Ako vypočítať prierez ochranného vodiča?

<< < (5/6) > >>

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  15.11.2021, 10:35

Pokud není stroj postaven na kovové podlaze se strojem propojené, tak PCh riziko úrazu jistě snižuje.

Většina strojů stojí na kovovém fundamentu a je předepsáno OP ( ochranné pospojování).
Přesto je na vstupu PCH s dI na příklad 300 mA.
I takový proud působil problémy, protože SZ má jak FM tak TY měniče.
Po nastavení na 500 mA byl možný provoz.

Je zde ochranné pospojování, tak proč ještě PCH?.
Norma doporučuje jednu z podmínek.....
Projektant říká, že " sichr je sichr ".
Co takto nastavený PCH vlastně chrání, anebo jaké riziko snižuje?

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  15.11.2021, 17:08

Je zde ochranné pospojování, tak proč ještě PCH?.
Norma doporučuje jednu z podmínek.....
Projektant říká, že " sichr je sichr ".

Více-méně s tebou Honzo souhlasím a mám na to podobný pohled. Bezpečnost je zajištěna jedním opatřením a to za mne z pohledu bezpečnosti velmi kvalitním. Mám vše na jednom potenciálu. Nyní neřeším možné provozní neduhy, to bychom se k ničemu nedobrali a není to obsaženo v tématu. Druhé opatření pomocí PCH, nijak zásadněji nezvedá tuto míru bezpečnosti, ale naopak může být zdrojem výpadků a tedy drahých problémů ve výrobě.
Nicméně předpokládám že se bavíme ve všeobecné rovině a nemůžeme znát všechna místní rizika, tedy VV. Možná má projektant k jejich nasazení nějaký konkrétní důvod. Těžko říci. Tak nějak jsem se naučil soudit podobná řešení opatrně, pokud k tomu nemám dostatek relevantních informací.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Bocek  15.11.2021, 17:08

Po nastavení na 500 mA byl možný provoz.

Pri použití takého chrániča sa musí rátať s únikom 500mA (reálne cca 300mA) z pracovných vodičov,  jak s normálnym prevádzkovým stavom...trebá rs cez tie meniče...

Inakšie do človeka je taký prúd neprípustný, (nakoniec šak to nie je ani 15mA) ...,a Riso pod 1kohm mi tiež nepríde jak normálny stav stroja...

Jediné čo ma okrem meničov napadá je dajaká priorita prevádzky aj v stave poruchy obmedzená na max. únik 250-500mA,.. no o takom úniku ak sa považuje za poruchu sa musí vedieť,.. napr. formou strážiča Riso..

Ono zbytočné osadzovanie chráničov je v praxi celkom bežné aj pri Idn 30mA..

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  15.11.2021, 10:35

Pokud není stroj postaven na kovové podlaze se strojem propojené, tak PCh riziko úrazu jistě snižuje.

Keď myslíte na klasiku 30mA, tak v prípade dotyku na neživú časť pri poruche na nej nesmie vzniknúť nebezpečné Ud ani keby tam bol len istič, či poistka..

V prípade náhodného dotyku priamo na živú časť máte pravdu, chránič v reálnej praxi riziko vážneho úrazu naozaj výrazne znižuje,..
I keď len v istom rozsahu náhody ktorú normy nepovažujú za dostatočnú,..a ktorá sa vlastne prenáša len do úrazových štatistík...ak dajaké existujú..

Miroš Jan:
Tak u ST, postupujeme vždy dle ČSN EN 60 204-1, únor 2019.
1.Ochranna automatickým odpojením od zdroje
2.Pospojování.
3.Pro servisní zásuvku  1F, umístěnou v rozvaděče, a případně mimo rozvaděč, osazujeme chráničojistič,  třeba PFL7-6/1N/B/003 A.

Zatím jsme proudový chránič jinam neosazovaly. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana