Lze navýšit jistič ve stavebním rozvaděči?
Pavel Kalenda:
ještě pro info HJ mám 3/25/B, takže zásuvka větší jak 16A by teoreticky byla k užitku, ale stále tedy platí otázka, jestli je to v praxi potřeba na stavbě :)
Petr Chalupa_:
Citace: Pavel Kalenda 22.02.2023, 13:56
ještě pro info HJ mám 3/25/B, takže zásuvka větší jak 16A by teoreticky byla k užitku, ale stále tedy platí otázka, jestli je to v praxi potřeba na stavbě :)
Zásuvku 32A budete určitě potřebovat pro omítací stroj, pak možná pro dočasný elektrokotel až budete temperovat vylité podlahy. Podívejte se do norem, byla tam nedávno nějaká změna, týkající se nutnosti uzamykání hlavního vypínače, tak abyste nekoupil staré provedení...
Pavel Kalenda:
Citace: Petr Chalupa_ 22.02.2023, 19:03
Zásuvku 32A budete určitě potřebovat pro omítací stroj, pak možná pro dočasný elektrokotel až budete temperovat vylité podlahy. Podívejte se do norem, byla tam nedávno nějaká změna, týkající se nutnosti uzamykání hlavního vypínače, tak abyste nekoupil staré provedení...
a pokud bychom omítací stroj neměli, jsou ještě nějaké další případy, kdy by přes velkou 32A zásuvku nejel vlak, nebo se to nedalo nějak řešit i s malou?
Jan Franěk:
Dnes běžně koupíte malou míchačku, do zásuvky na 230V a tak mohu pokračovat. Cirkulárka a další spotřebiče 400V, většinou nepotřebují zásuvky nad 16A. Co se ale týká stavby, je 32A 400V zásuvka v podstatě nutnost. Silná čerpadla na vyčerpání vody z výkopu, nebo základů, stroje na omítky, nebo čerpadlo betonu, či anhydridu na podlahu. Jen některé firmy mají tato čerpadla se spalovacím motorem a podobně. Dále silná elektrická topení, stroj na stříkání zateplovací pěny (to jsem v poslední době řešil nejčastěji) a podobně.
Nicméně investorem jste vy a tak rozhodujete. Třeba nechcete stříkanou omítku a pozvete partu, která provede ruční nahození. Nebo budete jen natahovat lepidlo na plynosilikát a podobně. JE to na vás. V podstatě dokážete za určitých podmínek celou stavbu utáhnout zásuvkou 230V. Ale to za cenu mnohých omezení a nahrazení některých strojů lidskou prací. Nikdo vám nic nenutí, jestli máte tolik řemeslníků po ruce a tolik peněz, aby jste jim zaplatil to moře času u malé míchačky, přidavače a podobně.
František Šohajda:
Já při takových akcích, se domlouvám s ditributorem (kamarádem) a oficiálně navýším stavenišťní přípojku na 10 dní na 32A/B nebo C. Je to jenom o kompromisu...
Pak se to dá zpět na 16 popř. 20,25A!
Většinou to chtějí omítkáři a strojní stříkání pěny (izolace), nebo silnějš sváření I-ček...na
32A.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana