Jak často ještě drátujete ovládáni stykače dvojtlačítkem?

<< < (2/2)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Kelbich  10.11.2021, 16:40

jsem se jen ujistil, že myslí právě tenhle obvod a ne strojařský výkres a šel jsem k tabuli.

Já dostal na strojírenském kreslení právě stykač. Byl to bulharský bakeliťák. Samý rádius a složité křivky. Docela peklo.  ::)

Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz  11.11.2021, 11:23

...a jak mě pan profesor ve škole potrápil, když chtěl 2 zapojení, s prioritou vypnutí a prioritou zapnutí...   :D

To opět řeší výroková logika.

Miroslav Minařík:
Někdy v roce 1984 jsem musel z hlavy nakreslit stykačové zapojení hvězda/trojúhelník a stykačovou reverzaci motoru z hlavy i o půlnoci. Jinak byl ve škole problém. A dnes se tomu směji :-)

Jan Franěk:
Citace: Jan Kelbich  10.11.2021, 16:40

Tak myslim, že tohle zrovna není potřeba si pamatovat, dá se to vymyslet. Zvolit si logické stavy a pak už to řeší výroková logika.

Souhlasím, není potřeba si to pamatovat, protože k těmto zapojením postačuje trochu znalosti a logické myšlení. Nepsal jsem nic o tom, že si to musím pamatovat já, nebo kdokoliv jiný. Prostě je mnoho zapojení, která v hlavě prostě a jednoduše zůstávají tak hluboce zapsána, že si je člověk  pamatuje po dlouhé roky, byť jejich využití je dnes už velmi sporadické. Občas se až divím, kolik "kravin" v té hlavě uvízne.  ;)

Neberto všechno tak vážně, ale s trochou nadhledu ;) o:-)

Jaromír Táborský:

Pánové, stykačová kombinace mi dala kdysi možnost proniknout do jednoduché Booleovy algebry, před logickými hradly jsme zapojovali stykače VM16.
To byla doba objevování Ameriky!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana