Aký je vonkajší vplyv AD okolo bazénu?
Lukáš_MPSK:
Situácia: v dome namiesto garáže spravili bazén. V zóne 2 (224 cm od kraja bazénu) podľa STN 33 2000-7-702 je umiestnená zásuvka a vypínač.
Pátral som po nete https://www.google.com/search?q=vonkaj%C5%A1ie+vplyvy+baz%C3%A9n
- v jednom pán píše: Okolie bazéna: AD2
Je reálne dať vplyv AD2 na okolie bazéna v zóne 2? Ja si napríklad viem nielen predstaviť, ale viem aj tak skočiť (ako balvan) do toho bazéna, že by som tú zásuvku ošpliechal (vrátane toho svetla vo výške 2,5 m od podlahy). Tak by som tam dal AD4.
Zase druhá vec je, že AD4 by automaticky na Slovensku znamenalo podľa 508/2009 elektrická inštalácia v priestore s vonkajším vplyvom vody z iného zdroja ako z dažďa AD3 až AD8 a teda Technické zariadenia elektrické skupiny A a následne Úradná skúška sa vykoná pred uvedením technického zariadenia do prevádzky na vyhradenom technickom zariadení skupiny A.
Aký máte na to vy názor a aké máte s tým skúsenosti?
Tomáš Gardoň:
Pri RD by som vonkajší vplyv určil len normou a nedával by som na TI.
Zóna 2 ale nie je 224cm od kraja bazéna. Začína 200cm od kraja bazéna.
Tomáš Gardoň:
Zásuvka a vypínač v zóne 2 buď SELV, chránič alebo oddelenie.
Peter Lovacký:
(dance)Citace: Lukáš_MPSK 29.10.2021, 20:51
- v jednom pán píše: Okolie bazéna: AD2
Pán by mal uviesť čl. normy ..
V zóne 2 sa neurčuje VV, ale spôsob ochrany, min. krytie...IPX4, resp. IPX5..atď..
Kľudne tam môže byť reálne hocijaký vplyv vody až do stupňa 5, no AD sa neurčuje..., a to aj práve kvôli tej 508čke aby sa nerobili úradné skúšky na každú maličkosť..
Si spomeňte koľko debaty bolo okolo AD3 kým im ten fakt, že dážď nie je VV AD3 nedošiel,..a dorobili vyhlášku s VV - dážď... :)
Kamil Novák:
A není to náhodou tak, že se v prostoru s bazénem žádné vlivy nevymýšlejí, protože tyto prostory řeší samostatná norma (řady 33 2000-7-7xx)? (norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana