Co zvolit když BOHEMIA ENERGY ukončila dodávky elektřiny a plynu?
Jiří_Hrubý:
To se bude odvíjet od toho, jak dlouho měl odběratel "levnou" energii od burzovního kaskadéra a jak rychle se mu podaří vymanit z péče DPI a za jakých podmínek.
Pro někoho je roční úspora 1-2kKč dostatečná motivace ke změně prodejce a v takovém případě spíš prodělá.
U nízkých desítek MWh za rok a několikaletém odběru, je možné, že z úspor po odečtení odběru v režimu DPI něco zbyde.
Včera jsem mluvil s energetikem, který převedl dva odběry v podniku k bohemce, předloni měli úsporu oproti ČEZu 10%, loni dokonce 12 a letos jim napřed dorovnali ceny, pak nabídli 20% nad ČEZ a nakonec spadli pod DPI.
Teď řeší změnu, ale vypadá to, že minimálně říjen budou pod DPI, protože v pořadí čekají stálí zákazníci a DPI nemá volné administrativn í kapacity pro takové množství zoufalců. Ceny ještě neví.
Emanuel Kocián:
Citace: Miroslav Minařík 16.10.2021, 09:13
Mě na tom zajímají reálné následky, zda to, co bylo uspořeno levným dodavatelem bude zmařeno nebo zda to za ten pokus úspory stálo.
Vyplatí se to. Ve většině případů se to i tak vyplatí, jsem přesvědčen. Já vzal kramle hned na začátku před 12 lety(?). Od té doby jsem ušetřil dohromady přes 10 tisíc. Minimálně. Ta anabáze s DPI do toho sice zatne, ale ne za 10 tisíc.
Jinak apropo, perlička. Všichni DPI jdou a půjdou cestou krátkodobých ceníků (měsíčních nebo i kratších), specifikovanýc h cenově předem.
Jen eon bude samozřejmě speciálka - budou totiž stanovat ceny v režimu DPI na bázi spotového trhu. Tj. zpětně vždy na konci každého měsíce. Defacto to bude obdoba již neexistujícího produktu ENERGIE A++ u Bohemky.
Zdeněk Pikhart:
Myslím, že na to není připravena distribuce. Odečítat stav elektroměru na dálku jde jen u některých odběrných míst a samoodečet se může jen třikrát za sebou.
Lukáš Rotrekl:
A jak to dělali teď nebo dříve u "Trendu" (nevím, jestli ještě existuje), kde cena plave podle ceny na burze.
Tipl bych, že odhadovali spotřebu dle spotřeby sítě celkově a instalovaných spotřebičů ve smlouvě a podle toho pak rozdělili celkovou roční spotřebu do jednotlivých měsíců.
Emanuel Kocián:
Citace: Zdeněk Pikhart 18.10.2021, 07:21
Myslím, že na to není připravena distribuce. Odečítat stav elektroměru na dálku jde jen u některých odběrných míst a samoodečet se může jen třikrát za sebou.
Rozpočítává se to jednotlivých obchodních hodin administrativn ě podle TDD diagramů. To už je zmáknuté.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana