Čím odečítat dvoutarifní elektroměr a zaznamenávat každou fázi zvlášť?

(1/7) > >>

Ales Vojacek:

Rad bych meril spotrebovanou energii a zaznamenaval si pro pozdejsi vyhodnoceni udaje o odberu v case.
Na strankach CEZ jsem se docetl, ze je moznost odecitat elektromer bud opticky nebo pomoci S0 pocitat impulzy.
Bohuzel k pocitani impulzu sem toho moc nenasel.
Neni mi napriklad jasne, jestli z S0 jsem schopen zjistit Spotrebovanou energii v NT/VT a jeste k tomu po fazich.
Nebo je nutne, pro pripad mereni po fazich, mit 3 jednofazove elektromery, ktere pak budu odecitat zvlast a NT/VT bud rozlisovat podle casu a nebo sledovat kdy sepne HDO?

Petr Liskar:
Citace: Ales Vojacek  03.11.2021, 22:40

Neni mi napriklad jasne, jestli z S0 jsem schopen zjistit Spotrebovanou energii v NT/VT a jeste k tomu po fazich.

Z impulsu zjistíte akorát spotřebu. Není jak zjistit spotřebu v jednotlivých fázích.

Citace: Ales Vojacek  03.11.2021, 22:40

Nebo je nutne, pro pripad mereni po fazich, mit 3 jednofazove elektromery, ktere pak budu odecitat zvlast a NT/VT bud rozlisovat podle casu a nebo sledovat kdy sepne HDO?

Instalujte svůj elektroměr a požadované hodnoty z něj vyčítejte datově (MODBUS apod).

Jan Franěk:
Souhlasím.

Impulzy lze pouze počítat a "odečítat" tak průběžně spotřebu. Nic víc
Přes optické rozhraní je možné zjistit z elektroměru mnohem více zajímavých informací, ale tyto informace jsou distributorem zamčené, zřejmě z důvodu bezpečnosti. Dozvím se sice o něco více než z impulzů, ale jen o málo. Například okamžitou zátěž na každé fázi. Prý se lze s distributorem domluvit na odemčení dalších dat, ale když jsem se o to naposledy někdy před cca 4 lety pokoušel, tak se mi to nepodařilo.

Pokud tedy chci hlídat více parametrů, musím použít vlastní zařízení. Těch existuje nepřeberné množství, stejně jako způsobů jejich vyčítání. Některé elektroměry a malé analyzátory jsou vybaveny displeji, ale pokud chci s těmito informacemi více pracovat, například v systémové instalaci (takzvaném chytrém domě) může využít M-bus, Modbus, nebo třeba KNX /optické rozhraní. Možná když prozradíte k čemu hodláte zjištěné informace využívat, nechá se poradit trochu konkrétněji.

Ales Vojacek:
Mam vlastne 2 cile.
Sledovat spotrebu el.,   plynu, vody prubezne a vyhodnocovat prubezne pripadne setrici opatreni. To je u plynu a vody v pohode, protoze tam neni NT/VT a vic fazi.
U el. uvazuji o porizeni fotovoltaricke instalace s baterii a kdyz sem si procital ruzne blogy, narazil sem na to, ze je dobre mit zmerene kolik na kterych fazich v dome spotrebuji.
Proto bych el. spotrebu rad meril po fazich.
Prubezne mereni (ne odecitani elektromeru, plynomeru, vodomeru, kazdy den) ale ukladani historickych dat bych rad vyuzil k setreni.
Napriklad u plynu neni uplne zrejme, jestli stazeni teploty na par hodin pres noc usetri, kdyz se rano zase musi barak natopit. Spolu s ukladanim venkovni teploty verim, ze by se dalo docilit optimalizace spotreby plynu u elektriny vidim take potencial a to zejmena v tom, zkusit presunout nektere aktivity do NT.

Pokud by bylo treba nejake blizsi info, ktere jsem nezminil, rad to napisu.
Necekam, ze mi zde nekdo rekne nejake konkretni reseni vcetne zapojeni a zdrojovych kodu.
Zkousel sem hledat dvoutarifni  3 fazovy elektromer, ale nenasel sem zadny, ktery by umel data posilat s rozlisenim po fazich a tarifech.

Z Vasi odpovedi mne docela zarazilo, ze opticke odecitani poskytuje vice informaci nez impulzni, cekal bych to opacne, ale tim jenom potvrzuji, ze jsem laik. Jsem programator, ktery bude schopen napsat si aplikaci, jakmile budu mit data v pocitaci, zbytek budu muset nastudovat a zatim se mi nedari.
Zkusim kontaktovat CEZ ohledne moznosti odecitani dat z jejich elektromeru, treba po 4 letech budou pristupnejsi.

Petr Liskar:
Citace: Ales Vojacek  04.11.2021, 21:39

Zkousel sem hledat dvoutarifni  3 fazovy elektromer, ale nenasel sem zadny, ktery by umel data posilat s rozlisenim po fazich a tarifech.

Zkusil jste do strejdy Googla zadat frázi "elektromer 3 faze dvoutarifni mobus" ?

Z Vasi odpovedi mne docela zarazilo, ze opticke odecitani poskytuje vice informaci nez impulzni, cekal bych to opacne,

To optické rozhraní je (zjednodušeně řečeno) jiná datová sběrnice.
Impulsní výstup je jen puls, nic jiného.

Jsem programator, ktery bude schopen napsat si aplikaci, jakmile budu mit data v pocitaci, zbytek budu muset nastudovat a zatim se mi nedari.

OK, tedy v jazyce Vašeho kmene: Jste na úrovni 7 vrstvy modelu OSI. Impulsní výstup z elektroměru distribuční společnosti je pro váš záměr nimo tento model.  Optický výstup z elektroměru distributora je uvnitř tohoto modelu, ale data, která požadujete, nevztěžíte.

Zkusim kontaktovat CEZ ohledne moznosti odecitani dat z jejich elektromeru, treba po 4 letech budou pristupnejsi.

Praví se, že zkušenost je nepřenositelná . Tedy hodně štěstí přeji v této cestě, kterou před Vámi mnohokráte zkoušeli Vaši předchůdci.  Jen mimochodem si dovolím upozornit, že technici distributora na cizí optický snímač nalepený na "jejich" elekroměru reagují krajně nevraživě....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana