Testovali jste na kabelech NKT trhací šňůrku?

<< < (2/8) > >>

Václav Třetí:
To jsou takové zaručené zlepšováky, co se obvykle nakonec  neujmou. Také si myslím, že to nebude úplně to pravé a nebo, že ten plášť kabelu bude takové smetí, že se rozholí i při protahování průvrtem ve zdi.

Na většině dnešních CYKY se dá dobře holit vnější plášť tak, že ho na konci asi tak 10 cm naříznu nožem a poté po celé délce, kterou potřebuji oholit, ostrým nožíkem udělám v plášti "škrábanec"a  ukončím prstýnkem po celém obvodu. Nesmí se plášť ovšem proříznout. Nakonec vezmu v rozholené části do jedné ruky vodiče, do druhé ruky plášť a tahem dojde k roztržení plastu pláště a mám oholeno. Funguje to bez problémů na průřezech do 16mm2 za běžných teplot vhodných pro práci s kabely. Užití zejména při rozholování delších konců kabelů při zapojování rozvaděčů.

Jiří_Hrubý:
Píšou, že Citace

Trhací šňůrka je k dispozici v kabelech o průměru 1,5 mm² a více a řada výrobků se neustále rozšiřuje.
tak je asi jen otázka času, než se s tím montér potká.
Osobně bych přivítal pravý opak a sice zesílení pláště, aby po dvou zimách a nutnosti s ním pohnout neprasklal.
Barevné proužky se celkem ujaly, ale stejně jako tato fíčura, to bude primárně myšleno pro snazší užití laiky, protože elektrikář se učí holit kabel hned v prváku, pokud to nezná z domova.
Laik při samoinstalaci se po telefonu dozví, jakou barvu kam natáhnout a teď už teoreticky rozholí i kabel do krabičky.

Miroslav Minařík:
Citace: Václav Třetí  30.09.2021, 14:39

To jsou takové zaručené zlepšováky, co se obvykle nakonec  neujmou.

Když vezmu, kolik pokusů děláme tady na Elektrice a kolik se toho neujme ... víte jak to bylo s Edisonem a žárovkou :-)

Citace: Jiří_Hrubý  30.09.2021, 14:53

Píšou, že tak je asi jen otázka času, než se s tím montér potká.

domníval jsem se, že už je to běžná věc a všichni tu máte zkušenost, jen já to ještě neviděl :-)

Václav Třetí:
Jak  je asi jasné z mého příspěvku, já to také neviděl a také po tom ani netoužím. Elektrikář, co neumí rozholit kabel, ať jde prodávat zeleninu.

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík  30.09.2021, 12:54

Pár kabelů jsem v životě odpláštil a Jokari je Jokari :-)
Milane, jak jsi to myslel s antireklamou? To je otázka k diskusi.

Plášt kabelu má být z principo věci co nejpevnější.
Pokud je špagátek pod ním, tak moc pevný nebude, pevný by špagátek neprořízl.
Pokud je špagátek zalit v plášti, tak pochybuji o kvaitě pláště v místě zalití.
Odholit potřebnou délku jokarem je naprostá brnkačka, kdo umí tak zvládne nožem také velice rychle.
Prostě mě to přijde jako vynález lepící pásky bez lepu (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana