Bylo někdy možné použít jeden PEN vodič pro více obvodů?
Kamil Novák:
Revidoval jsem instalace v kostele. Rozvody jsou provedeny 1-žilovými Cu vodiči v nějakých izolačních (?) černých trubkách pod omítkou. Materiál mi připadá něco na způsob Gumon (pamětníci vědí..), ale to není podstatné.
Z rozvaděče je napojeno 14ks 1-fázových vývodů pro zásuvky a osvětlení, ale pro ně jen 3x PEN.
Podle výbavy rozvaděče (bez výr. štítku), odhaduji na 70 léta.
Bylo to někdy vůbec v souladu s normami?
Jirka Š. Svejkovský:
V ČSN 34 1010 nic není? Myslím, že to dobře není. Ten PEN bude přetěžovaný.
Jinak, to je ještě dobrý. V jednom polském kostele (celodřevěný) jsem kdysi zahlédl vedení ze smaltovaných Cu vodičů hřebíčkama přiklepnuté do drážky na dřevěném prkně.
Pravděpodobně spoléhají na ochranu nejvyšší a vychází jim to. Už to tam tak bylo asi hodně dlouho.
Jaroslav Jonáš:
V minulosti bylo možné použít jeden vodič PEN pro více jednofázových vývodů, říkalo se jim sdružené obvody. Jestli je to i váš případ, nevím.
Jan Bocek:
Rozvaděč byl vyrobený před rokem 1960 a později byla elektrická instalace doplňována.
Soudím podle zž vodiče....
ČSN 341010 byla účinná od 1.7.1966 a o sdružování PEN pro více obvodu tam nic není.
Možná, že taková výjimka byla v Předpisech ESČ 1950, část X, hlava B pod §§
10 100 až 10 169. Myslím, že je to tady v archivu na Elektrice.
Možné také je, že elektrická instalace pochází z předválečné doby, kdy se hodně
používaly "hadrové a asfaltem napuštěné isolace" v asfaltovaných trubkách.
Setkal jsem se na starých chalupách a statcích, že "nulák" byl sdružený pro více obvodů, svorkovaný z krabice do krabice
společný pro všechny zásuvky a světla. Byl obvykle silnější, než fázové vodiče. Barva byla ale stejná. Spojování pomocí porcelánových zkrutovacích svorek s označením SS.
Instalaci EI v kostele zřejmě nedělali žádní "bečkaři", ale mistři oboru. A tak to podle předpisu v době vzniku mohlo být.
Kolega Jaroslav Jonáš byl rychlejší a stručnější....
Peter Munka:
Ci to bolo niekedy v sulade s normami a predpismi, to netusim, ale jeden PEN pre viac obvodov je obcas pouzity. Bytove druzstvo "vyriesilo" meranie odberu v garazach natahanim 4 x 4 CYKY priebezne cez garaze. V kazdej je krabica, kde je odbocena jedna faza a PEN.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana