Pracujete u hromosvodního materiálu s hodnotou zkratového proudu?
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 26.10.2021, 07:52
Konkrétně pro revizáky.
Necháte vyměnit zemní pásek k rozvaděči, pokud výrobce není schopen tuto hodnotu garantovat?
Ne. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, nikdy tuto myšlenku neaplikoval a když se tak zamyslím, do budoucna to ani neplánuji.
Pásek k rozvaděči je velice divným termínem.
Pásek max.do MET i když se spíše používá drát FeZn nebo nerez.
I tuzemský výrobce vyrábí drát v izolaci, takže se dá styku se zeminou nebo zdivem dokonale zamezit.
Milan Hudec:
Tam Pavle nejde o izolaci, nýbrž o úsek, v kterém uvažujeme "plný" zkratový proud, tj.např šasi rozvaděče..... prvotní styk se zeminou.
Celkem se divím, že to nikdo neřešíte.
Jiří_Hrubý:
Citace: František Šohajda 26.10.2021, 18:48
Možné proudy rozvaděčů nejsou tak velké jako proudy z blesku!
(Mám na mysli nn části)
Tady bych polemizoval zejména nad délkou trvání průchodu bleskoproudu a dobou vyskákání patron na primáru. Ukáplý pásek po blesku jsem ještě neviděl, na rozdíl od pásku ukáplého na průchodce 630 trafa.
Pokud se jedná o zemnič spojený pouze s kostrou, což není úplně běžné, je maximální poruchový proud stejně limitován hodnotou uzemnění a v čase může leda klesat vysoušením okolí pásku.
Největší proudová zátěž by se tedy měla týkat nadzemní části až do místa kde začne uzemnění fungovat.
Pro ukápnutí významný zkratový proud běžného zdroje v takovém případě páskem téct ani nemůže a při obvyklých hodnotách uzemnění a vypínacích časech, se nějak ani nedivím, že to projektanti neřeší.
Jiná situace může nastat při propojení rozvaděč-trafo, ale to není o uzemnění.
Co se připojení pásku týče, netuším, jak to má výrobce, ale běžně se setkávám s prolochováním na jednu až dvě díry (ne vrtáním), přivařením a klasickým svorkováním.
Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec 26.10.2021, 19:59
Celkem se divím, že to nikdo neřešíte.
Mne sa nezdá žeby dajaká norma na ochranu pred bleskom požadovala pre výber hromomateriálu aj výpočet podľa vzorca v 543.1.2,... ten je prioritne určený na ochranu pred NDN..
Navyše skratové prúdy s ktorými sa ráta pri výbere materiálu ochr. vodiča ani nie sú tie maximálne možné, ale sú stanovené podľa požadovaného času vypnutia z vypínacej charakteristik y predradeného istenia...
No keď dajaký výrobca udáva aj max. prúdy pre svoje výrobky je to isto fajn, šak hromomateriál ako výrobok sa dá použiť aj ako holý ochranný vodič podľa 54ky,.. keď sa to hodí...
Podľa môjho je to dobrá služba pre špeci materiály ktoré v normách ťažko dohľadať,..bo bežne sú v tabuľkách len hodnoty pre CU, AL a oceľ...
A projektant si aj tak musí najprv vypočítať (vybrať) správne „k“ použitého materiálu, a potom aj vyrátať jeho min. prierez jak ochr. vodiča na skr. prúdy v konkrétnom mieste EI,..no aspoň má širší výber na trhu...
Jan Hájek:
Jen pro představu co nabízí Google na dotaz poškození železobetonu bleskem
Část případů půjde na vrub zkratu, který vyvolal blesk.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana