Jaká hodnota jalového výkonu při odběru, dodávce energie je ještě tolerována?

(1/2) > >>

Jan Pašek:
Od minulého týdne máme ve fabrice nový hlavní elektroměr a povolenou dodávku z FVE  do veřejné sítě. Dneska jsem si udělal kontrolní odečet a zarazily mne stavy jalového výkonu Viz níže.
Nový elektroměr měl po namontování všechny stavy nulové. Hlavní kompenzace na trafostanici neukazuje žádnou chybu a cos Fí 0,94 až 0,96

Chtěl jsem se zeptat od jakých hodnot jalového výkonu fabrice hrozí od ČEZu pokuta?
Mám spouštět poplach a hledat příčinu nebo pokud to lze určit jsou hodnoty v toleranci a jen já vidím problém tam kde není?

ODEČTENÉ HODNOTY:
činná energie odběr /+A/.....15914
činná energie dodávka /-A/...30
jalová induktivní energie /+Ri/ (induktivní odběr +Ri při činném odběru +A) ... 4658
Jalová kapacitní energie /+Rc/ (Kapacitní odběr +Rc při činné dodávce -A) ...26
Jalová kapacitní energi /-Rc/ (kapacitní dodávka -Rc při činném odběru +A) ... 32

Jan Kelbich:
Z webu Luboše Prokeše - elektro viz příloha. Platí pro induktivní charakter.
Kapacitní má jednotnou sazbu 440 Kč/MVArh. Vyhlašuje vždy v listopadu ERU.

Bez záruky, vše jen z webu.

Rozmahel Vladimír:
Je třeba prostudovat smlouvu, kterou máte uzavřenu s distributorem.
Čtení od EDG.
https://www.egd.cz/pripojovani-regulace-obnovitelnych-zdroju-energie

Jan Pašek:
Dík za odpovědi mrknu do smluv.

Ivan Polínek:
Při činném odběru požaduje dodavatel účiník vyšší než 0,95, tomu zhruba odpovídá poměr mezi jalovým odběrem a činným odběrem <0,32 (u vás to je 4658/15914=0,2927 a  účiník je 0,9597)
Při dodávce jalové energie do sítě v režimu činného odběru dodavatel účtuje odběrateli  440Kč za MVAr dodané jalové energie do sítě. (u vás hodnota -Rc=32kVAr, což činí 14,08Kč bez DPH)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana