Kde sehnat objímky IP44 nebo vyšší?

<< < (3/3)

Peter Lovacký:
Pre istotu doplním:
Citace: Peter Lovacký  23.10.2021, 15:11

spĺňa svetelný zdroj na 230V jak je žiarovka, výbojka či led čip požiadavky čl. 410.3.2 ?

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  23.10.2021, 12:24

Tazatel tam asi chce mít vánoční osvětlení po celé roky. Tedy použít holé žárovky. Mě nejvíce zarazila myšlenka použít textilní kabel, ten bych rozhodně nepoužíval!

Já tedy míval dobré zkušenosti s našimi keramickými objímkamí, které měly horní bakelitový díl upravený pro zavěšení a s vývody do boku dolů. Stále jsou k mání na trhu, např. Stavební bazar je má pod ozn. "Objímka závěsná keramická girlanda" číslo EAN 8594180409804, cena 41,- Kč /kus, pod ozn. P-1-B a číslem 1332-407 je najdeme u Argosu za 34 Kč. (KV elektro nemá nyní v provozu e-shop, Emas má nějakou plastovou napodobeninu, více už jsem nehledal) Je vyzkoušené, že do zavěšené objímky nezateče, jaké má IP se mi nepodařilo zjistit. Materiál keramika, bakelit a kontakty z poniklované mosazi zaručují dlouhou životnost. Není použito žádné těsnění, což při správné poloze je nejlepší, nic nestárne a pokud dojde k vniknutí vody, tak má možnost hned vytéct.

S těmi jsem se natrápil, než jsem přišel na to, že boční vývody jsou určeny pro jeden vodič a ne pro kabel...
Paralelnímu zapojení brání středová přepážka v bakelitovém krytu.
Pokud máte nějakou v šuplíku, mrkněte na to.

Václav Třetí:
Objímky znám, o přepážce vím. Přepážka se dá částečně odbrousit nebo odfrézovat, pak lze zapojit dvoje CYSY nebo CYLY 2x0,75 a každý vyvést jedním vývodem. Původně to bylo myšlené, že se každým vývodem zapojí jeden vodič nebo i dva vodiče, ale plášť kabelu zůstane odholený delší, což není nejlepší z hlediska zatékání do kabelu.

P.S. V dobách dávnějších jsem s těmito objímkamí dělával různá osvětlení výkopů a lešení, ovšem na 24V. Objímky vydržely vždy dlouhodobější a opakované použití, pokud je někdo nerozbil úmyslně nebo neukradl.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana