Jsou na spojení hliníkových vodičů vhodnější svorky s páčkou nebo bez páčky?

<< < (3/3)

J Brada:
Pane Horský, nevidíte tedy ve spojování dvou 6mm2 Al vodičů pomocí Wago svorky  773-173 problém?
Při podrobnějším zkoumání jsem však nalezl na českých stránkách Wago tohle:
"WAGO spring clamp terminal blocks are suitable for solid aluminum conductors up to 4 mm²/12 AWG if WAGO “Alu-Plus” Contact Paste is used for termination."
Tedy, že s použitím pasty je svorka pouze pro hliníkové vodiče s plným jádrem do 4mm2.
Jak tedy spojit dva Al vodiče 6mm2? :-[

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: J Brada  27.10.2021, 15:51

Jak tedy spojit dva Al vodiče 6mm2? :-[

V tomto případě vám Wago opravdu nepomůže. Myslím, že ani pánbů. Lisovací Al spojky začínají na 16 mm2.

Miroslav Minařík:
Téma "Jsou na spojení hliníkových vodičů vhodnější svorky s páčkou nebo bez páčky?" je vyřešeno a může se uzavřít.

Pátral jsem jak je to s hliníkovými vodiči u jednotlivých svorek. Volal jsem i do WAGA. Situace se mění. Připodobním to k Microsoftu který už odmítá další podporu Windows 7.

Vlastimil Blažek uvedl:
... použití svorek WAGO je výrobcem schválené pouze do průřezu vodiče 4mm2 s použitím kontaktní pasty. Vhodné typy jsou svorky 2273-202, 2273-203, 2273-204, 2273-205, 2273-208, 224-101, 224-112, 773-602, 773-604 a 773-606. Páčkové svorky nejsou pro použití Al vodiče schválené.

Tedy ničím nepřekvapující změna. Dnešní generace elektrotechniků zná hliníkové vodiče pouze z muzea a je více, než jasné,  že výrobci svorek to již oficiálně nepodporují. To ovšem nemění nic na skutečnosti, že někteří víme, jak a kdy hliník páčkovou wagosvorkou spojit. Například my z Clusteru si o tom špitáme u táboráku na Elektrické spojce.
 (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana