Ako vypočítať prierez ochranného vodiča?

<< < (2/6) > >>

Jan Bocek:
Nějak jste se v té 5-54 zamotal.

Pokud jste na vstupu kabelu naměřil zkratový proud 2500 A, pak při napětí 230 V bude impedance cca 0,092 ohmů.
A 80 m kabelu 16 mm2 ve smyčce vyjde na odpor 0,178 ohmů. Pak celkový odpor smyčky bude součet 0,270 ohmů. Pak zkratový proud na konci mezi fázi a N vodičem bude max. 851,85 A. Pokud budeme mluvit o impedanci, tak proud bude ještě menší. SW jsou dobrou pomůckou, ale pokud do Sichru vložíme na počátku chybu, vyjde nám na konci hovadina.

Záleží jakou hodnotu zkratového proudu chcete dosazovat. Zdá nárazový Ip podle IEC nebo Ikm podle ČSN, anebo ustálený proud Ik. Viděl jsem několik zkratových studií a studií koordinace ochran pro analýzu obloukových výbojů, kde byly značné chyby.

Je to taková školní úloha a schází mi jasné zadání pro to "ověřování" a hrátky s Joulovým integrálem. Ale možná jsem nepochopil váš záměr....

Lukáš_MPSK:
Ja sa napríklad stretávam s tým, že niekto sa pozrie na nejaký štítok a tam napríklad zbadá:
Špičkový maximálny prúd: 37 A
Maximálne možné pred-istenie: 50 A

Otvorí datasheet CYKY, tam nájde 5 × 16 na vzduchu = 80 A. Tak je to v suchu. Ale tých 80 A je za ideálnych podmienok, nie napríklad keď to ide v súbehu s 5 káblami ... Však to všetci viete ... Ja sa len snažím pochopiť ďalšie súvislosti.

Zadanie je: Stroj je napájaný podľa popisu v 1. príspevku. Je to správne? Ako to overiť?

Podľa Vášho výpočtu bude na konci skratový prúd 851,85 A. Začnem s tým, či je vôbec poistka PV 22 50A gG v poriadku. Mne vychádza vypínací čas z tavnej ampér-sekundovej charakteristik y pri skrate na konci na úrovni 15 ms a pokladal by som to za OK. Lenže to tiež nie je všetko. Keď vložím uvedené údaje do Sichr, ten má tiež na to iný názor ...

Citace

A 80 m kabelu 16 mm2 ve smyčce vyjde na odpor 0,178 ohmů.

Na odpor káblu ste použili akú hodnotu? (Len sa pýtam, čo sa berie za smerodajné) Mne to vychádza 0,188 ohm.

Václav Sýkora:
Já se jen vrátím k prvnímu příspěvku této diskuze. Autor píše o kabelu CYKY-J. Schválně jsem to chtěl spočítat jako autor. Jen jsem zjistil, že tam autor má chybu. Špatně dosadil/určil hodnotu k=76. To je hodnota určená ale pro hliník z tabulky A.54.4. Pro měď to je hodnota 115. Čas jsem dosadil klasicky 0,4s. A  po výpočtu vzorce vyšlo 16 = 15,39 (nejbližší vyšší normovaná hodnota vodiče 16mm2)

Miroš Jan:
TO : Lukas MPSK
Definovat obecný zdroj, tak to je chyba.  :(
Pokud používám program Sichr, tak vždy začínám od zdroje, to znamená od distribučního transformátoru . Jedině tak mám relevantní údaje. Prostě je to přesnější. Už se mě to několikrát vyplatilo. No a získat údaje o konkrétním zdroji, a celé trase vedení, až ke konkrétnímu vývodu, je brnkačka.
 ;) ;) ;)

Lukáš_MPSK:
Citace

Jen jsem zjistil, že tam autor má chybu. Špatně dosadil/určil hodnotu k=76.

Prikladám scan z normy, kde som si až teraz všimol, že horná tabuľka má meď/hliník/oceľ, ale dolná má hliník/meď/oceľ. Nie je tam chyba v norme?

Citace

Definovat obecný zdroj, tak to je chyba.

Rozumiem, chcel som sa vyhnúť tomu, že po ceste sú Schneider Ističe. Robiť výpočet s akože OEZ ističmi, keď sú tam Schneider mi tiež neprišlo moc dobré.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana