Lze navýšit jistič ve stavebním rozvaděči?

<< < (5/7) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Jan Bocek  04.07.2021, 15:17

Některé stavební firmy mají ošetřeno používání omítkařských strojů tak, že mají vlastní "mobile OM" se svým elměrem. Prostě je to problém dodavatele služby a ne odběratele.

Asi jsi Honzo nebyl dlouhou na stavbě. Není to problém dodavatele, ale odběratele. Dodavatel požaduje nějaké podmínky, když je odběratel nesplní, tak je bez omítek, protože omítkáři nemají čas čekat až se domácí probudí. Maj nasmlouvanou další práci, kde na ně čekají s otevřenou náručí.
Takže si umím představit, že když tazatel nevyhoví omítkářům, tak bude půl roku čekat, než sežene někoho dalšího... a celý hramonogram je v ha...ji.

Teď máme rozdělanej domek, omítkáři měli nastoupit někdy v druhé půlce července... reálně nastoupí nejdřív v půlce srpna, protože nestíhají.

Ale jinak souhlasím s výše napsaným.

PS: Všem zákazníkům doporučuju pro stavbu zřídit přípojku s 3x 32A. Stavební rozvaděč, s patřičným dimenzováním, protože tohle se stane na každé stavbě, kde přijedou strojní omítky.

Jan Bocek:
Vítku, mne jen zaujalo to, že v  oblasti EONu má firma "mobile OM". Vzpomněl jsem se na staré časy, kdy jsem na stavbách byl hodně. Na vesnicích se přivezly stromy z lesa a přijeli mistři tesaři s  motorovou pilou a na cestě postavili "katr". Řezali trámy na délku pomocí tři pilových kotoučů. Pomocí dlouhých připojovacích tyčí se připojili na dráty. Měli svůj rozvaděč a elektroměr.

Tak mne jen zaujalo, že i dnes má někdo takové mobilní odběrové místo....
Jinak souhlasím s tím, že pokud se RD nedělá na klíč, tak stavebník musí zajistit mnohé podmínky pro řemeslníky. Harmonogram je "svatá" záležitost.... .i když se nedodržuje.

A v našem případě mít stavební rozvadě s jištěním 3x32A   ....aby byl možný provoz omítkářského stroje.

Za mojí aktivní éry se omítky jen natahovaly a pucovaly. Časy se mění....

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  04.07.2021, 15:17

Volil bych za B.

Já taktéž

Citace: Vít Rotrekl  04.07.2021, 19:37

Všem zákazníkům doporučuju pro stavbu zřídit přípojku s 3x 32A. Stavební rozvaděč, s patřičným dimenzováním, protože tohle se stane na každé stavbě, kde přijedou strojní omítky.

Jde o placení. Zpravidla po celou dobu stavby RD postačuje 3x25A, jen pokud přijde na omítky, je nutných 3x32A. TO se ale nechá dočasně navýšit na jeden až dva týdny, což zpravidla postačuje. V našich končinách jde o běžný způsob řešení.

Každoročně "půjčuji" 32A jistič na dočasnou změnu jištění před elektroměrem, v rámci služby Asi tak v 2-4 případech.

Vít Rotrekl:
Když je to krátkodobé připojení, tak se neplatí za ampáry, ale jen za odebrané kWh.
Alespoň v tomto já žiju.

A samozřejmě, že se to dá krátkodobě navýšit.

Pavel Kalenda:
mohu oživit diskuzi?

několikrát zaznělo, ža by za jedním společným chráničem neměly být 3 ruzné zásuvky na různé proudy, jestli jsem pochopil správně...
vybírám rozvodnici pro stavbu domu, zatím nevíme jaký bude konkr. typ stavby a tak jestli se bude míchat malta apodob, nicméně rozvodnici potřebuji už i teď před stavbou kvůli přípravným pracím a abych mohl uvařit čaj  :D  v jakých případech je prosíím nutnost mít na stavbě 400v 32A zásuvku? přemýšlím, zda by nestačila jen 400v 16A. využívá se v praxi často 32A zásuvka?
..nakonec i když jsou v rozvodnici 2 400v, většinou vídám, že jsou jištěné na společný jistič (např. 1x16A + 1x32A a jistič 3/16/B),  čili stejně obě zásuvky nelze naráz využít na plné zatížení, jistič by vyhodil.
...nejde ani tak o velikost vidlice, ta se dá nakonec vyměnit, ale o ampéry. nakonec i nějaká ta míchačka může mít softstart, pokud by byl proudový ráz při zapnutí moc velký. na chalupě mám ale např. cirkulárku 4kw a jede bez problému na 16A jističi, osobně jsem se trochu divil, že to s produovým rázem nemá problém, o čemž mě elektrikář předem ujištoval.

co se týká toho chrániče, u různých dodavatelů běžně vídám např sesatvu:
1x 400V/32A, 1x 400V/16A, 2x 230V/16A, jištění: 1x C25/3, 1xC16/3, 1xB16/1 + chránič FI-40A   ..takže to je situace kdy je 1 chránič pro vše a to je tedy ne úplně dobře?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana