Jak funguje Protherm 14KE v tarifu D45d?

<< < (4/6) > >>

Barbora K:
Citace: Fuk Tomáš  08.11.2021, 19:54

Může být, že obhájí - třeba že vám nechtěl kvůli přidání ovládacího kabelu rozkopat nové obklady v koupelně.

Kotel je v technické místnosti, elektroměry jsou defakto vzdálené jen na šířku zdi.

Fuk Tomáš:
Pak to tedy vypadá jednoznačně jako chyba z neznalosti nebo lenost.

Václav Sýkora:
Citace: Pavel  Čermák  08.11.2021, 18:45

Snad jen na doplnění, kotle Protherm nelze ovládat pouze spínaným  "N"z přijímače HDO
ale je nutno instalovat pomocné relé a kotel ovládat bezpotenciálov ým kontaktem.

Kde tuto informaci najdu? V návodu k Protherm 14KE je kapitola 5.3.2 na straně 11, zde jsem žádnou zmínku o pomocném relé nenašel, ani ve schéma zapojení F.1 na str.24. ::)

Mařík Pavel:
Citace: Václav Sýkora  09.11.2021, 06:17

Kde tuto informaci najdu? V návodu k Protherm 14KE je kapitola 5.3.2 na straně 11, zde jsem žádnou zmínku o pomocném relé nenašel, ani ve schéma zapojení F.1 na str.24. ::)

Nezjistíš, návod zarytě mlčí, ber to jako holý fakt.

Pavel Horský:
Návod nemlčí.
https://www.protherm.cz/files/downloads/navody-k-instalaci/ni-ray-ke-725012.pdf

str. 11 a str. 24

Zde je naprosto jasný způsob nahrazení klemy relátkem s bezpotenciální mi kontakty. Výrobce záměrně nechce připojení N přímo z HDO.

Srovnejme si to s připojením prostorového termostatu, který rovněž připojíme bezpotenciálov ě na svorky po odstranění klemy. Nikdy nepřipojujeme na svorky cizí potenciál. To by tam ta klema nebyla, že?
Někdo jistě namítne, že bude kotel fungovat i napojením N z HDO na N nebo ESC. To jistě bude, ale výrobce to takto nechce z bezpečnostních důvodů, kdy při špatném zapojením více spotřebičů na stejný tarif (a lidská dovednost je nekonečná...) může dojít na nežádoucí napětí na N, která může zlikvidovat elektroniku kotle.
A protože k tomu jistě docházelo, vymyslel výrobce toto připojení přes pomocné relé.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana