Podléhá rozvaděč pouze s malým napětím také požadavku certifikace dle ČSN 61439?
Karel Bělohlávek:
Citace: pegas100 08.07.2021, 17:52
Vždyť to může být nazvané jako odbočovací krabice 24V a je vyřešeno.Proč si přidělávat starosti.
Je otázkou, jaké starosti (zřejmě myšleno práci) si tazatel přidělá, když zařízení posoudí dle souboru 61439. Uvedené zařízení je poměrně jednoduché a ověření dle normy zřejmě složité nebude. Naopak, starosti mohou nastat, pokud se to nijak posuzovat nebude.
Dále je samozřejmě důležité (možná zásadní otázka), jaké instalace toto elektrické zařízení bude součástí.
Hynek Havliš:
Citace: Karel Bělohlávek 08.07.2021, 19:07
...Naopak, starosti mohou nastat, pokud se to nijak posuzovat nebude....
Určitě to může vyvolat přinejmenším zbytečnou diskuzi, protože řada lidí CE "chce". Nakonec to z nějakého důvodu může být třeba uvedeno v kontraktu.
Nedávno jsem řešil něco trošku podobného - "rozvaděč", ve kterém byla prakticky jenom průmyslová obrazovka napájená 24V (objednací číslo obrazovky bylo zadání zákazníka, zdroj 24V jinde).
Abych se zbytečným problémům výše zcela vyhnul, tak jsem dovnitř do "rozvaděče" doplnil (řádně doprojektoval a dokreslil) servisní zásuvku na 230 V za pár stokorun (což má také svojí přidanou hodnotu) a skříň tak mohla zíslat CE zcela legálně, protože už spadala pod výše citované předpisy.
TiKr:
Právě posuzovat produkt podle 61439 je mi nejbližší, jelikož s tímto už mám nějaké zkušenosti, nicméně s nadcházejícím produktem jsem se dostal do oblasti mimo nízké napětí, jelikož zdroj 24V PELV bude umístěn v jiném rozvaděči (který již je definován jako "rozvaděč nízkého napětí").
Z hlediska EMC je mi opět nejbližší 61439, jelikož pokud dodržím pravidla definovaná normou, tak zkouška EMC odpadá. V případě bez rozvaděče, reálně nevím jak postupovat.
Nechtěl jsem zamotávat téma, ale vše začalo tím, jak legálně na určité místo v průmyslovém prostředí dostat IO modul pro sběr dat z čidel. Nabídla se možnost použití POE modulu umístěného na konstrukci z alu profilů. S takovým řešením si ale nevím rady z hlediska prohlášení shody a raději použiji rozvaděč s PLC a vše posoudím dle 61439. Chci se ale být připraven na ozátky proč řešení POE modulu bylo zavrhnuto (jelikož řešení PLC+rozvaděč je zdánlivě dražší než pouhé umístění POE modulu na konstrukci). Na druhou stranu pokud zde existuje možnost, jak legálně jednoduše použít onen POE modul místo bloku rozvaděče s PLC, rád se to dozvím.
TiKr:
Citace: Hynek Havliš 09.07.2021, 07:58
Určitě to může vyvolat přinejmenším zbytečnou diskuzi, protože řada lidí CE "chce". Nakonec to z nějakého důvodu může být třeba uvedeno v kontraktu.
Nedávno jsem řešil něco trošku podobného - "rozvaděč", ve kterém byla prakticky jenom průmyslová obrazovka napájená 24V (objednací číslo obrazovky bylo zadání zákazníka, zdroj 24V jinde).
Abych se zbytečným problémům výše zcela vyhnul, tak jsem dovnitř do "rozvaděče" doplnil (řádně doprojektoval a dokreslil) servisní zásuvku na 230 V za pár stokorun (což má také svojí přidanou hodnotu) a skříň tak mohla zíslat CE zcela legálně, protože už spadala pod výše citované předpisy.
Zajímavé řešení, v mém případě se ale ještě musím potýkat s dotěrnými otázkami projektového vedoucího, který ani nebere v potaz existenci zde již citovaných zákonů a NV, to je ale trochu OT. Za mě pokud něco musím projektovat, chci to dělat v souladu se zákony, to mi nikdo nemůže rozporovat. Nicméně musím vědět, že někdy lze jít i jinou cestou zcela legálně abych zbytečně neprodražoval projekt.
Hynek Havliš:
Citace: TiKr 09.07.2021, 08:50
....
Nechtěl jsem zamotávat téma, ale vše začalo tím, jak legálně na určité místo v průmyslovém prostředí dostat IO modul pro sběr dat z čidel. Nabídla se možnost použití POE modulu umístěného na konstrukci z alu profilů...
Nechcete zkusit použít "venkovní" PoE modul/switch (případně PLC nebo jenom distribuované IO), napájený PELV v přiměřeném krytí? Např. IP67.
Pak by to celé mohlo být jenom bezpečná instalace a stojan z profilů můžete maximálně patřičně pospojit a pospojení zrevidovat.
Jen pro insipiraci, Vaší situaci neznám, ale zcela byste se tím vyhnul 61439.
Fotky rovněž pouze pro inspiraci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana