Jak se připojují pohyblivé přívody
Václav Třetí:
Citace: Olda Pořádek 21.07.2021, 06:45
To jsou trafosvářečky Elektrokov JS90S (220/380V) a ve vidlici si můžete zapojit buď L+N anebo L+L.
PE to prý nepotřebuje, když má plastový obal.
Plastový obal není zásadní a nutnou podmínkou spotřebiče ve třídě II, důležitá je vnitřní konstrukce.
Je to celá řada trafo svářeček. Řada JS 90 od Elektrokovu Znojmo - modely 90, 90-2, 90-3, 90F, 90FN (JS 90S pokud vím neexistuje) a obdobné svářečky od MEZ Brumov-Bylnice RTB-3 a TMB 125. PE skutečně nepotřebují, pokud je ještě čitelný štítek, je na něm znak dvojité izolace. Zapojení je 2L nebo 2L+N, podle provedení, pouze na 400V v zapojení 2L jsou modely JS 90, 90-2 a 90-3.
Starší typy RTB-1 a RTB-2 ovšem měly kovový nebo částečně kovový kryt a ty byly vybaveny přívodem s PE.
Dále si dovolím poznamenat, že tyto svářečky nelze považovat za nářadí držené v ruce.
Flexošňůry pro spotřebiče ve dvojité izolaci lze zakoupit v každém elektroodbytu a vidí se i v nabídce oddělení elektro různých hobby marketů.
Zato provedení pro spotřebiče třídy III (s nezáměnnou vidlicí typu K pro 24V nebo s provedením typu L pro 3x24/42V jsem fyzicky neviděl za celou svou mnohaletou elektrikářskou praxi. Řekl bych, že to bylo zbožné přání normotvůrců, které se snad ani nikdy nezrealisovalo .
Flexošňůru v třífázovém provedení znám jedinou - s nezáměnnou vidlicí typu C 10A/380V (3L+PE) , která bývala standardní výbavou domácích vodáren Sigma Darling od 50. let. Výrobce byl natolik moudrý, že přibaloval i potřebnou zásuvku. V současnosti jsou montovány standardní čtyřkolíkové kulaté vidlice dle CEE 16A/400V (CV1643).
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 21.07.2021, 07:42
Zato provedení pro spotřebiče třídy III (s nezáměnnou vidlicí typu K pro 24V nebo s provedením typu L pro 3x24/42V jsem fyzicky neviděl za celou svou mnohaletou elektrikářskou praxi. Řekl bych, že to bylo zbožné přání normotvůrců, které se snad ani nikdy nezrealisovalo .
A nemohlo by jít o vidlice (flexo šňůry) do průmyslových zásuvek 24V ? Dříve byly velmi běžné, dnes je potkáme spíš jen ve starých provozech, v bakelito hliníkovém provedení.
Václav Třetí:
Ano, jedná se o zásuvky typu K (dva ploché kolíčky pracovní a v horní pozici vodící kolík kulatý silný 6mm), jak máte v novém provedení pro rozvaděče na fotografii. Bývaly v obdobném provedení do rozvaděče, ale kulatém bez víčka (IP 30) a také v IP 43 v bakelitovém starším kulatém provedení s průchodkou PG 21 nebo novějším hranatém bakelitovém IP 43 provedení s membránovou průchodkou a nebo hliníkovém IP44 s průchodkou PG16.
Vidlici tohoto provedení znám pouze starší provedení bakelitové, novější válcovitého provedení z přelomu 80/90. let (špatně se vytahuje ze zásuvky, má pouze nepatrnou hranku a vyklouzává z ruky) a nyní dodávané provedení. Flexovidlici jsem nikdy fyzicky nepotkal, pouze jsem ji viděl na foto v literatuře. Pokud skutečně byly v provozu, tak jsem měl smůlu.
Jan Kelbich:
Plastový obal není zásadní a nutnou podmínkou spotřebiče ve třídě II, důležitá je vnitřní konstrukce.
Je to tak, myslím, že stačí izolační odpor 7 MΩ. Jen nevím, jak se to měří, pokud spotřebič nemá vodivou neživou část.
PE skutečně nepotřebují, pokud je ještě čitelný štítek, je na něm znak dvojité izolace. Zapojení je 2L nebo 2L+N, podle provedení, pouze na 400V v zapojení 2L jsou modely JS 90, 90-2 a 90-3.
Takže tedy neodpovídají požadavku normy. Jak tedy mohli jít do prodeje ? Bylo to snad jen na základě prohlášení výrobce ?
Dále si dovolím poznamenat, že tyto svářečky nelze považovat za nářadí držené v ruce.
To je pravda, ale to není nutná podmínka pro třídu II, ani pro požadavek neoddělitelné vidlice (pokud to má být tř. II).
Flexošňůry pro spotřebiče ve dvojité izolaci lze zakoupit v každém elektroodbytu a vidí se i v nabídce oddělení elektro různých hobby marketů.
Ano, ale pouze v provedení 2P (a to pro napětí do 250 V).
Zato provedení pro spotřebiče třídy III (s nezáměnnou vidlicí typu K pro 24V nebo s provedením typu L pro 3x24/42V jsem fyzicky neviděl za celou svou mnohaletou elektrikářskou praxi.
Flexa ne, ale zato vidlic k montáži na šňůru pro tř. III (K a L) jsem viděl dost. (A to se ani nepohybuju v prostředí instalací apod.) Takže se zřejmě vesele vyráběly v rozporu s normou.
Řekl bych, že to bylo zbožné přání normotvůrců, které se snad ani nikdy nezrealisovalo .
Stejně tak, jako řada čápovek, které měly podle normy existovat (myslím ta různá provedení 2P, 3P, 3P+N, 2P+N, 2P+PE, ....). A dokonce se provedení 3P+PE neshodovalo s normou (měla proti normě posunutý kontakt W, asi z estetického důvodu).
Flexošňůru v třífázovém provedení znám jedinou - s nezáměnnou vidlicí typu C 10A/380V (3L+PE) , která bývala standardní výbavou domácích vodáren Sigma Darling od 50. let.
Kde to norma naopak nevyžadovala, jelikož ta vodárna byla zřejmě (PE) v tř. I. Ono vodárna v třídě II se patrně vyrábí dost špatně, takže asi ano.
Jan Kelbich:
Výrobce byl natolik moudrý, že přibaloval i potřebnou zásuvku.
Tak to byl prozíravý výrobce. Výrobci palec nahoru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana