Podléhá rozvaděč pouze s malým napětím také požadavku certifikace dle ČSN 61439?
TiKr:
Shrnul bych to, že kdyby bylo po mém, tak by tam šel buď IO link, či profinet IO modul, přesně jak píšete, ale vedoucí projektu si ideálně přeje POE modul papouch.com a já si mohu prosadit maximálně S7-1200 s tím, že dvanáctistovka je už kompromis, jelikož nepodporuje DHCP. Ale to už jsme OT.
Topic jsem založil hlavně proto, že s realizacemi, kde se vyskytuje pouze malé napětí, se namátkově potýkám a dosud jsem právě nevěděl, jak legislativa pohlýží na tuto problematiku.
Standardně tvořím technologický rozvaděč, kde se vyskytuje zdroj 230VAC na 24VDC a tam je řešení jasné. A ještě k modulu papouch.com. Ve firmě, pro kterou plánuji realizaci, se běžně vyskytuje modul papouch.com a nikdo si zatím s legislativou hlavu nelámal. Možná, že se pletu já a nic se řešit nemusí, prostě se to zapojí a CE značku produkt má. Vše se právě naopak může zkomplikovat tím, že bych takovýto modul umístil do rozvaděče a minimálně by mohl nastat problém s certifikátem na EMC, který sice existuje, ale ne zrovna v, pro mě, obvyklé podobě.
Jan Franěk:
Citace: TiKr 09.07.2021, 10:33
Vše se právě naopak může zkomplikovat tím, že bych takovýto modul umístil do rozvaděče a minimálně by mohl nastat problém s certifikátem na EMC, který sice existuje, ale ne zrovna v, pro mě, obvyklé podobě.
Můžete to prosím vysvětlit? Co je to pro vás ne obvyklá podoba?
A budeme rádi, pokud se nám svěříte s finálním řešením. Může to v budoucnu pomoci dalším tazatelům.
Jan Bocek:
Citace: Karel Bělohlávek 08.07.2021, 15:55
Zde už je to poněkud složitější. Rozvááděč neuvádíte na trh dle souboru 61439, ale dle zákona č. 90/2016 Sb. a příslušného NV 118/2016. V tomto nařízení vlády už určité meze napětí uvedeny jsou. Zařízení na malé napětí do oblasti této směrnice nespadá a nejedná se tudíž z tohoto pohledu o stanovený výrobek. Pokud se na daný výrobek nevztahuje jiná legislativa (ATEX, EMC, RoHS, strojní zařízení atd.), zařízení značnou CE označit dokonce nesmíte.
Obecnou bezpečností výrobků se potom zabývá zákon č. 102/2001 Sb.
Myslím, že zde je dobrý návod.
Výrobek, který chcete ovládat, je dobré zařadit pod některé NV, a to jak 118, tak 176 (SZ) nebo pod Z 102/2001. Tak splníte podmínku Z 90/2016 o shodě a o certifikaci.
U jakékoliv ovládačky musíte provést analýzu rizika. A je jedno, na jaké je napětí. Každá "věc", každý výrobek, každé elektrické zařízení musí mít certifikaci. Proč hledat cestu, jak se tomu vyhnout? Obvykle to dožene výrobce při prvním průseru a je jedno zda bezpečnostním nebo ekonomickým a legislativním.
TiKr:
Citace: Jan Franěk 11.07.2021, 06:56
Můžete to prosím vysvětlit? Co je to pro vás ne obvyklá podoba?
A budeme rádi, pokud se nám svěříte s finálním řešením. Může to v budoucnu pomoci dalším tazatelům.
Ne obvyklá podoba je pro mě cokoliv, co neobsahuje protokol o měření od nezávislé laboratoře či firmy. Možná je to z mé strany přehnaná paranoia a pokud výrobce deklaruje, že něco splňuje, tak není třeba se v tom šťourat. Na druhou stranu ve všech profesionálníc h aplikacích, které jsem viděl se z nějakého důvodu nevyskytují výrobky z aliexpressu atp. a že prodejce je schopen na dotaz zhotovit jakýkoliv protokol. K mé paranoie také přispívá zkušenost kolegy s arduinem, které při zkouškách kolosálně selhalo. Pokud se v tomto ohledu pletu, tak mě prosím někdo opravte, přecejenom se v tomto oboru vyskytuji relativně krátce.
Jinak, ač z pravidel vím, že se nemá děkovat, tak i tak děkuju hlavně za citované NV a zákony, jelikož zde mám mezery.
Jan Bocek:
Jste si jistý, že neovládáte "tím svým rozvaděčem" strojní zařízení?
Možná pomohou poznámky v příloze.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana