Lze z krabicové rozvodky na chodbě vytáhnout 3F kabel k jističi?
Packy_GIS:
S ohledem na štědré dotace jsem se rozhodl, že bychom na dům rádi pořídili FVE. Máme rekonstruovaný RD z roku 1938, historicky v něm byly 3 byty a 3 elektroměry - každý byt měl jednu fázi (1x25A jistič). Aktuálně máme 2 elektroměry, každý na 1F. Při návrhu FVE jsme narazili na limit jednofázového měniče 3.6 kW (vyšší mi na 1F ČEZ nepřipojí). Řešením je 3F měnič. Přemýšlím, jak co nejefektivněji dovést 3F k jističi (elektroměru). Než to budu řešit s FVE firmou (resp. distributorem), rád bych posbíral nějaké další informace.
Za domovními dveřmi máme taková zapomenutá dvířka - dříve v nich byla silná šroubovací pojistka, aktuálně tam je "krabice", do které jde přívodní kabel z pomníku u chodníku (prý tam jsou nožové pojistky, ale nikdy jsem to neotevíral) a ven jdou tři dráty - počítám tedy 3 fáze - do naší rozvodné skříně v patře (s hrůzou jsem teda zjistil, že jsou to původní dráty, vše ostatní máme v mědi). Foto v příloze.
Otázka zní - je možné z té hnědé krabice vyvést 3F vodič a dovést ho do rozvodné skříně? Samozřejmě to bude dělat odborný elektrikář - jde mi spíš o to, jestli takovou věc můžeme dělat legálně a zda to je technicky/prakticky možné.
Miroš Jan:
Dle mého názoru nelze. Vidím tam z vrchu do té krabice hadráky. :(
Takto jednoznačně vidím v návštěvě elektrotechnik a a nebo RT elektro přímo na místě.
:)
Jiří Schwarz:
Obávám se, že to bude problém.
Pokud budete chtít dotaci, předpokládám, že budete potřebovat výchozí revizní zprávu.
A tohle "ojebat" to byste musel hodně podplatit nějakého odvážného "kovboje co střílí od boku" aby pod to dal razítko a podpis
Jirka Dobrovolný:
Podle mých kusých neověřených informací bude kvůli dotacím nezbytně nutný i projekt. Je to tak kolegové?
Jan Bocek:
Citace: Pacina 08.11.2021, 13:44
S ohledem na štědré dotace jsem se rozhodl, že bychom na dům rádi pořídili FVE.
Foto v příloze.
Otázka zní - je možné z té hnědé krabice vyvést 3F vodič a dovést ho do rozvodné skříně? Samozřejmě to bude dělat odborný elektrikář - jde mi spíš o to, jestli takovou věc můžeme dělat legálně a zda to je technicky/prakticky možné.
Dotační programy mají přísná pravidla.
Kromě fotografií musíte doložit certifikace jak použitých výrobků, tak CE firem, kteří to provádějí, tak také CE dokumentace. Bez toho žádnou dotaci nezískáte.
Z pohledu elektro a jen z popisu a fotek.
Stávající stav je nevyhovující a vyžaduje rekonstrukci s projektem.
Řečeno jinak.
Přívod elektrické energie v neměřené části máte přes neplombovanou instalační krabici.
To je a vždy bylo zakázáno.
Navíc ty původní dráty budou problémem.
Ostatní již napsali kolegové.
LZE ? Technicky lze, ale legislativně NELZE !!
Z chodníku se natáhne nový kabel až k jističům před elektroměrem
a následně celá rekonstrukce elektriky při použití FVE.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana