Tento spôsob riadenia sa používa tam, kde nie je možné zvýšiť hodnotu hlavného ističa daného objektu."

Johannes:
Citace: Peter Lovacký  18.11.2021, 08:47

ste zatiaľ nenapísal jaký je pôvodný kábel
Stávající kabel není žádný, protože kotel je na tuhé palivo. Nový kotel bude na elektřinu a bude umístěn ve sklepě, kde se mohou tahat kabely, jak je libo (do lišty či pod omítku).

2/3 domu je už v nové Cu kabeláži s novými jističi. Co mi říkali elektrikáři, tak dávali kabely 1.5mm a 2.5mm. Hlavní přívod je původní a nějaký ten rok ještě vydrží.

Nevím, zda správně rozumím funkci jističe, ale řekl popsal bych to takto: Pakliže pustím kotel na větší výkon, půjde přes jistič víc ampérů a ten vypne. Jinými slovy mi jistič řekne "tolik proudu mi nepouštej". Vypne se pouze vedení ke kotli, zbytek domu jede dál. Takové řešení mi zcela vyhovuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana