Čím odečítat dvoutarifní elektroměr a zaznamenávat každou fázi zvlášť?
Ales Vojacek:
Citace: Juraj Rojko 08.11.2021, 14:41
Zvážil bych použití něčeho jako je např. Shelly 3em. Zabere to jeden modul v rozvaděči, fáze měří jednotlivě, připojení přes wifi, jednoduchá komunikace přes API, ifttt, Home Assistant... Přesnost bude asi nižší než u pořádného elektroměru, ale vzhledem k účelu by to mělo být dostatečné.
Urcite kouknu, mohlo by to byt ono, nejde mi o uplne presne mereni, aby sedelo na fakturu, takze pokud bude funkcni , tak je to supr.
Kouknu jestli to rozpozna NT/VT a jak z toho data vydloubu :-), musim projit i dalsi doporuceni, pocitam, ze o vikendu tomu zase dam nejakej casek.
Martin Kurka:
Docela zajímavé krabičky dělá Zamel. MEW-01 Supla. Přesnost 2%.
Jestli jste programátor, bude to pro vás asi dost dobré zařízení, protože je rozšiřitelné o povelové vysílače a přijímače po domě. Sice zabere více místa v rozvaděči, ale WIFi anténa je vytrčena tak aby opravdu vysílala i ze zastrčeného místa v domě. A dá se koupit elektroměr i s externí anténou. Celkem bych řekl, že to je větší stavebnice než Shelly a navíc má i svoji komunitu aplikátorů a programátorů. Takže bych očekával, že třeba sledování a započtení nízkého tarifu proudu přes přídavný WIFi kanál by již komunitou mohlo být vyřešeno.
Musím říci, že mne zatím Zamel svými výrobky mile překvapil, jak v regulaci topení, tak v dálkových ovladačích. S Wifi zkušenost nemám, ale hardware vypadá shodně, jen se liší komunikace.
Třeba Shelly neukazuje v prvotním náhledu ani proud ve fázi, což bývá dost zajímavá položka s ohledem na výpadky jističe. Proud by se musel dopočítat z napětí a zdánlivého příkonu.
Ales Vojacek:
Citace: Martin Kurka 08.11.2021, 22:26
Docela zajímavé krabičky dělá Zamel. MEW-01 Supla. Přesnost 2%.
Jestli jste programátor, bude to pro vás asi dost dobré zařízení, protože je rozšiřitelné o povelové vysílače a přijímače po domě. Sice zabere více místa v rozvaděči, ale WIFi anténa je vytrčena tak aby opravdu vysílala i ze zastrčeného místa v domě. A dá se koupit elektroměr i s externí anténou. Celkem bych řekl, že to je větší stavebnice než Shelly a navíc má i svoji komunitu aplikátorů a programátorů. Takže bych očekával, že třeba sledování a započtení nízkého tarifu proudu přes přídavný WIFi kanál by již komunitou mohlo být vyřešeno.
Musím říci, že mne zatím Zamel svými výrobky mile překvapil, jak v regulaci topení, tak v dálkových ovladačích. S Wifi zkušenost nemám, ale hardware vypadá shodně, jen se liší komunikace.
Třeba Shelly neukazuje v prvotním náhledu ani proud ve fázi, což bývá dost zajímavá položka s ohledem na výpadky jističe. Proud by se musel dopočítat z napětí a zdánlivého příkonu.
To vypada napinave :-) Dokonce cena zajimava. Jedina vada na krase je ze mi to naslo jenom nekde v Polsku, ale dam tomu jeste cas ve vyhledavani :-) To by mohlo byt co schanim. Puvodne sem myslel, ze bude treba ardurino a snimat opravdu impulsy abych se s merenim po fazich dostal ke 3000, ale tohle vypada skoro lepsi nez Ardurino a levne elektromery po fazich.
Juraj Rojko:
U Shelly 3em je na každé fázi k dispozici napětí, proud, činný příkon a účinník. NT/VT musíte řešit sám. Pravda je, že interní Wi-Fi anténa není žádný zázrak. Zamel Supla je původem z Polska, ale se dá tady bez problémú koupit. Shelly je z Bulharska a dá se koupit napřímo nebo s menší přirážkou i v několika tuzemských e-shopech. Zamel je určitě “dospělejší”, Shelly má zase šikovné a levné 1F relé s měřením příkonu, což se může hodit pro monitorování individuálních zařízení.
Ales Vojacek:
Citace: Juraj Rojko 08.11.2021, 23:33
U Shelly 3em je na každé fázi k dispozici napětí, proud, činný příkon a účinník. NT/VT musíte řešit sám. Pravda je, že interní Wi-Fi anténa není žádný zázrak. Zamel Supla je původem z Polska, ale se dá tady bez problémú koupit. Shelly je z Bulharska a dá se koupit napřímo nebo s menší přirážkou i v několika tuzemských e-shopech. Zamel je určitě “dospělejší”, Shelly má zase šikovné a levné 1F relé s měřením příkonu, což se může hodit pro monitorování individuálních zařízení.
Zamel se mi zatim, za tech par minut libi, dokonce i ty hlavy na topeni bych asi pouzil :-) Protoze momentalne se ridi teplota podle obyvaku, kde ale sem tam topime v krbu, pak je to dost manualni prace aby se v jinych pokojich nemrzlo :-)
No nasel sem si zabavu na dlouhe pozimni a zimni vecery.
Co sem si vsiml, tak Zamel se da koupit za 1/2 toho co v CR, tedy koukam porad na mereni elektriny, coz je divne, ale za ceny co mi ukazuje polsky web je to urcite lepsi nez se lopotit s ardurinem a pocitanim impulsu, navic integraci se nebrani, protoze umoznuti posilat zpravy MQTT. No myslim, ze nakonec sem rad, ze jsem zde dotaz polozil, nektere z prvnich odpovedi me vstricnosti zdejsi komunity uplne nenadchly, ted sem spokojeny a vsem moc dekuju. Ono vyhledat na googlu neco o cemu hovite je daleko jednodussi, nez najit dobre rady v necem kde tapete. Ve sve profesi si dokazu vyhledat cokoliv, bohuzel kdyz se chci pustit do neceho noveho je to tezsi.
Jeste jednou moc dekuju vsem kdo si nasli cas a posunuli me spravnym (doufam) smerem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana