Jakou zvolit lhůtu periodické revize aku svítilny?

<< < (4/4)

Jan Bocek:
Když vložíte do vyhledávače na Elektrice heslo ČSN 331600, tak najdete mnoho zajímavých příspěvku na váš dotaz. Doporučuji na příklad:

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,26415.0.html

Myslím, že stačí důkladně prostudovat uvedenou normu a použít zdravý rozum.

jirisuchy:
konkrétně se jedná o tyto svítilny:
https://eshop.wuerth.cz/Kategorie-produktu/Aku-rucni-LED-svitilna-WL1-LED-3-1-nbsp-W/31462001021129.cyid/3146.cgid/cs/CZ/CZK/
označení tři sestry má. podle normy a zdravého rozumu zdroj za provozu nedržím. proto jsem určil lhůtu 24M. Vrtalo mě hlavou, proč zkušenější a starší revizák dal lhůtu 12M. Svítilny se používají v prostředí normálním.  Asi chtěl mít, jako externí revizní technik víc práce:)

Pavel Horský:
Citace: jirisuchy  27.07.2021, 08:54

konkrétně se jedná o tyto svítilny:
https://eshop.wuerth.cz/Kategorie-produktu/Aku-rucni-LED-svitilna-WL1-LED-3-1-nbsp-W/31462001021129.cyid/3146.cgid/cs/CZ/CZK/
označení tři sestry má. podle normy a zdravého rozumu zdroj za provozu nedržím. proto jsem určil lhůtu 24M. Vrtalo mě hlavou, proč zkušenější a starší revizák dal lhůtu 12M. Svítilny se používají v prostředí normálním.  Asi chtěl mít, jako externí revizní technik víc práce:)

Jak tu již bylo uvedeno, revidujte jen nabíječky a svítilny nechte žít svým vlastním životem.

Jan Bocek:
Citace: jirisuchy  27.07.2021, 08:54

Vrtalo mě hlavou, proč zkušenější a starší revizák dal lhůtu 12M. Svítilny se používají v prostředí normálním.  Asi chtěl mít, jako externí revizní technik víc práce:)

Na příklad.
Ve firmě je spousta poboček a mnoho prodloužení se lhůtou 12M. Tak těch pár svítidel přiřadil k tomu a každý rok revidoval všechno. Nevíte jakou měl smlouvu a za jaké peníze se to dělalo. Nakonec každý správce majetku uvítá, když ročně dostane "protokol" o kontrole spotřebičů a nemusí se s tím již zabývat.

Pro mnohé firmy, kde jsme dělali revize elektriky se lhůtou dva roky, tak jsme spotřebiče dělali i zdarma. Je to věc cenové politiky firmy. Navíc, když spotřebiče dělaly jen 3-5% z celkové fakturace za revize a poradenskou činnost. To je potom to používání zdravého rozumu. Není nutno se striktně držet nápovědy normy.

PS Vy revidujete i mobilní telefony, čtečky, routry, switche, lampičky na mn, baterky na kola, měřiče tlaků a prostě vše, co je napojeno na nabíječky v dnešním digitálním světě? To by mne zajímalo, co na tom revidujete?

Tak jak píše Pavel Horský, trochu přitvrdím, neblbněte na kvadrát. Setkal jsem se sice s certifikovaným i pracovníky BOZP, čerství absolventi FBI, kteří to vyžadovali. Dal jsem jim prostudovat normu a radu, aby se zeptali docenta na FBI jestli nejsou moc aktivní. Paradoxní je někdy, že je ve firmě plno strojů a ty BOZP nechtěji revidovat, ale telefony ano. Prostě je to záměna prostředků a cíle. Oblíbené rčení je, že ani vysoká škola někoho nezbavuje blbosti.

Peter Lovacký:
Wurth si vie dať záležať...aj vo vzťahu k norme, ktorá s overením tr. III ráta...aspoň STN..

Čo sa termínov týka, tak u nás je napr. odkaz na normy pre náradie a spotrebiče rovno vo vyhláške,.. a je tam práve preto, aby si termíny podľa nej určoval prevádzkovateľ sám,....revizáka u nás do termínov nič nie je,.. on do prevádzky nemá čo hovoriť...

Viem že v ČR je už len jedna norma pre spotrebiče,... to tr. III už v nej nie je?

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana