Jaké normy musí splnit mnou dodávaný řídící systém?
Jan Juránek:
Pro zákazníka mám dodávat řídící systém. Z hlediska legislativy se bude asi jednat o strojní zařízení určené k zabudování. O co se jedná - pro výrobce distribučních boxů (podobné Alzaboxům) po mne chce dodávat celý řídící systém - dodal jsem mu zatím pouze prototyp rozvaděče, kde je mnou programovaná elektronika.
Z čeho se zařízení skládá:
- zálohovaný zdroj MeanWell (230AC-12VDC) + baterie 12V
- 6x relé (spínání 230V pro další zařízení, které si dodá zákazník - chlazení, topení, osvětlení...)
- mnou navržená elektronika (napájení 12V DC, žádná silnoproudařin a - certifikace tohoto zařízení se právě řeší - ROHS, EMC...)
Popis co zařízení dělá:
Zařízení poslouchá příkazy z nadřízeného systému a na základě jeho pokynů otevírá jednotlivé skříňky distribučního boxu, dle nastavených teplot zapíná/vypíná chlazení, topení či řídí osvětlení. Toto zařízení je ve "strojovně boxu", obyčejný člověk, co si jde pro zboží k němu nemá přístup.
Co nevím:
Zákazník si zařízení montuje do boxu sám. Jak je to s CE a dalšími normami? Jedná se o zařízení určené k zabudování a pak je na zákazníkovi, aby nad celým boxem udělal vlastní CE? Jak je to v případě odpovědností?
Miroš Jan:
Ale toto vše by měl řešit projekt elektro!!
Aha projekt elektro není že.
Jinak výroba rozvaděčů, je živnost volná, a těch norem je celá řada. Počínaje souborem norem pro rozvaděče, ČSN EN 61439-1 až 4
ČSN 33 2000-4-41 ed.3 ochrana před úrazem elektrickým proudem a jiné.
:)
Jan Juránek:
Projekt elektro mohu vygenerovat a nechat posvětit nějakého revizního technika...
Spíš se mi jedná o to, jak je to s tou integrací se zákaznickým řešením - nebo to také řeší projekt elektro?
Miroš Jan:
Ale to je přeci věcí dohody mezi tebou a tím zákazníkem.
Dle popisu usuzuji, že zákazník bude vystavovat ES prohlášení na celý komplet.
Peter Lovacký:
Citace: Jan Juránek 06.07.2021, 22:46
Co nevím:
Jedná se o zařízení určené k zabudování a pak je na zákazníkovi, aby nad celým boxem udělal vlastní CE?
V podstate áno,.. vy s uvedením boxu na trh nemáte nič...
Podľa toho čo píšete, vy dodáte na trh len jeden diel konečnej zostavy boxu (nn rozvádzač s dokumentáciou) a samotný box už neriešite, (napr. výber vhodnej ochrany pred NDN)... podobne jak je na tom napr. ten použitý zdroj MeanWell 230/12, kde jeho výrobca tiež nerieši váš rozvádzač..
Norme 61439 platnej pre nn rozvádzače sa ale nevyhnete napr. aj kvôli tým šiestim relátkam na 230V,..
A čo sa týka 2000-4-41tky, tak tá by sa mala týkať až návrhu napájacieho prívodu a vývodov z tých relé, ...vy jak výrobca rozvádzača predsa nemôžete poznať budúce parametre napájacej siete a koncových vývodov v budúcom mieste pripojenia vášho rozvádzača...
Podľa môjho (pokiaľ ide čisto len o rozvádzač jak samostatný diel) vám stačí dokumentácia výrobcu podľa 61439 vrátane doloženia sprievodnej dokumentácie jednotlivých použitých komponentov... napr. aj toho vášho komponentu (mnou navržená elektronika (napájení 12V DC, žádná silnoproudařin a - certifikace tohoto zařízení se právě řeší - ROHS, EMC...)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana