Podléhá rozvaděč pouze s malým napětím také požadavku certifikace dle ČSN 61439?

(1/4) > >>

TiKr:
Potřeboval bych někam umístit 24V PLC a pár svorkovnic, nabízí se mi použít rozvaděčovou skříň.

Tedy rád bych postavil rozvaděč, nicméně ve kterém se bude nacházet pouze malé napětí a produkt tedy nesplňuje definici "rozvaděč nízkého napětí".

Jak na tento produkt mám pohlížet z hlediska legislativy abych na produkt mohl umístit CE? Mám toto řešit dle normy pro rozvaděč nízkého napětí, nebo jsem osvobozen od některých zkoušek? Nic jako rozvaděč malého napětí se mi nepodařilo nalézt. Jak tedy legislativa pohlíží na produkty kde se nachází pouze malé napětí?

Karel Bělohlávek:
Citace: TiKr  08.07.2021, 11:36

Tedy rád bych postavil rozvaděč, nicméně ve kterém se bude nacházet pouze malé napětí a produkt tedy nesplňuje definici "rozvaděč nízkého napětí".

Malé napětí je z hlediska elektrické bezpečnosti definováno jak součást hladiny nízkého napětí. Dle mého názoru v tomto není problém. Ve vlastní normě žádné meze  napětí uvedeny nejsou. Zařízení můžete vyrobit dle daného souboru a vhodnost jednotlivých ověřovacích zkoušek zvolíte při technickém posouzení.

Citace: TiKr  08.07.2021, 11:36

Jak na tento produkt mám pohlížet z hlediska legislativy abych na produkt mohl umístit CE? Mám toto řešit dle normy pro rozvaděč nízkého napětí, nebo jsem osvobozen od některých zkoušek? Nic jako rozvaděč malého napětí se mi nepodařilo nalézt. Jak tedy legislativa pohlíží na produkty kde se nachází pouze malé napětí?

Zde už je to poněkud složitější. Rozvááděč neuvádíte na trh dle souboru 61439, ale dle zákona č. 90/2016 Sb. a příslušného NV 118/2016. V tomto nařízení vlády už určité meze napětí uvedeny jsou. Zařízení na malé napětí do oblasti této směrnice nespadá a nejedná se tudíž z tohoto pohledu o stanovený výrobek. Pokud se na daný výrobek nevztahuje jiná legislativa (ATEX, EMC, RoHS, strojní zařízení atd.),  zařízení značnou CE označit dokonce nesmíte.

Obecnou bezpečností výrobků se potom zabývá zákon č. 102/2001 Sb.

Jan Franěk:
Domnívám se, že pokud tomu budete říkat rozvaděč, musíte se řídit normami na rozvaděče  (norm) 
Jestli půjde o jiné zařízení, OK. ALe začněte tím že si pořádně definujete co vlastně vyrábíte a pak se můžeme bavit o tom, jaké máte povinnosti a možnosti.

pegas100:
Vždyť to může být nazvané jako odbočovací krabice 24V a je vyřešeno.Proč si přidělávat starosti.

Jan Franěk:
To nemusí být úplně pravda.

Máme například multimediální rozvaděče, nebo rozvaděče MaR.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana