Dodržujete při osazování přístrojů vodorovnost i když okolí ne?
JardaHr:
Dělal jsem drobnou instalaci u zákazníka (doplnění několika zásuvek na chodbě, světlo, vypínač), v rodinném domě z konce 80. let postaveném nějakou formou svépomoce.
Při osazování přístrojů, lišt atd. používám dnes už automaticky laser, případně vodováhu - není důvod to nedělat pořádně, výrobci krabic už se taky zlepšili, centrovací značky, přesné rozměry atd.
Problém byl v tom, že v domě samotném se pravý úhel, nebo něco vodorovného, hledali obtížně. Trubky topení na výšce místnosti utíkaly o 4cm; obklady z kopce...
Co v takovém případě děláte? Osadit tam 5-rámeček, který bude správně - ovšem jako pěst na oko vzhledem k okolí; nebo se přizpůsobit okolí a osazovat rovnoběžně se stávajícími objekty?
Jirka Š. Svejkovský:
Já osobně se přizpůsobím. Není ani tak důležité, co mi říká laser, ale co na to potom poví paní domu.
Práce, o kterou zakopnete pohledem pokaždé, když jdete okolo je taková ... na nic.
Václav Třetí:
Když se to namontuje vodorovně, je to hrůza, když se to dá rovnoběžně, tak je to o něco menší hrůza, ale já to vidím a nelíbí se mi to. Jenže co s tím, to by se musel kolikrát přestavět celý dům.
Znám rodinný domek, který byl dlouhá léta bez vnějších omítek a bylo na něm vidět, jak jsou zdi křivé a nejhorší bylo, že byly jak u drnové chaloupky, ale vzhůru nohama. Pouhým okem bylo vidět, že v patře je dům o něco větší, zdi se rozjížděly, nikoliv však, že by se rozpadaly, ale někdo při stavbě neměl závaží a zdi tak postavil. Když po mnoha létech potomci původního majitele dům opravovali a dodělali, tak udělali též zateplenou omítku a polystyrenem "dohnali" zdi do roviny, dole dávali o několik cm silnější desky.
Miroslav Minařík:
Přesně tak, nejčastěji hledáme "lokální" vodorovnost, tedy rozostříme oči a svou lini přizpůsobíme místní křivosti. Pokud jde o hodně zavoláme investora, ukážeme výsledek niveláku a pak místní úpravu. Zpravidla se souhlasí s místním zakřivením zeměkoule.
Jiří Kantner:
A propos Hundertwasserů v dům ve Vídni jste viděl? ;D
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus
Velmi záleží na vkusu každého soudruha.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana