Může vyšší procházející proud poškodit žárovku?

<< < (6/6)

Jirka Š. Svejkovský:
Dobře, jako omluvu za zkreslení moje animace přeměny kružnice (fázorový diagram) na pružinu (sinusový průběh).

Jiří Kantner:
Citace: Jan Kelbich  11.11.2021, 17:46

Dá se to tak zjednodušeně říci.

spirála       : ( t cos ωt, t sin ωt, 0 )
šroubovice : ( r cos ωt, r sin ωt, t )

Máte naprosto pravdu, přesto si myslím, že se častěji setkám s výrazem topná spirála nebo vlákno ve tvaru spirály i když se ve většině případů jedná o šroubovici.
Podobně je to se slovem hromosvod - hrom je pouze akustický projev elektrického výboje tak slovo hromosvod moc smyslu nedává - nicméně ten termí n se tak vžil....

Očekával jsem, že se tazatel ještě ozve a třeba potvrdí o jaké trafo se jedná. Jestli se jedná o trafo z 220 na 6V tak při 230V bude na žárovce o cca 5procent víc, další 2-4 procenta může přidat nižší úbutek na vinutí trafa vlivem polovičního zatížení, a to nemluvím o většinou kladné toleranci skutečného napětí v síti.
A my si tady zatím pěstujeme jazykový koutek nebo vzpomínáme na pradávnou techniku (variátory).
A kdyby tazatel popsal nebo nafotil optický osvětlovací systém mikroskopu, tak by se dalo i poradit jestli lze nahradit tuto speciální žárovku nějakou běžnou halogenovou nebo ne...

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  12.11.2021, 10:24

Očekával jsem, že se tazatel ještě ozve a třeba potvrdí o jaké trafo se jedná. Jestli se jedná o trafo z 220 na 6V tak při 230V bude na žárovce o cca 5procent víc, další 2-4 procenta může přidat nižší úbutek na vinutí trafa vlivem polovičního zatížení, a to nemluvím o většinou kladné toleranci skutečného napětí v síti.
A my si tady zatím pěstujeme jazykový koutek nebo vzpomínáme na pradávnou techniku (variátory).
A kdyby tazatel popsal nebo nafotil optický osvětlovací systém mikroskopu, tak by se dalo i poradit jestli lze nahradit tuto speciální žárovku nějakou běžnou halogenovou nebo ne...

Tak to tady bývá dost často, zejména u tazatelů, kteří se nepřihlásí hned na začátku, čímž se pak nemohou zúčastnit diskuse. Občas  je na to upozorním, tentokrát jsem to neudělal, takže ani nevíme, zda se na odpovědi přišel podívat.

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Kantner  12.11.2021, 10:24

Podobně je to se slovem hromosvod - hrom je pouze akustický projev elektrického výboje …
Pan Hašek by s Vámi nesouhlasil.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana