Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Opravy a servis, údržba , rekonstrukce
| | |-+  Je problém, že mezi středovým kolíkem zásuvky a stolem je 12V?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je problém, že mezi středovým kolíkem zásuvky a stolem je 12V?  (Přečteno 1089 krát)
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« kdy: 30.10.2021, 17:47 »

Nevím jestli je normální aby mezi středovým kolíkem v zásuvce a normální ocelovou konstrukcí stolu (který stojí na plovoucí podlaze) v pokoji bylo 12V. Když nechám tu černou tyčinku na středovém kolíku a dám to na radiátor tak to ukáže 0V. A když to dám na anténí kabel tak to ukazuje 38V a nebo 20V podle toho na který to dám. Tento koaxialní kabel ani není nikam napojený sám jsem ho u jističů odpojil.
Když dám zkoušečku z radiátoru opět na kovovou konstrukci stolu tak to ukazuje 10.9V
Mezi středovým kolíkem a pravou dírkou zásuvky je 0V.

Přišel jsem na to náhodou že jsem zkoušel napětí mezi středovým kolíkem zásuvky a šroubkem na krytu té anténí zásuvky ukazovalo 50V tak jsem to celé rozebral.
Mám ještě jeden měřák který stál tak 300Kč a ten neukáže nic. Tím Volcraftem je to nastavené na auto V a je tak týden starý.
Je to co popisuji normální jev nebo je spíše vadný měřák? Nebo zkusit koupit ještě nějaký lepší měřák?
Elektriku mám v bytě celou novou v mědi i v celém paneláku je celá nová instalace.


* IMG_9624.jpg (1018.89 KB, 2016x1512 - prohlédnuto 223 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 30.10.2021, 21:41 »

Jaká je vaše odborná kvalifikace? Podle textu to nelze odhadnout. Jakou závadu chcete odstranit?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 30.10.2021, 21:52 »

z Vaší odpovědi usuzuji že se nejedná o žádný problém pokud měřák ukazuje nějaké napětí mezi středovým kolíkem a kovovým předmětem?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 30.10.2021, 21:56 »

z Vaší odpovědi usuzuji že se nejedná o žádný problém pokud měřák ukazuje nějaké napětí mezi středovým kolíkem a kovovým předmětem?
Já se ptal jak je patrno. Neodpovídal.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 30.10.2021, 23:02 »

Tohle se nedá posoudit na dálku, ani změřit multimetrem z kategorie "vše za 39,-"

Může to být jen vlastností měřáku, ale mohlo by to signalizovat i dost nebezpečný stav, na jehož zmapování je třeba pozvat dobře vybaveného zkušeného elektrikáře nebo ještě lépe revizního technika
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 31.10.2021, 09:40 »

Tazatel se na mě bude zlobit, ale jinak se to nedá říct. To je tak, když si laik koupí měřící přístroj, ale chybí mu patřičné znalosti. Přitom nemusí mít znalosti elektrotechnic kého inženýra. Pro pochopení většiny těchto jevů by měla stačit znalost fyziky ze základní školy nebo ze střední školy neelektrotechn ického zaměření. Cena přístroje není a nemůže být měřítkem jeho kvality ani nemůže posloužit k zhodnocení, zda je k danému měření vhodný.

 Chybí řada informací, aby bylo možno usoudit, zda je jev nebezpečný nebo ne. Měříte na rozsahu V~ nebo V=? Jaký je vnitřní odpor měřícího přístroje? Jsou na onom stole položena nějaká zařízení, která jsou zapojena do sítě?

O tomto a podobných problémech se zde dost často píše. Určitě by bylo užitečné pročíst již zde probírané případy. Zkuste zde zadat do vyhledávání hesla kapacitní proud, kapacitní vazba, elektrostatick á indukce. Budete mít chvíli co číst, ne vše se bude týkat stejného problému, ale v zásadě to bude velice nápomocné pochopení širších souvislostí ,  které panují ve světě elektrifikovan ém střídavým proudem.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jirka Š. Svejkovský
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #6 kdy: 31.10.2021, 10:23 »

Vnitřní odpor toho Voltcraftu je 10 MOhm. To je dost na to, aby to změřilo i naindukovaná napětí.

EDIT: na přiložené fotografii je vidět, že měří na rozsahu AC a napětí je mezi kolíkem jedné zásuvky a pravou zdířkou druhé zásuvky.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 31.10.2021, 11:03 »

Jak je nastavený MP jsem tedy z foto nevydedukoval, asi máte lepší monitor, nebo přístroj důvěrně znáte.  Tazatel na foto měří mezi ochranným kolíkem zásuvky uprostřed (černý hrot) a zásuvkou anténní televizní (červený hrot).

Většina digtitálních přístrojů má vnitřní odpor při měření napětí konstantní 10MOhm. Změří to vše, i co tam není!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 31.10.2021, 13:28 »

Tazatel se na mě bude zlobit, ale jinak se to nedá říct. To je tak, když si laik koupí měřící přístroj, ale chybí mu patřičné znalosti. Přitom nemusí mít znalosti elektrotechnic kého inženýra. Pro pochopení většiny těchto jevů by měla stačit znalost fyziky ze základní školy nebo ze střední školy neelektrotechn ického zaměření. Cena přístroje není a nemůže být měřítkem jeho kvality ani nemůže posloužit k zhodnocení, zda je k danému měření vhodný.

 Chybí řada informací, aby bylo možno usoudit, zda je jev nebezpečný nebo ne. Měříte na rozsahu V~ nebo V=? Jaký je vnitřní odpor měřícího přístroje? Jsou na onom stole položena nějaká zařízení, která jsou zapojena do sítě?

O tomto a podobných problémech se zde dost často píše. Určitě by bylo užitečné pročíst již zde probírané případy. Zkuste zde zadat do vyhledávání hesla kapacitní proud, kapacitní vazba, elektrostatick á indukce. Budete mít chvíli co číst, ne vše se bude týkat stejného problému, ale v zásadě to bude velice nápomocné pochopení širších souvislostí ,   které panují ve světě elektrifikovan ém střídavým proudem.

Máte pravdu že se jako laik montuji do něčeho čemu nerozumím a pak nakupuji přístroje dle recenzí atd, ale věřím že výsledku (kvalitlní el energie) se dříve dopracuji vlastním úsilím než objednáváním RT kteří přijdou s vadaskou a za 30 min chtějí 4000Kč. (měl jsem tu dva)
Mám poptanou specializovano u firmu která má přístroje zatím bez odpovědi a tak se snažím bádat sám i za pomocí vás.
Měřák je nastavený na auto a při vyhodnocení to ukazuje V~. Vnitřní odpor přístroje je 10MOhm.
Pro jistotu jsem objednal UNI-T UT181A ať eliminuji vadu přístroje ale asi to bude ta kapacitní vazba jestli to chápu správně protože pokud shodím jeden jistič toto napětí klesne o cca o 7V a pří shození dalšího jističe opět klesne o cca 7V. To že to ukazuje na ten anténí kabel nejvíc bude tedy asi tím že je to nejlepší vodič? (myšleno lepší než kovový stůl nebo židle) Otázka je jestli tyto jevy jsou žádoucí (normální) nebo ne.


Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #9 kdy: 31.10.2021, 14:29 »

Jak je nastavený MP jsem tedy z foto nevydedukoval, asi máte lepší monitor, nebo přístroj důvěrně znáte. 

Nad měřenou hodnotou je vidět frekvence 49,9x
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 31.10.2021, 14:43 »

to J.Š.S: To jsem tedy  nedokázal nepřečíst.

to tazatel: Zkuste si projít ostatní diskuse, kam jsem se vás snažil navést.

Napětí na tom odpojeném koaxiálním kabelu vzniká kapacitní vazbou, zřejmě je veden vedle síťových v těsné blízkosti a ve větší délce.

Na taková a podobná měření bývá lepší starý ručkový přístroj s větší vlastní spotřebou, který na tato měkká naindukovaná napětí nereaguje. Jenže s těmito přístroji se musí opatrně, ty lze snadno odpravit a také se již špatně shánějí - jedině v inserci - Aukro, Bazoš, Sbazar.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 31.10.2021, 15:58 »

Máte pravdu že se jako laik montuji do něčeho čemu nerozumím a pak
To je to, co jste mi mohl odpovědět.

objednáváním RT kteří přijdou s vadaskou a za 30 min chtějí 4000Kč.
Moje "vadaska" stála 40 tisíc. A pokud vím, tak se tu pomlouvání moc netrpí. Nezapomeňte, že mluvíte o nás, ne o nich.

Pokud se podívám do historie, podobných dotazů se zde opakuje více. To je jak s třífázovými motory zapojených na jednu fázi. To je také nekonečné téma.

Takže milý pane, pokud byste mi odpověděl nač jsem se ptal, poslal bych několik odkazů s řešenou tématikou.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 31.10.2021, 16:08 »

Tá TV-SAT zásuvku pozerám že je v lufte...podobn e jak je "v lufte" aj ten stôl na plávajúcej podlahe  Úsměv, ..ale šak skúšajte,..na častiach bez fázového napätia...
Kebyže si všetky tie záhady pripojíte na radiátor, tak bude všetko OK...na fázu ale s tou hračkou vážne radšej nešahajte..

Tento koaxialní kabel ani není nikam napojený sám jsem ho u jističů odpojil.

A to ste akože naozaj odpojil koax z ističov....? ?

A lepší merák vám bude nanič keď si nebudete vedieť vyhodnotiť namerané čísla...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #13 kdy: 31.10.2021, 17:38 »

Kebyže si všetky tie záhady pripojíte na radiátor, tak bude všetko OK...na fázu ale s tou hračkou vážne radšej nešahajte..

Nevím, jak vy, ale já bych VC690 za hračku nepovažoval. Umí CATIII do 600V.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Vojtěch Běhunčík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 31.10.2021, 18:09 »

Pokud jde o uzemňování koaxiálů v rozvodu STA, prohlédněte si ČSN EN 60728-11
Kabelové sítě pro televizní a rozhlasové signály a interaktivní služby
- Část 11: Bezpečnost
ed. 2 (zrušená) je česky, ed. 3 (platná) pro rozšiřování obzoru uživatelů je převzata v anglickém originále ...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Michal Melzer
Neverifikovaný uživatel @4
***
Offline Offline



« Odpověď #15 kdy: 31.10.2021, 20:28 »

Tá TV-SAT zásuvku pozerám že je v lufte...podobn e jak je "v lufte" aj ten stôl na plávajúcej podlahe  Úsměv,  ..ale šak skúšajte,..na častiach bez fázového napätia...
Kebyže si všetky tie záhady pripojíte na radiátor, tak bude všetko OK...na fázu ale s tou hračkou vážne radšej nešahajte..
A to ste akože naozaj odpojil koax z ističov....? ?

A lepší merák vám bude nanič keď si nebudete vedieť vyhodnotiť namerané čísla...

Pouze jsem sundal čelní panel pojistek a tam demontoval zařízení viz foto, předpokládám že tam se to dělilo, konce jsem omotal izolačkou.
Jediné co jsem tam zkoušel bylo ho prozvonit s tím zeleno žlutým drátem bez výsledku...


* IMG_9628.jpg (1021.58 KB, 2016x1512 - prohlédnuto 116 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 31.10.2021, 23:28 »

Nevím, jak vy, ale já bych VC690 za hračku nepovažoval. Umí CATIII do 600V.
Bezpečnosť pri merákoch je samozrejme fajn,..no ja z pohľadu revizáka považujem za hračky všetko čo pri používaní na meranie v EI nespĺňa požiadavky 61557...a jak pozerám, tak ten kliešťák patrí skôr do dajakého labáku jak do zásuvky v EI... (61010-1)..

Pouze jsem sundal čelní panel pojistek a tam demontoval zařízení viz foto,
Jjj,..podľa toho čo píšete sa dneska dá v nn rozvádzačoch nájsť už hocičo...dávaj te si pozor..
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #17 kdy: 01.11.2021, 06:25 »

Pouze jsem sundal čelní panel pojistek a tam demontoval zařízení viz foto

Celokovový rozbočovač mezi rozvodem 230/400V - to je paráda. On tam nemá co dělat ani izolovaný, ale tohle je už vrchol.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.065 sekund, 22 dotazů.