Kam umístit referenční bod teploty domu dvou nezávislých rodin?
Miroslav Minařík:
Jeden topný systém, jeden kotel, jednotlivě řízené hlavice radiátorů rozdělné do oddělených zón. Kotel má venkovní termistor a vnitřní prostřednictví m např. termostatu. Ten se umístí do místa, které je referenční bod vnitřní teploty budovy. Najít místo, které není ovlivňované třeba slunečním svitem, průvanem, vařením a navíc je tam ta teplota od které dá vztáhnout při které sepne kotel.
Stále se mi nedaří nalézt jediný bod. Dovedu si představit vytvořit virtuální bod složený ze dvou proměnných, bodů (T= A or B).
Obešel jsem několik domů a ptal se topenářů. No, někde venkovní ekvitermní čidlo vypnuté, jinde termostat v kuchyni u sporáku a nebo obývací pokoje, které nikdo nebývá.
Řešili jste někdo něco podobného?
Jan Yossarian:
Topenářů se neptejte, tedy těch co to dělají už dlouho a ještě si na ně nikdo nestěžoval. něco podobného řešil kamarád v dvougeneračním rodinném domě paralelními termostaty na chodbách. Asi to fungovalo ale vím, že na obou vyřadili možnost ruční korekce, protože to mohl kdokoliv z rodiny rozhasit.
Václav Třetí:
Prostorový termostat je vhodný k akku kamnům, kde reguluje teplotu jen v dané místnosti. Jakékoliv jiné použití je k vzteku.
V tomto případě je řešením ekvitermní regulace, která reguluje teplotu výstupního média (topné vody) do objektu v závislosti na venkovní teplotě a stavebně technických vlastnostech objektu. Čidlo teploty vody musí být umístěno přímo za kotlem na výtlačné trubce a čidlo venkovní se dává zhruba do poloviny výšky objektu na severní stranu. Podle "chytrosti systému" je třeba potom provést nastavení, u starých analogových systémů to někdy trvalo poměrně dlouho, dnešní zařízení jsou poněkud šikovnější.
Petr Liskar:
Citace: Miroslav Minařík 03.10.2021, 08:57
Jeden topný systém, jeden kotel, jednotlivě řízené hlavice radiátorů rozdělné do oddělených zón. Kotel má venkovní termistor a vnitřní prostřednictví m např. termostatu. Ten se umístí do místa, které je referenční bod vnitřní teploty budovy. Najít místo, které není ovlivňované třeba slunečním svitem, průvanem, vařením a navíc je tam ta teplota od které dá vztáhnout při které sepne kotel.
Stále se mi nedaří nalézt jediný bod. Dovedu si představit vytvořit virtuální bod složený ze dvou proměnných, bodů (T= A or B).
Obešel jsem několik domů a ptal se topenářů. No, někde venkovní ekvitermní čidlo vypnuté, jinde termostat v kuchyni u sporáku a nebo obývací pokoje, které nikdo nebývá.
Řešili jste někdo něco podobného?
Jednotlivé topné zóny, respektive radiátorové hlavice jsou ovládané elektricky, nebo ty hlavice jsou mechanické-termostatické?
Miroslav Minařík:
Citace: Petr Liskar 03.10.2021, 13:24
Jednotlivé topné zóny, respektive radiátorové hlavice jsou ovládané elektricky, nebo ty hlavice jsou mechanické-termostatické?
Elektricky po datové sběrnici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana