Co v chytrých instalacích blokujete ve vyšší sazbě, než topení a ohřev vody?

<< < (2/2)

Fuk Tomáš:
Citace: Petr Liskar  25.10.2021, 16:08

Blokace ledničky/mrazáku nedává smysl vůbec. Jednak vznikne nežádoucí ohřev prostoru, druhak doháněním manka se promrhá víc, než se ušetřilo odstávkou samotnou...
To promrhání by mě docela zajímalo, nějak mi to neladí se zákonem zachování energie.

Já sám mám D45d, a mám blokovanou mj. pračku (s elektromechani ckým programátorem) a vinotéku. Max 40minutové výpadky nečiní žádný problém.

Petr Liskar:
Citace: Fuk Tomáš  25.10.2021, 16:47

To promrhání by mě docela zajímalo, nějak mi to neladí se zákonem zachování energie.

Podrobně jsem se tomu věnoval před 12 lety, kdy jsem do domu postavil tepelné čerpadlo, které kromě vytápění dělá i zdroj chladu a mrazu pro chlaďákovou a mrazákovou místnost. Dělal jsem haldu měření za účelem optimalizace řídícího algoritmu. Ten jsem nastavil a spustil. A hned měřil a upravoval znovu.
Ono se to totiž chovalo jinak za stavu úplně prázdno a jinak za stavu, kdy daná místnůstka byla naplněna poživatinami a kdy se mi ukázal zmíněný jev. Já osobně jsem si to vysvětloval nehomogenitou vnitřku kombinovaný s vlivem namrzání lamel, které se mi objevovalo v případě většího kolísání vnitřní teploty vzduchu.

Fuk Tomáš:
Jo když se do toho zamotají vlivy zhoršující účinnost při delším chodu (namrzlé lamely),  tak to pak tomu mrhání věřím. U běžné chladničky/mrazáku bych ale asi takové vlivy nepředpokládal . Tedy, pokud se bavíme o 20h NT. V případě akumulačního tarifu bych tím chladničku ani mrazák neprudil.

Milan Hudec:
Pokud bych mrazák připojil přes stykač s formátem zapínání např.1hod zapnuto, 0,5hod vypnuto, ušetřím nebo ne?

Fuk Tomáš:
Myslím, že pokud je dané zařízení v pořádku, tak neušetříš ani nepromrháš. Spotřeba je dána rozdílem teplot venku a uvnitř,  tepelnou izolací skříně,  účinností agregátu a tím, kolik chladu vyvrzáš lezením dovnitř.
Blokování ve VT má smysl jen kvůli obchodním podmínkám (cena, v budoucnu možná i podíl VT na celkové spotřebě).

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana