Co v chytrých instalacích blokujete ve vyšší sazbě, než topení a ohřev vody?
Jan Yossarian:
V jednom rodinném domě investor žádal blokovat vše, co ON jako hlava rodiny považoval za zbytečné. Je to jinak fajn chlap a velice seriózní klient, ovšem teď, co mu X energy sklaplo, tak přiškrtil doma kohoutky! V tom je právě systémovka úžasná, že se dá se spotřebiči různě cvičit. Tak udělám jen malý výčet změn, které jsme prováděli.
Ve vysokém tarifu kromě topení a ohřevu TUV se také blokuje:
- tchýni žehlička
- obě automatické pračky
- obě myčky
- ze tří televizorů není blokovaná jen jedna
- a snad největší šílenost je blokování NASky. Ta to na UPS vydrží dost dlouho a prý se alespoň akumulátor procvičí. Podotýkám bzučák UPS z provozu vyřadil sám.
Sice se držím pravidla, že se nemá nic přehánět ale něco je opravdu vesele inspirující (dance)
Emanuel Kocián:
Pokud nemá zrovna sazbu D25d, tak se nevyplatí blokovat nic. Tak to prostě je a to je realita.
Cenový rozdíl mezi VT a NT je dnes totiž naprosto minimální, nezřídka je dnes dán pouze rozdílem v distribuční platbě, jelikož VT i NT silovky je u mnohých obchodníků stejná cena.
To není jak za komančů, kdy kWh v NT byla za 0,70 Kč a ve VT za 3,00 Kč. Dnes jsou ty cenové rozdíly mezi VT a NT naprosto minimální (výjimkou je pouze D25d a i tam jsem přesvědčen, že ta cenová relace VT/NT v distribuci je uměle asymetrována).
A i kdyby měl zrovna sazbu D25d, tak by mě zajímalo, jak mu to doma reálně funguje. Protože z těch 8 hodin NT má typicky 6 h někdy v noci nad ránem a pouze 2 h má někdy rozumně přes den, kdy se to dá reálně využít.
Blokovat UPS s NAS do NT je úplně úlet. Pochybuji, že ušetří tolik, aby mu to pokrylo amortizaci olověného akumulátoru v UPSce. Nový stojí několik stovek Kč - pokud s tím bude cvičit nabít-vybít každý den, tak mu vydrží tak rok.
Spíše mi vrtá hlavou, proč ještě dnes nikdo nepřišel s tím, blokovat továrně kompresor v chladničce nebo v mrazáku - samozřejmě, můžete před to hodit stykač a zapínat/vypínat to natvrdo, ale to pak přístroj trpí, protože se odepíná i napájení elektroniky, která by mohla být továrně navržena tak, že by si v případě nezbytné nutnosti "cucla" i z VT. Jasně, ušetřilo by to jen 100-200 Kč ročně na 1 ks chladničky/mrazáku, ale i to se počítá.
Jiří x Svoboda:
Ono není třeba přímo "blokovat" v dnešní době stačí naplnit pračku nebo myčku a dát jí odložený start na 0:20 kdy mi spíná NT a ráno má technika hotovo. Zejména u nádobí je to opravdu bez problémů. Víkendy pak PRE posílá NT téměř do osmi ráno, takže po té co mě nebo manželku ráno vzbudí řvousenky v 5 je ideální naznačit bráchovi o patro níže že bude velké prádlo :D V technické místnosti je vyvěšen rozpis časů a LED signálka od stykače u pračky ;) U D26 je rozdíl NT 2Kč vs VT 3,6Kč
David Hruda:
Citace: Jan Yossarian 23.10.2021, 21:47
Ve vysokém tarifu kromě topení a ohřevu TUV se také blokuje:
- tchýni žehlička
- obě automatické pračky
- obě myčky
Úplně vidím, jak 5 minut před koncem praní / mytí přijde VT a pak se čeká, než to dojede. ??
Petr Liskar:
Citace: David Hruda 25.10.2021, 15:14
Úplně vidím, jak 5 minut před koncem praní / mytí přijde VT a pak se čeká, než to dojede. ?
No, 5 minut před koncem mycího cyklu myčky by to až tak nevadilo. U pracího cyklu je to dost blbý.
Navíc většina nových spotřebičů neustojí výpadek v prostředku programu - program nenaváže a musí se spustit znovu.
Blokace u pračky/myčky by dávala smysl, pokud by šlo blokovat jen topné spirály.
Blokace ledničky/mrazáku nedává smysl vůbec. Jednak vznikne nežádoucí ohřev prostoru, druhak doháněním manka se promrhá víc, než se ušetřilo odstávkou samotnou...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana