Je materiál J.Pröpster na hromosvod v pořádku?
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 06.10.2021, 10:33
Obcházel jsem nedávno jedno hospodářské stavení a hromosvod starý přes 50 let. Pominu-li nedostatky vyplývající z doby vzniku, tehdejších znalostí a zvyklostí, tak vše v pořádku. Zinkování prakticky všude drží, přesto, že barva už ne. Jedna novější zkušební svorka rezavá jak lišák! Co dodat - smutné!
Ono je dobré u výrobce zjistit, zdali zinkuje v kovové či keramické vaně a tomu prvnímu se navěky vyhnout.
Co je platný byť kvalitně připravený materiál (u svorek typicky bez vnitřního pnutí, ostrých ohybů a jemnosti a čistotě povrchu), pokud je pak máčen ve studenější lázni.
Jan Hájek:
Tady jsou zkoušky hezky posané, sice je to podle zrušené EN 50164, ael současné ČSN EN 62561 Ed.2 se liší pouze v detailech.
DEHN: Požadavky na hromosvodní součásti
https://elektrika.cz/data/clanky/pozadavky-na-hromosvodni-soucasti
Petr Koutný 2:
Citace: Pavel Horský 06.10.2021, 07:20
Propster - díky tomu, že znám osobně jejich obchodního zástupce v ČR, jsem měl možnost jejich výrobky detailněji poznat a prozkoumat.
Kvalitou a provedením bych je srovnal s DEHN.
Cenový rozdíl jsem nikdy nezkoumal.
Jako projektant se snažím navrhovat kvalitu a je jasné, že ta bude cenově vždy vyšší.
Pokud ale někdo řekne "nemám peníze, nemohu si koupit mercedes, jsem si vědom, že si kupuji trabanta", jsem pak schopný navrhnout funkční hromosvod i z Tremis nebo Kovoblesk.
Zásadně jsem proti aktivním hlavicím a ty jsem doposud všem jednoduše rozmluvil.
Takže k otázce: Je materiál J.Pröpster na hromosvod v pořádku?
Odpovídám: Ano, tento výrobce a jeho materiály jsou v pořádku a já je doporučuji.
Asi tedy zvolím Pröpster, i když mě trochu zaráží a překvapuje, že zrovna nabídka od hromosvodaře, který tuto značku používá, je právě ta, cenově více něž poloviční oproti ostatním a s velkou dojezdovou vzdáleností. I když to už je věc řemeslníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana