Jaké normy musí splnit mnou dodávaný řídící systém?
Miroš Jan:
Citace: Karel Bělohlávek 08.07.2021, 14:32
Tím si nejsem moc jistý. Vždy záleží na tom, co si odběratel objednal. Vše by mělo být uvedeno ve smlouvě a v technických podmínkách.
Nesouhlasím.
Tak v tomto konkrétním případě jsem si na 100% jistej, že certifikace jde za dodavatelem, nebo zhotovitelem. :)
Pokud vyrobím rozvaděč pro strojní zařízení, (je jedno zda podle našeho projektu elektro, nebo cizího), jsem povinen provést veškeré papírování jakožto výrobce. A vystavit ES prohlášení o shodě. (norm)
Jan Juránek:
Takže jinými slovy, kdyby byla situace taková, že nám to bude montovat člověk co má volnou živnost - výroba, obchod a služby jinde nezařazené dle našeho projektu elektro, tak by nám on měl, jakožto dodavatel těchto prací, vystavit prohlášení o shodě?
Čistě teoreticky by to mohl vyrábět dle námi dodané předlohy stylem "modrý drát odsud tam", protože umí šroubovat a rozpozná barvy...
Miroš Jan:
Ano.
Akorát s malým dovětkem. Výroba rozvaděčů je živnost volná, ale jsou tam trochu jiné podmínky.
Vymyslím dvě typové řady, jedna do 63 A In, druhá do 150 A In. Tyto dvě řady pošlu na schválení třeba do EZU Praha. Oni si vyberou z každé řady po jednom kousku. Já je vyrobím a pošlu na certifikaci. Při zkouškách je mohou zničit.
Pak zaplatím patřičný peníz, a dostanu od EZU papíry. Ale tyto papíry mají omezenou dobu platnosti.
No a mohu vyrábět rozvaděče. :)
Další cesta spočívá v tom, že si vyrobím nějaký rozvaděč, nafotím, dodám dokumentaci, a pošlu výrobci prázdné skříně. Podotýkám že to musí být od jednoho výrobce (nebo by mělo být), třeba OEZ, (i když dnes už SIEMENS),a ten výrobce mě pošle náležité papíry včetně výrobního štítku daného rozvaděče. :)
Další cestu jsem zvolil jinou, a je v pohodě. ;)
Možná existuje ještě jiná cesta, ale to mě již nezajímá.
Karel Bělohlávek:
Citace: Miroš Jan 08.07.2021, 14:50
Tak v tomto konkrétním případě jsem si na 100% jistej, že certifikace jde za dodavatelem, nebo zhotovitelem. :)
V tomto případě s vámi souhlasím. :)
Citace: Miroš Jan 08.07.2021, 14:50
Pokud vyrobím rozvaděč pro strojní zařízení, (je jedno zda podle našeho projektu elektro, nebo cizího), jsem povinen provést veškeré papírování jakožto výrobce. A vystavit ES prohlášení o shodě. (norm)
Zde však mám opačné zkušenosti. Záleží na domluvě mezi firmami. Pokud nejsem oficiálním výrobcem, nemusím přece to papírování dělat. Nejedná se však zřejmě opravdu o tento případ.
Zajímavá situace např. nastane, když si objednáte zařízení u externí firmy s požadavkem splnění podmínek uvedení na trh a ani ho pošlou s vaším výrobním štítkem. :D
Jan Franěk:
Citace: Jan Juránek 08.07.2021, 13:58
Nejsem asi ze své odbornosti schopen posoudit jestli to už má charakter strojního zařízení.. Má Alzabox charakter strojního zařízení?
Sice si dovedu představit jak to asi funguje a jak se to ovládá, ale neznaje více podrobností, také nevím zda to definici splňuje, nebo nikoliv.
Možná bych se domluvil s někým znalejším ve vašem okolí, aby vám s prvním návrhem a řešením pomohl. I za cenu minimálního, nebo nulového výdělku. Získané zkušenosti vám to v budoucnu pak mnohokrát vynahradí.
Je to cesta minimálního rizika, s bonusem rozšíření znalostí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana